


Waga:776g
Do rekordu daleko ale jestem ciekaw czy będzie gorzki.
Pozdrawiam


podbijam:-)rozmalinka pisze:Czy możecie mi polecić najlepszą odmianę ogórka do kiszenia?
No, nie wiem... U mnie czasami czosne też robił się taki niebieskawy ale ogórki były super, ( mam na myśli kiszone), nawet po dwóch latach. Nawet się zastanawiałam, czy on aby nie chiński, bo do ubiegłego roku kupowałam. Teraz już mam swój.kaLo pisze:Czosnek nigdy nie robi mi się szaroniebieski w kiszeniu,za to zawsze,jak robię konserwowy.. http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp63.htm
Takie gazowanie kiszonki może świadczyć o tym,że fermentacja nie poszła w dobrym kierunku.Zamiast fermentacji mlekowej mogła zaistnieć pseudomlekowa. http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly ... ja-mlekowa
Może być spowodowana zbyt małą ilością soli.Solanka powinna mieć 6-7%.
to znaczy że Twój nie miał MOCYlucioperca pisze:jednak zauwazylem ze TYLKO chinski u mnie wybarwial sie na niebiesko . Posadzilem kiedys pare zabkow swojego
, nie mogac sie doczekac na wschody wykopalem I uzylem do kiszenia . Ani jeden sie nie przebarwil