Witam w kolejny, trzeci już, deszczowy dzień
Niech pada - będą grzyby rosły
Beti, prawda, że niespodzianka? Grzyby i to własne - prywatne
Tulipany mnie zaskoczyły - wcześniej wyglądało na to że będą same liście.
Marysiu, jestem bogatszy w wiedzę. Poczytałem o smardzach - lubią wapienną glebę, a w RH jest kwaśna i corocznie ją dokwaszam, to dlatego nigdy nie spotkałem tam smardzów mimo podsypywania korą.
Róże posadziłem w ub.r. na miejscu warzywnika, a tam na pewno nie była kwaśna ziemia, do tego dodatkowo wapnowana.
Nagle mnie wzięło na dodatkową różankę i posadziwszy róże, obsypałem je korą.
Teraz wiosną wysyp smardzów - po tych 6 pojawiły się kolejne - już 11
W poniedziałek ... grzybobranie
Tulipany po raz pierwszy nie zostały wykopane w 2014 r - nie były tez wykopywane w ub. r. Strasznie się zagęściły i mają sporo małych cebul bez kwiatów - w tym roku obowiązkowe wykopywanie i segregacja.
Wcześniej sadziliśmy w koszykach - w 2013 posadziliśmy prosto do gruntu, bo myszowatych nie było widać - łasica zamieszkała u sąsiada i pilnuje
Przychodzące krety wyłapuje i wynoszę, bo choć mi nie przeszkadzają, to zauważyłem że ich korytarzami później przemieszczają się też myszowate, a te jak wiemy szkodzą na potęgę. Po złapaniu kreta łapkę zostawiam i czasami nornice, a nawet karczowniki się łapią.
Pierwiosnki rosną na potęgę, tylko w zacienionych miejscach gdzie mech się pojawia to i one pomału się 'kurczą"
Asiu - jak już wiemy ... smardze to rarytas. Taki rarytas, że tylko o nich słyszałem - nigdy nie widziałem, ani nie jadłem.
Wiem że to pewnie jedyny wysyp tych grzybów u nas i ... to kusi, i to nęci
Chce się zjeść, ale ... szkoda.
Bo np. o smaku poczytałem i niby już wiem jak smakuje
Postanowiłem w zw. z tym, że jest ich już 11 a do jajecznicy potrzeba kilku ... zamarynuję sobie mały słoiczek by służył za ozdobę w kuchni na pamiątkę
cudu na ogrodzie