Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Post »

Różnie to bywa :).

Właśnie zamówiłam sobie pomidory. Odmiany Sandul Moldovan, Brandyvine, Korol Gigantov. W paczce po 10 nasionek. Myślicie że to wystarczy czy domówić jeszcze jakąś odmianę? W zeszłym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam sadzonki. Nie wiem jak tam u pomidorów ze wschodami. Kiedy zaczynacie wysiewać?

Wygląda na to, że warzywniak mam prawie skompletowany. Marchew, pietruszka, pomidory, bób, koperek, ogórki.
Został do kupienia por i seler ale to już sadzonki kupię w maju no i cebula. Ale to tylko kilka sztuk. Kupię w miasteczku koło działki.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Madziu:)
Oj ale zakupów poczyniłaś. Książki dobra sprawa, zawsze można się doszkolić w danej sprawie.
A storczyki mini rewelacja, śliczności. Wiem że je lubisz i byłabym bardzo zdziwiona jakbyś napisała że takowe były i ich nie kupiłaś :)
Madziu przyznaj się lepiej że wyjście po mięso było pretekstem innych zakupów :)

U mnie ni to wiosna ni to zima. Teraz straszliwie wiele i chyba te opady śniegu od Ciebie maja i do mnie przywędrować. O zgrozo. A jutro planuję do PSB Mrówka jechać może coś nowego mają :) :) :)

Pozdrawiam cieplutko ;:196

-- 7 lut 2015, o 18:04 --

Madziu pomidory to chyba już się wysiewa.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwuniu kochana, ja poszłam tylko po mięso. No może gdzieś tam miałam zamiar zerknąć na hiacynty iii.. cebule. Nie pojechałam co prawda do Auchan tak jak Sonia, ale pomyślałam że jak tam się pojawiły to i tu może będą. Poszłam do Carf.. wzięłam mięsko i podeszłam do hiacyntów. Ale że hiacynty po 6 zł a żadna rewelacja to poszłam popatrzeć na storczyki. Tylko popatrzeć. Zawsze patrzę :lol: . Dzisiaj pomyślałam sobie że takiego doła mam przez tą pogodę, że muszę się czymś pocieszyć. No i się pocieszyłam. Tak jakoś wyszło. Przyszłam do domku, mięsko przyprawiłam i usiadłam do wybierania pomidorków. No właśnie nie wiem co z tymi pomidorami zrobić. Jola - Jode pisała chyba w zeszłym roku że wysiewa 1 marca. Bo jak wysiała wcześniej to wielkie jej porosły w domu. A ja przecież szklarni nie mam i o gruntu idą. W zeszłym roku koło 11 maja chyba wsadzałam, jakoś tak. Nie pamiętam dokładnie.

Jeśli ktoś planuje kupić impregnat Drewnochron w tym sezonie to w LM jest promocja, 5l + 10 % za 40 zł z groszami. Tylko w sklepie internetowym. Kolorów wiele do wyboru już nie ma. Normalnie najtaniej za 70 kilka zł widziałam. Także opłaca się.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Takk,te ciapkiowane są najlepsze ;:138
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Oj, Madziu dobrze, że ja mam daleko do Carrefoura ;:306 ;:306 ;:306 Jak nic podobnie bym miała "zakupy"
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Madziu :wit
Ślicznego pocieszyciela sobie zafundowałaś :) Bardzo ładnie się prezentuje też ten, który rośnie w towarzystwie miniaturek.
Ja też mam chandrę, jak widzę -10 na termometrze. Kiedy będzie wreszcie można bezkarnie zanucić "wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty..." :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziu zakochałam się! ;:oj ;:oj ;:oj Jaki cudowny ten storczyk z ostatniego zdjęcia. Szkoda, że u mnie takiego nie mają, gdzie mięso kupuję. :lol: Normalnie zjawiskowy! Będzie mi się śnił po nocach. Uwielbiam te nakrapiane a ten jest nakrapiany i coś jeszcze z nim jest. No miód malina!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz wszystkie są cudne.
Mireczko zanucić już bym chciała. Choćby jutro :). No ale niestety. Póki co trzeba się ratować pocieszycielami. Jedno jest pewne, niech ta wiosna szybko przychodzi bo forumowe szaleństwo zakupowe nie ma końca.
Asiu na pewno masz coś blisko siebie co ma ma równie piękne okazy 8-) .
Ania ja storczyka z różnych miejsc potrafię przywlec. W zeszłym roku przyniosłam ze spaceru z psem ;:306 . Powiem nieskromnie że mnie się też straaasznie podoba ;:215 .
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Madziu jakim cudem idąc do sklepu po wędlinę kupiłaś wąż ogrodowy i storczyka? :;230 To już zakrawa na chorobę-wiesz jaką :D Dobrze, że ja najbliższy ogrodniczy mam 15 km od siebie to na piechotę nie dałabym rady tak 'pomylić' zakupów :;230 Uśmiałam się :)
A przyśpieszacz kompostowania to super sprawa. Ja dopiero w tym roku zaczęłam go używać i rzeczywiście rewelacyjnie przyśpiesza cały proces, a sypie się go bardzo mało. Jesienią kompost wiosenno-letni był już gotowy i w zasadzie bez resztek które się nie przetworzyły. Jestem z niego bardzo zadowolona. Zobaczysz=Ty też będziesz, a najbardziej wdzięczne będą Twoje warzywka i różyczki ;:215
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Madziu storczyki masz po prostu cudeńka , a taki zakup to najlepszy sposób na zimową chandrę więc nie miej wyrzutów i się nie tłumacz - warto było ;:333
Co do wysiewów to ja bym poczekała do marca , wcześniej posadzone są rzeczywiście słabsze , bardziej wyciągnięte i prędzej łapią choroby grzybowe. Ale to wszystko zależy od warunków jakie im zapewnisz, jeśli masz dużo słonecznej przestrzeni z dobrą wentylacja,to możesz sadzić wcześniej. :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Madziu ;:3 storczyk wspaniale wybarwiony, nie ma się co dziwić że trafił do Ciebie na parapet...spontaniczne zakupy też są ok. ;:65
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Madziu ale CUDAŚNEGO storka sobie kupiłaś, super pocieszjka, umili czas ;:138 ;:138

Hiacynty takie drogie,ja za 3 zeta kupiłam kiedyś jednego, zapach w całym domu się roznosił, ale już przekwita ;:145 więc w piątek kupiłam trzy w wiadereczku cena była znośna bo dziesiąteczke dałam, ciekawa jestem czy będą pachnieć, na razie pączusie się wychylają. Miłej niedzieli,u mnie pogoda paskudna wieje i sypie brr :wit
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, ruch u Ciebie jak w Warszawie w godzinach szczytu! :D
Storczyki przepiękne - takiego łaciatego jeszcze nie mam, a przydałby się :)
Z mrówkami niestety mam bliskie spotkania non-stop - na mojej działce są praktycznie wszędzie...próbowałam różne proszki, ale musiałabym tego używać w ilościach hurtowych, więc pozostaje mi polubić :wink:
Madziu, a czy mogłabyś jeszcze raz napisać o tym przyśpieszaczu kompostowania? Bo jakoś nie mogę znaleźć...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania bo sklepy są obok siebie. Nie wiem czy na moje szczęście czy nieszczęście :lol: .
Myślisz że mogę teraz podrzucić ten przyspieszacz? Wiem, że jest mróz. No ale może jak odpuści to zacznie działać. A ja przecież mam daleko i nie będę regularnie dopiero jeździć jak w dzień chociaż z +10 będzie.
Anastazja no właśnie warunki jak to w bloku, dość ciepłe. W jednym pokoju zimą stwarzam storczykom troszkę chłodniejszy klimat. Żeby je zmusić do działania. Chyba poczekam do 1 marca z tymi pomidorkami. Właśnie chyba Jola - Jode pisała że duże i słabe jej porosły pomidory jak za szybko wysiała.
Ania-Anna11 no fakt, spontaniczne zakupy są fajne. Gorzej jak się policzy kasę i sobie obieca że będzie na to i na tamto. A potem widzisz coś takiego i myślisz : eee na tamto jeszcze uzbieram ;:306 . Tracę w takich chwilach kontrolę.
Krysiu u mnie chyba 6 zł za sztukę hiacynt. Dlatego wolałam storczyka. Przynajmniej będzie na dłużej. Jak znajdę w dobrej cenie to i hiacynta przytargam do domu:). Dobrze że prawie wszystkie storczyki mi kwitną. Pocieszają mnie bo za oknem szaro. Wczoraj sypało i sypało. Wiało i wiało. Rano park ubrany w ślubne szaty.
Ewa ja też bym chciała jeszcze wiele phalków. Uwielbiam je. No to strasznie te mrówki sobie z Tobą poczynają. Ja też miałam sporo ale proszek pomógł. Próbowałam najpierw soli ale nic nie dawała. O przyspieszaczu nic nie pisałam. Wkleiłam tylko zdjęcie, kupiłam firmy Agrecol. Jakoś tą firmę lubię najbardziej. I napisałam że do tej pory go nie używałam. Próbowałam na spacerze zbierać wrotycz. Ale nie wiele dał. Właściwie to chyba nie powinnam stwierdzać czy coś dał czy nie, bo dokładałam go latem, więc może coś tam się jednak zadziało.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję! Ja z kolei do kompostu dodawałam krwawnik, ale też nie wiem, czy zadziałało... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”