Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Ja tradycyjnie odradzam urządzenia spalinowe. Pomyślcie o zanieczyszczaniu powietrza i o hałasie...
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

@up Jaasne. Będe 10 ar kosił nożyczkami, albo lepiej elektryczną, bo przecież taka ekologiczna :D Powiedz mi kolego skąd się w Polsce prąd w gniazdku bierze. Pewnie z tęczy, bo nie z elektrowni węglowych :) Mogę ostatecznie przyjąć, że do 400 m^2 można kosić ręczną wrzecionową i gdybym nie miał spalinówki, to mógłbym coś takiego na 200 m^2 rozważyć, ale już minęło. Jeśli kiedyś padnie (a to honda więc raczej się na to nie zanosi) to się wtedy zastanowię :D
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

doc_kr pisze:Ja tradycyjnie odradzam urządzenia spalinowe. Pomyślcie o zanieczyszczaniu powietrza i o hałasie...
Popłakałem się ;:306 ale pewnie dlatego że już kupiłem spalinową.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
doc_kr
200p
200p

Post »

Ja koszę 8-9 arów elektrykiem i za żadne skarby nie zamieniłbym go na spalinówkę. Obsługa ograniczona do minimum, czysto, cicho i wygodnie.
Spalinową mam piłę, wystarczy. Miałem podkaszarkę - nigdy więcej.

A prąd w Polsce bierze się głównie z elektrowni węglowych, które mają elektrofiltry, nie brzęczą z głośnością 95 dB i nie dmuchają spalinami na wysokości gruntu. Wyjaśniam, bo jak widać kolega ma braki w wiedzy :wink:

Swoją drogą zawsze mnie śmieszyły te teksty o konieczności posiadania napędu, potykaniu się o kabel itp.
asprokol pisze: Popłakałem się
Pozostaje mi cię tylko żałować i liczyć, że kiedyś dorośniesz i zmądrzejesz.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Zabawne :heja - dorośnij zmądrzej itp
Swoje zdanie wyraziłeś już w wątku o kosiarkach elektrycznych

Cześć,
Czy znacie kosiarki elektryczne NAC?
Szukam czegoś budżetowego do niewielkiego trawnika (400-500 m2).
Spalinowe odpadają przez smród i hałas. Napęd mi niepotrzebny, ułomkiem nie jestem :)
Kosiarka ma tylko kosić i zbierać do kosza (trawę suszę i palę).
Najchętniej wziąłbym ręczną, ale za dużo u mnie muld, a poza tym kosił będę nie częściej niż raz na miesiąc...

Teraz zastanawiam się jak wygląda trawnik po miesiącu nie koszenia, ja koszę dwa razy w tygodniu a nieraz trzy. Pewnie nie piszesz o trawniku ale o kawałku pomuldowanego terenu pokrytego czymś zielonym.

Ile ma 1 ar bo mi cosik nie pasuje.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
doc_kr
200p
200p

Post »

Nie zabawne, tylko raczej smutne, że trzeba takie rzeczy w ogóle pisać.

Zobacz sobie, sprzed ilu lat są tamte posty. Trawnik się od tamtej pory powiększył, a pierwotna koncepcja "koszonej łąki" upadła - w sumie do koszenia jest teraz dwa razy więcej.
Koszę raz w tygodniu i zapewniam, że to całkowicie wystarcza.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Post »

Z ciekawości zapytam, ile zajmuje ci koszenie tego trawnika kosiarką elektryczną?
doc_kr
200p
200p

Post »

Trudno powiedzieć, bo jest to połączone z wyrywaniem mniszków, podkaszaniem trudno dostępnych miejsc, strzyżeniem nożycami tych wyjątkowo trudno dostępnych. Pewnie ze 2-2,5 godziny samo koszenie i 1-2 godz. reszta.
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem tu nowy dlatego witam wszystkich.Koledzy pytanie do znających się muszę kupić kosiarkę spalinowa z napędęm koszem na ok 1000 m2 4 w 1 myślałem w okolicy 50 -52 cm nóż.Z tego co czytałem na szybko wyrywkowo parę stron wychodzi,że najważniejsze znaleść dobry wózek + dobry silnik.Wstępnie myślałem stiga 4w1 + B&S np. STIGA Combi 53 SQ B.Napiszcie czy to dobry trwały wybór-chciałbym,aby przez przez parę lat to pochodziło bezproblemowo.Tylko co z tymi silnikami B&S np jak w tej maszynie czyli 675 EX series XVS Ready Start pisało tutaj gdzieś ,że te silniki to już nie to co lata temu,że awaryjne że w PRC montowane.Jest to prawda.stare silniki od nich działały lata nie zawodnie.I ponadto pisze ,że w nich nie wymienia się w ogóle oleju!!! tylko sprawdzać i dolewać.
-Jeżeli to prawda z jakością tych silników to w jakie celować Honda,Subaru ,Stiga?.Byłbym bardzo wdzięczny bo temat w miarę nagli-gdyby temat wyszedł np po sezonie na spokojnie przeczytałbym wszystkie 50 ponad stron tego wątku.Dziękuję za pomoc.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Tak, Stiga to dobra maszyna i popracuje Ci ładne parę lat :) Ważne abyś kupował stacjonarnie w punkcie sprzedaży z serwisem.
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Koledzy jeszcze inaczej zapytam a która kosiarka spalinowa najciszej pracuje. Pytam dlatego,że kiedyś widziałem u gościa który kosił wyraźniej ciszej pracowała ,aż nawet myślałem że kosi kosiarką elektryczną. Szukam właśnie takiej Cichszej. Zwracał ktoś na to uwagę i mógłby coś polecić?.
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Coś chyba nie mam szczęścia.Widocznie nikt tu nie zagląda.
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14

Post »

Może to nie kwestia zaglądania :D Nic mi osobiście nie wiadomo o silnikach do kosiarek, które by emitowały mniej hałasu od innych, chyba że zepsute 8-)
doc_kr
200p
200p

Post »

sobiepanmirek pisze:Koledzy jeszcze inaczej zapytam a która kosiarka spalinowa najciszej pracuje. Pytam dlatego,że kiedyś widziałem u gościa który kosił wyraźniej ciszej pracowała ,aż nawet myślałem że kosi kosiarką elektryczną. Szukam właśnie takiej Cichszej. Zwracał ktoś na to uwagę i mógłby coś polecić?.
Może kosił akumulatorową i dlatego nie widziałeś kabla?
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki za odpowiedzi ;:306 nie to była jednak spalinowa.Na poparcie moich słów akurat dziś w okolicy gość inny kosił normalnym OM z ich silnikiem czyli Emak chyba K600.Pisało na tabliczce znamionowej 96 dB./szybko podbiegłem/I już słyszałem ,że chodziła ciszej.Jest to mniej więcej to o co pytałem. Ktoś powie ale wymyślił mniej więcej na wszystkich pisze w okolicy 98 dB bo takie są normy.Mimo,że tu 98 a tam 96 to tylko 2 dB ale w praktyce jest to ogromna różnica.
Przy okazji mógłby ktoś znający wypowiedzieć się czy warto w kosiarce szukać regulowanego posuwu-szybkości napędu?.Czy jednobiegowy w praktyce jest lepszy więc szkoda dopłacać?.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”