Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

A ja w tym roku żadnych pnączy nie posiałam. Z głowy wyszło. Skrzynki też zaczynają zapełniać się kwieciem, u pelaśki też już widziałam pączki. Z ogórkami jest problem chyba ogólnie. Ludzie się skarżą, że nie wschodzą, jak wzejdą to stoją w miejscu. Tak po mojemu za zimne noce.
Patyczki też nie wszystkie ruszyły, ale cieszę się i z tych, bo kilka krzaczków będzie :).
Róża w wejściu to jest to :D .
A dziewczynki widać, że zadowolone :D .
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Pati koryta i parapety świetne. Zbierz nasionka z tej strzępiastej petuni, proszę ;:196 . Buziale dla dziewczynek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Straszną przyjemność sprawiają własnoręcznie wysiane i rosnace roślinki. Lobelia, jak uważają niektórzy, nie jest łatwym kwiatkiem. Pewnie dlatego, że trochę czasu mija zanim pokazuje się w swej okazałości :wink:
Chwastami się nie przejmuj. Twój ogród ma Ci przynosić przyjemność a nie mordęgę bo gdzieś chwast wyższy od rośliny.
Koryta wyglądaja zjawiskowo i zapewne powtórzysz wysiew m.in. lobelii.
Proszę wycałować pociechy, nawet jeśli troszkę broją - wniosek - dziatwa szczęśliwa ;:196
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To i ja pozachwycam się korytami ;:224 zwłaszcza ,że roślinki z własnego wysiewu ;:63
O groszku od Marysi przypomniałam sobie 2 tygodnie temu ;:224 posiałam ,ale czy coś z tego będzie ;:131 na razie ładnie wzeszedł :D
Ślicznie Sarkę obciełaś :!:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

ra_barbara pisze:
nena08 pisze:O ukorzenianiu w ziemniakach
nieee to jakaś masakra z tym kartoflem, posadziłam i ziemniaki owszem wyrosly a patyczki szlag tr....ł. Ja nigdy więcej tej metody nie zastosuję.
To mniej więcej jak sposób na komary w butelce plastikowej woda z cukrem i drożdżami, komary miały lecieć i popełniać zbiorowe samobójstwa w odmętach tej mikstury, zatopiło sie ich aż...5 sztuk a much czarnych wielkich jak krowy, naleciało ok. 50
Także patyczki do ziemi bzyyy ziemniaka ;:185

Basiu, a usunęłaś oczka z ziemniaków :?:
Ja się tylko przyglądam różnym metodom, bo samo wtykanie w ziemię mi nie wychodzi.

Uwielbiam łany lobelii. ;:167
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Pat, nie wiem w co dokładnie wtykasz patyki róż, ale ja radzę nie robić tego w ziemi tylko w w mieszaninie ziemi z piaskiem (najmarniej 50/50, ale może być piasku nieco więcej). I odcinaj wierzchołkowe części pędów. No i trzymaj wilgoć :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Zuziu, dobrze że przypomniałaś! Pamiętałam, ze powinien być piasek, ale w tej ulewie wetknęłam, w co miałam, czyli glinę z torfem...dziś postaram się relokację zrobić, chyba nie będzie jeszcze za późno?

Ogród wyrwał się na niepodległość i rośnie sam - nie ma rady jeszcze trochę będzie musiał - od dziś do końca przyszłego weekendu nie bedę mieć ani chwili, żeby się nim zająć...potem będę nadrabiać straty - nadal planuję na sierpień przesadzania różne i zakładanie trawnika, mając pełną świadomość, że zycie ma zapewne inne plany :wink:

Tymczasem, dla odmiany, pokażę Wam coś ładnego - czyli ogród Bogusi. Magiczny ogród, genialnie zaplanowany przez swoją Panią :wink: Obiektywnie patrząc nie jest duży, ale tak fantastycznie podzielony na zakątki, że człowiek chodzi i chodzi i chodzi i końca nie widać. Strasznie podoba mi się to, że jest tuż przy domu - otwiera się drzwi od kuchni i wychodzi wprost na to:

Obrazek

Widok na dom z kolei wygląda tak - po prawej stronie widać fragment łuku tarasu, na którym można zasiąść i się napawać urodą otoczenia:

Obrazek

A otoczenie jest świetnie skomponowane! Na niedużym kawałku gruntu Bogusia ma wszystko: i drzewa oraz krzewy owocowe i mnóstwo kwiatów i profesjonalny warzywnik i...pełno atrakcji dla dzieci oraz ławeczek i altanek do schowania się przed słońcem. Niestety zdjęcia tego nie oddają, bo rozproszone słońce przeświecające przez liście drzew skutecznie uniemozliwia zrobienie dobrych ujęć (a na żywo fantastycznie, tajemniczo oświetla ogród), no i perspektywa się gubi, zatem tylko kilka zdjęć, absolutnie nieoddających urody tego miejsca:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I hit ogrodu, prawdziwy domek elfów (aktualnie w oczekiwaniu na remont :wink: ):

Obrazek

Niesamowite jest to, że ten ogrodowy raj znajduje się rzut beretem od dość ruchliwej ulicy, w centrum miasta, a z drugiej strony, jak człowiek uniesie wzrok do góry to widzi to:

Obrazek

Po wizycie u Bogusi dopadła mnie wątpliwość, czy nie lepiej byłoby mieć ogród mniejszy, a dopilnowany i zadbany? :wink: I dlatego też w tym poście widoków mojego ogrodu Wam oszczędzę - kontrast byłby zbyt wielki ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pati zawsze nachodzić nas będą wątpliwości czy nie lepiej? masz piękne miejsce na ziemi z cudownym ogrodem. Bogusia ma swoje miejsce równie wspaniałe i pewnie lata urządzane i Twoje z czasem i z kasą będzie takie.
A teraz o ukorzenianiu pewnie Zuzia ma swoje doświadczenia, a ja mam swoje z paroma udanymi eksperymentami. Ukorzeniałam w spulchnionej mojej glinie, w doniczkach w butelkach wypełnionych ziemią pół na pół z piaskiem i na kompoście. Jedyne ukorzenione patyki to te wetknięte w odchwaszczoną spulchnioną glinę, pozostałe nie przetrwały mimo, że wyglądały obiecująco. Więc mam prośbę patyczek Dorotki dla mnie wetknij w ziemię nakryj i zostaw, a od czasu do czasu podlej ;:180
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Patuś kochana, nasz ogródek nie powstał w kilka miesięcy, bo tworzymy go przez całe lata, a było na prawdę okropnie, nie to co teraz. Nie narzekaj na swój, bo masz co robić, aż do emerytury ;:306 więc pomalutku bez pośpiechu zrobisz go tak jak będziesz chciała, ale to potrwa lata, a nie jeden sezon i już gotowy będzie, tak nie ma ;:185 a tym czasem rób nasadzenia, tak jak sobie w główce układasz. Masz plan na mały lasek, więc sadź drzewka, a za jakiś czas sama będziesz zachwycona tym, że nie wiedzieć kiedy tak ślicznie ci to wszystko porosło :heja Jak masz plan na nową rabatkę z bylinami, to sadź w tym miejscu byliny, jak chcesz grządkę podwyższoną, to gromadź w jednym miejscu odpady z ogrodu i kuchni, a potem tylko nasypiesz ziemi i gotowa grządka będzie na zieleninkę i Flo sama sobie tam może szczypiorek i koperek siać, a potem jeść, ale tak jak piszę, nie od razu........czas, czas, czas ;:172

A ja dzisiaj idę robić nową rabatkę bylinową :heja i znowu w niedzielę :wink:
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Dzien dobry Pat .Z tym malym ogrodem nie jest tak ze musi hyc dopilnowany ..Ty dziewczyno oprocz pracy masz mnustwo innych obowiazkow .Wcale nie twierdze ze Bogusia nie ma .Ale przy dzieciach inaczej sie pracuje .Mimo ze mam maly ogrodek to mam problemy z ujarzmieniem go ..Albo ja jakas inna .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ta góra z Bogusi okolic to chyba Śnieżka???Ślicznie u Bogusi.
Pat Twoje dziewczynki są cudowne ;:167 Jak dobrze że stąpaja po miękkim gruncie, mają przestrzeń i tak powinno być ;:3
Tak sobie porównuję dzieciństwo moich dzieci w zasmrodzonym Chorzowie.....
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Dziewczynki, ja wiem, ale jak sobie posłuchałam i poogladałam ile pracy Bogusia z mężem w swój ogród, żeby go do obecnego stanu doprowadzić i policzyłam razy pięć, bo pewnie tyle razy jest większy mój ogród, to mi ręce opadły :wink: Z drugiej strony, dziś wieszając pranie doszłam do rewolucyjnego wniosku, ze zmniejszę dzieciom pole do wypasu, bo przecież rosną i będą go coraz mniej potrzebować i zacznę powolutku kierować ogród w stronę podziału na wiele zakamarków - przy moim tempie, zanim skończę, to one bedą dorosłe i z ogrodu bedą potrzebować jedynie tego kasztana od Bei (którego chyba szrotówek jednak żre :evil: ), żeby się pod nim z chłopakami obściskiwać ;:306

a mój małżonek popatrzył na zdjęcia piaskownicy i....stwierdził, że trzeba kupić gotową :) I tak zrobię, bo się nigdy nie doproszę zrobienia - z jego konta zapłacę :)

mam zdjęcia ale wstawię potem, bo w pracy jestem :(
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Niestety u mnie też niektóre sadzonki kasztanów żre szrotówek, ale za to kilku prawie nie... Może to faktycznie jest tak, że białe bardziej lubi, a czerwone mniej, czyli może te, co nie mają (prawie) plam, to są te czerwone. Poczekam jeszcze trochę, zobaczę, co bedzie dalej i jeśli faktycznie, to Ci dam właśnie taki. Wg tej logiki być może dałam Ci jednak biały. No, zobaczymy, jak sie to rozwinie, będę bardzo czujna na posterunku :wink:
Bea
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Wiem gdzie w Szczecinie jest różowo kwitnący kasztanowiec :) rośnie jako pierwszy w szeregu więc jego kasztany to na bank będą czerwone....no i co teraz????? szukać pod nim owoców jesienią czy już teraz sadzonek ?????
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

W Krakowie rosną czerwone kasztanowce i żadnego szrotówek nie tyka ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”