Ogródek Gosi 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 13

Post »

U mnie werbena niby patagońska ale moja z nasion od L. I chyba autentyk to nie jest ... ;:7 Chociaż rozdałam siewki koleżankom i już w 2 ogródkach ją widziałam i w każdym inaczej wygląda...a sadzonki z jednego źródła! ;:131
Trawy wszelkie mają swoje 5 minut i coraz więcej zwolenników ! U Ciebie Gosiu też ich nie brakuje ! ;:138

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Martuś, nowych kwiatuchów oprócz róż chyba już nie bedzie. Muszę te rabaty trochę uspokoić. Ale kupując róże chyba znowu dodaję im szaleństwa :roll:
Trudno, róże uwielbiam, szczególnie za to, że tak długo kwitną.
Znalazłam siewkę nachyłka. :D

Jolu, werbenę kupiłam parę lat temu jako 2 sadzonki. Od tego czasu mam pełno siewek. Same się rozsiewają na rabacie, tak samo jak ostnice, astry i parę innych roślin.
Dzisiaj do ciemnej nocy równałam ziemię. Nawet nie miałam kiedy zrobić zdjęć.
Może jutro się uda

Gabrysiu, nie 3, a 5 ;:173
Dokupię jeszcze Novalisa i Red Leonardo.
Werbenę polecam z całego serca. Pasuje rewelacyjnie do traw, ale i do róż. Zresztą dla mnie do wszystkiego
Mogę podesłać wiosną

Renatko, az taka dzielna to ja nie jestem, bo miało w ogóle już nie być, ale skusiłam się na 5. Co prawda 2 są w zamian za te, które się u mnie nie sprawdziły, ale 3 dodatkowe to też dużo jak na moje zapchane rabaty
Wydaje mi się trawy to fajny pomysł, bo są na tyle elastyczne, że psy nie powinny im nic zrobić.
Posadziłabym trawy razem z dzielżanami i jeżówkami. Tylko co by posadzić takiego, coby kwitło wczesniej?
Może cebulowe?

Evo, teraz zamawiałam we F. Wiesz gdzie?

Aniu, to ostnica.

Aga, trawnik posuwa się do przodu. Ale został dla mnie najgorszy etap - równanie terenu. Dzisiaj zrobiłam początek. Jak nie będzie padało to jutro ciąg dalszy. Może uda się nawet posiać?
Pamiętam, tylko skończę trawnik

Maryniu, werbeny ci u mnie dostatek, jeśli chcesz
Trawy nadają rabatom lekkości. Uwielbiam je

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu dzięki za odpowiedź...ostnica no pięknie wygląda na rabatach ;:333
Novalis to dobry wybór,zastanawiam się,czy drugiego nie dokupić?
Jeśli zostałoby Ci kilka nasionek werbeny to ja chętna jestem :wink:

Pozdrawiam :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu - Twoje trawy mnie urzekają ;:oj Są cudowne :wit
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Gosiu a jak wysoka rośnie ta ostnica. Chciałam wprowadzić do swojego ogrodu jakieś trawy i na razie wybrałam rozplenicę i red baron, ale ta tez mi się podoba.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zazdroszczę Ci tego trawnika ...wiem , wiem , to brzydka cecha ...a ja nigdy nikomu niczego nie zazdrościłam - więc tym bardziej się kajam ;:180 .
Nigdy mieć nie będzie u mnie porządnej murawy - na słowo ' zwijamy ' stary - robimy nowy ...wszystkie moje chłopy uciekają w mysią dziurę :;230 .
Piękne masz róże , a trawy - już Ci pisałam nie tak dawno - są lekkością i zwiewnością na rabatach ;:196 ...masz ślicznie .
Serdeczności ;:167 ... u mnie pochmurnie i chłodno ...niczym w listopadzie ;:145
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Margo!
Idealna pora nastąpiłam na sianie trawnika. Przy tej pogodzie powinien bardzo szybko się zazielenić.
Wybór róż fajny, choć dziwię się, że spośród wszystkich purpurowych wybrałaś akurat Falstaffa, o którym krążą opinie, że to drapakowaty jegomość ;:218.
Celebrating Life to śliczna różyczka, w dodatku z hodowli Harknessa, też ją zamówiłam. Ale to maleństwo.
Wielka szkoda, że Garden of Roses skreśliłaś, bo jest to jedna z najlepszych, najzdrowszych i najchętniej kwitnących róż.
Ale generalnie tylko pogratulować postępu w ogrodzie!

;:196 Jagoda
PS. Jagódko ;:196 :!:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wyrabiam się ;:145
Gonię własny ogon. Nie mam siły wieczorem nawet odpalić komputera. Padam od razu do łóżka, a zaznaczam, że i tak kładę się około 23. Cały czas mam coś do zrobienia :( Trawa nadal nie posiana. Cały czas równam teren. W weekend będę miała gościa. Przyjeżdża Iza Tamaryszek. Mam zamiar odpocząć podczas nieskończonych rozmów o ogrodach.

Aniu, zdecydowałam się na tę róże, ze względu na Wasze zachwyty.
Jestem bardzo ciekawa jak będzie rosła u mnie.

Jadziu, musisz zatem je wprowadzić do swojego ogrodu :wink:

Małgosiu, ostnica ma około 50 cm, jest niewysoka i chyba najbardziej zwiewna ze wszystkich traw.

Jagódko, ależ nie musić wcale się kajać. Ja przyznaję się, że jak oglądam ogrody innych, to zżera mnie wręcz zazdrość, że u mnie nie jest tak pięknie. U mnie też nikt nie chciał się zabrać za zmiane trawnika, dlatego zabrałam się sama, ale wiem, że Ty nie masz już na to siły.

Jaguś, na razie męczę się z równaniem terenu. Nie umiem sobie poradzić i dlatego tak schodzi. A jutro przyjeżdża Iza Tamaryszek i muszę odłożyć wszelkie prace.
Padło na Falstafa, ponieważ wyczytałam, że dobrze radzi sobie w cieniu, a tam gdzie chcę go posadzić słońca jest niewiele. Garden miał być posadzony przed Leonardo. Stwierdziłam, że chyba nie pasuje kolorystycznie do niego, stąd wybór Celebrating. Ale całkowicie jej nie skreślam, może za jakiś czas znajdę dla niej miejsce? :wink:
Niestety u mnie nie zapowiadają opadów. To co miało już spaść spadło, a ja nadal nie posiałam. Trudno, będę podlewała

Pokażę Wam zdjęcia z początków kopania. Całe szczęście, że to już koniec.
Zdjęcia sprzed 2 tygodni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu nie tylko Ty się nie wyrabiasz - ja też ;:108 Padam i nic mi się nie chce ;:185
Dobrze że już masz tą starą trawę wytarganą - ja mam ja na nowej działce , tam gdzie chciałam założyć różankę , nie wiem czy mi się uda wyciągnąć wszystkie korzenie żeby potem nie wrastała mi w róże ;:223
Pięknie u Ciebie jeszcze i kolorowo ;:180
Życzę zdrowia , dużo sił i powodzenia ;:196
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Gosiu to kawał pracy sobie zadałaś. Za to rabata będzie jak się patrzy.Też zamowilam CelebratingLife no i oczywiście Lavender Ice bo moja zdeptana i to podwójnie,reanimuje się .Na wszelki wypadek kupuję drugą.No i pponieważ The Faun(Om a) fantastycznie się sprawiła u córci(zamówienie wiosenne) też muszę takie cudo kwitnące posiadać. :oops:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Czesc Gosiu ;:196
Teraz na jesieni widac że masz sporo tych traw. Rzeczywiście królowe jesieni, pięknie się prezentują. I te dorodne ostnice ;:167

Co do trawnika chyba coś mnie ominęło. Renowacja na wiosnę kolejnego kawałka darni czy powiększenie rabatek?
Nowe róże.. mm przyjedziemy wąchac! :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko, powiem po cichu, że chyba lepiej jednak zrandapować porządnie i poczekać do wiosny. Ja nie wiem, czy dokładnie wykopałam wszystko. Wydawało mi się, że tak, ale widzę gdzieniegdzie kawałki kłaczy. Kolejny kawałek chyba opryskam teraz i skopię dopiero na wiosnę.

Aniu, sprawdziłam Fauna. Ma bardzo podobne kwiaty do Granny chyba. Ja staram się kupowac róże o innym układzie płatków. I takie, które pasują do innych. Bardzo dużo odmian mi sie podoba, tylko nie chcę już za dużo kolorów wprowadzać

Paulinko, dobrze zrozumiałaś. Na wiosnę kopanie trawnika z przodu domu.
A jak ostnice sprawują się u Ciebie?
Zapraszam na wąchanie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu widzę, że walka o ładny trawnik zakończona prawie ! ;:138 Narobiłaś się Kobieto ale skoro jesteś zadowolona to cieszy bardzo! U mnie trwa posezonowa renowacja trawnika ale to kawałek samo centrum, najczęściej użytkowane i wydeptane przez Gości miejsce latem ...Ale to tylko dosiewka i wyłączenie tego miejsca z użytkowania... :) To domena M co sezon tak robi... :)
A ja walczę z podagrycznikiem ...w miejscach na obrzeżach działki , niby starannie przy pomocy wideł starałam się wyciągać kłącza ale już widzę,że to walka z wiatrakami i trzeba będzie jednak wkroczyć z chemią... ;:131
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Goś,
Tak sobie czytam......Faun, to Granny :wink:
Jak żyjesz po wizycie Izy? Pewnie wrócił Tobie power..... ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, zaczynam martwić się, czy aby nowy trawnik nie zostanie pożarty przez pędraki
Ma miejscami żółte plamy. Może to tez być wynik słabej gleby
Muszę to sprawdzic

Justyś, czyli mam oko :D
Wizyta Izy odbyła się bardzo spokojnie. Nie to co moja u niej, bo cały czas siedziałysmy na ratasie i gadałysmy.
Wczoraj tylko byłyśmy na godzinkę u Isi, a dzisiaj okazało się, że w mieście była giełda ogrodowa.
Bardzo skromna, ale oczywiście nie obyło sie bez zakupów
Ja zakupiłam tylko 2 roślinki, Iza duzo więcej :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”