Na starym po nowemu.
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na starym po nowemu.
Ja jesienia tez będę szalec 

- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu - no nie spodziewałam się, że zobaczę już w tym roku zielona podstawę - a jednak się udało. Gdzieś na początku wątku sa wstawione zdjęcia jak to wyglądało, przerażało mnie to bardzo. Ale teraz nie narzekam, tym bardziej, że zrobiło się to samo - nawet chrzan nie ma jak na razie śmiałości tak szaleć jak szalał jak przejmowałam działkę.
Ganiaj i spaceruj po ogródku ile sobie tylko życzysz - zawsze dobra i aromatyczna kawusia czeka tu na Ciebie lub dobra herbatka (co wolisz).
A szczególnie jak z konewką w upalne dni zawitasz
Pati - to liczę na jakieś podpowiedzi - co wsadzamy by było pięknie na wiosnę
Nalewka z orzechów włoskich w trakcie... - to teraz jest rzekomo ten czas, więc i u mnie się zaczęło.
Ganiaj i spaceruj po ogródku ile sobie tylko życzysz - zawsze dobra i aromatyczna kawusia czeka tu na Ciebie lub dobra herbatka (co wolisz).
A szczególnie jak z konewką w upalne dni zawitasz

Pati - to liczę na jakieś podpowiedzi - co wsadzamy by było pięknie na wiosnę

Nalewka z orzechów włoskich w trakcie... - to teraz jest rzekomo ten czas, więc i u mnie się zaczęło.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te dwie nieznane rośliny to anafalis (perłowy albo trójnerwowy) o szarych liściach, dość ekspansywna, choć łatwa do ujarzmienia roślina słonecznych stanowisk. Ta druga to któryś z zawilców (pajęczynowaty albo japoński). U mnie te zawilce przepadają po zimie
Posadziłam chyba 10 odmian, a została mi jedna pod jaśminowcem i dwie w trawach. W Twoim klimacie nie powinno być z nimi większego kłopotu. Najbardziej podobała mi się odmiana Honorine Jobert o wielkich, białych kwiatach i kiedyś raz jeszcze spróbuję ją posadzić. Może w tych trawach? 

- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Puk puk , zaglądam i oczom nie wierzę , łoczenta ze zdziwienia mnie wylajzły
, Bea Toć to szok ileś Ty od wiosny zrobiła . Wątek rozbudowany , wpisów mnóstwo , a prac ogrodowych jeszcze więcej , naprawdę gratuluję , super

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- patusia336
- 1000p
Ja mam duzo.co na wiosne moge sie podzielic 

- Beaby
Moniko
Dzięki! Wzajemnie! Sama wiesz jak bardzo potrzebne jest wsparcie bratnich duszyczek
Ewuś - dziękuję za kolejne imionka. Chyba to zawilec japoński, a anafalis być może perłowy. Zawilec jest u koleżanki nie okrywany na zimę, więc powinno być ok z nim.
A u Ciebie ... może właśnie w tych trawach?....
Pati - jestem za!
Sporo deszczu, super się dzisiaj plewiło ale komary przepędziły. Po równo zbierałam i trawsko i ślimaczyska...

Dzięki! Wzajemnie! Sama wiesz jak bardzo potrzebne jest wsparcie bratnich duszyczek

Ewuś - dziękuję za kolejne imionka. Chyba to zawilec japoński, a anafalis być może perłowy. Zawilec jest u koleżanki nie okrywany na zimę, więc powinno być ok z nim.
A u Ciebie ... może właśnie w tych trawach?....
Pati - jestem za!

Sporo deszczu, super się dzisiaj plewiło ale komary przepędziły. Po równo zbierałam i trawsko i ślimaczyska...
- patusia336
- 1000p
O widzisz ,a u mnie taka susza,że żal na to wszystko patrzec 

- Beaby
No widzisz, Pati jak to jest - jakoś niesprawiedliwie to poukładane... Tu deszcz, tam ciągle susza... Ni jak dogodzić.
U mnie dzisiaj przez moment rzeczki ulicami płynęły...
U mnie dzisiaj przez moment rzeczki ulicami płynęły...
- patusia336
- 1000p
To na jesieni Ci pidesle pare wiosenek.
- Beaby
Tak, zrobimy machniom - doniczkowce na wioseneczkę i odwrotnie ... 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Becia ale u Ciebie się wszystko rozkwitło. Faktycznie budleja wygląda cudnie. Obcinaj każdy kłosek który przekwitnie to dłużej pocieszysz się kwiatami
Śliczna dalia, taka popaciana

Śliczna dalia, taka popaciana

- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
moim zdaniem to zawilec japoński, pajęczynowaty chyba ma mocno omszone liście - ale w oryginale go nie widziałam

Gaura - cudna

nie wiedziałam o jej istnieniu

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
- patusia336
- 1000p
Tak jesteśmy umówione 

- Beaby
Paula - wyjątkowo popapciana ta dalia, fakt - ale przynajmniej kwitnie obficie
Budleja ma większe kwiatostany, ale jakieś minusy być muszą i zauważyłam, że zbyt szybko przekwita - całkiem rozwinięty kwiat utrzymuje się ok 3 dni. Ale natychmiast ma kolejne nowe, więc jako wady traktować tego chyba nie należy.
Moniko - /Menysek/ - gaurę uwielbiam! Ale po raz pierwszy mam tę różową. Jednak zatęskniłam za białą i koniecznie w przyszłym tygodniu muszę po nią jechać.
Tak, to zawilec japoński - mam go po raz pierwszy, ale prezentuje się rewelacyjnie na rabacie, nawet jeszcze przed ukazaneim się kwiatów.
Pati - tak jest!

Budleja ma większe kwiatostany, ale jakieś minusy być muszą i zauważyłam, że zbyt szybko przekwita - całkiem rozwinięty kwiat utrzymuje się ok 3 dni. Ale natychmiast ma kolejne nowe, więc jako wady traktować tego chyba nie należy.
Moniko - /Menysek/ - gaurę uwielbiam! Ale po raz pierwszy mam tę różową. Jednak zatęskniłam za białą i koniecznie w przyszłym tygodniu muszę po nią jechać.
Tak, to zawilec japoński - mam go po raz pierwszy, ale prezentuje się rewelacyjnie na rabacie, nawet jeszcze przed ukazaneim się kwiatów.
Pati - tak jest!

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Obcinaj te co przekwitną, będzie dłużej kwiecie! O budleji mowa.
No ja na razie mam aż jedną dalie co rozkwitła a na resztę muszę łaskawie czekac
No ja na razie mam aż jedną dalie co rozkwitła a na resztę muszę łaskawie czekac