Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Maryś, oto fotel, przepraszam Cię za zawartość i okolicę tegoż, kąt nie do uporządkowania, ciągle tam się coś dokłada, a butle po winie powinny być już w worku na recycling już dawno, ciągle zapominam :oops:
Fotel jest elementem całego zestawu ogrodowego, który został nam ofiarowany, ponieważ u ofiarodawcy wyparły go meble z technorattanu czy czegoś w tym rodzaju. Zestaw jednak był zbyt okazałych rozmiarów, żeby go gdzieś u nas postawić, wyjechał zatem do Mamy W. Ten fotel nie zmieścił się na pakę samochodu, więc został :)
Ty sobie zazdraszczaj mojego a ja Twojego i będzie kwita :) Oj, rykłam sobie śmiechem na to Twoje PKP ;:306

Obrazek

Aniu wsianiu gdyby nie ten zielony kąt, to bym już zwariowała. Osłania od oczu wścibskich, daje wytchnienie, żeby jeszcze jakoś dźwięki niechciane izolować... A na rabatce na razie 4 nowe bodziszki (pokażę za chwilę), Piwonia Smoothie i dwie serduszki, takie z powycinanymi liśćmi.
Joasiu Jo kochana, dziękuję :) Rudziki były kiedyś, potem się wyniosły, chyba kota nie lubią, bo one się gnieżdżą tak trochę byle gdzie.
Aniu sweety komplement od takiego fachowca ogrodowego, co to w dodatku "tymi ręcami" wszystko - dziękuję ! Zielone wybujało po deszczach i tradycyjnie jedno włazi na drugie ale staramy się to jakoś kontrolować.
Grażynko do ogrodu mój W. to faktycznie pierwszy, ale w domu... szkoda gadać :) Widać nie można mieć wszystkiego. Trawniki poszły pod szpadel i chyba się spełnia powiedzenie W., że on lubi trawniki w ogrodzie, bo można je przerabiać na rabaty :D
Pat dopóki tu zaglądacie i piszecie , to ja mogę mieć takich hejterów :D Co do pokrzyw to mój wiejski z pewnością idzie o długość łba przed Twoim :) Z nieznanych przyczyn i w miejskim mamy pokrzywę, nie jako relikt z epoki błędów i wypaczeń ogrodniczych, tylko jakoś żadne z nas jej nie wyrwało pieląc, ładnie ją obdziabywałam, no to wyrosła jak ta lala ;:306
Martuś dzięki Ci, urządzając go 4 lata temu postanowiliśmy zaaranżować takie jakby saloniki i ścieżka zagląda do jednego, drugiego, kolejnego...a każdy nieco inny :)
Asiu to szczęście, że go mamy :) I splata się jakoś z ogrodami sąsiadów, więc przestrzeń daje wrażenie kontynuacji kompozycji w jedną i druga stronę.
Iwonko taki nasz mały chaosik przydomowy :) Plotki już w coraz większym rozpadzie, ale nie ma czasu pleść nowych. Zresztą w niektórych miejscach przeplatane roślinami trzymają się dzięki nim :)

Dla was kilka zdjęć z dzisiejszego wieczora

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ach, no i te nowe bodziszki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tym kontrolowaniem buszu, to i ja mam problem. Niekiedy myślę, że jest dobrze. Jak na angielskich rabatach naturalistycznych ;:159 A innego dnia, że mam bałagan. Na szczęście to ostatnio mi szybko przechodzi (a i czasu nie mam czasu), bo w innym razie wypieliłabym np. wielosił 'Northern Lights'. A tak zakwitł co wzbudziło moją ostrożność i odkryłam, że także pięknie pachnie :tan
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

To już mnie dobiłaś Zuziu na amen. Dlaczego u Ciebie rośliny te same co u mnie a wyglądają o niebo lepiej?
Pozdrawiam. Beata.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Zuza, ja Cię chyba znienawidzę za ten ogród! Nie ma to jak zdrowa ogrodowa zawiść. A co do hałasów, zamontujcie sobie jakieś plumkające ciurkadełko w pobliżu miejsca do siedzenia/polegiwania/kimania :)
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Szkoda, że tak daleko do Ciebie, bo chętnie odkupiłabym od Ciebie (czy dobrze zrozumiałam, że było ich więcej?)
B. podłodygowy? czego Ty jeszcze nie wymyślisz żebyśmy Ci tu wygadywali o nielubieniu ;:306
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Jak to dobrze, że mamy sobie nawzajem czego zazdrościć i nienawiści ogrodnicze zachowują równowagę we wzajemności :D
Maryś W. bedzie się jeszcze kręcił koło tego sklepu z bodziszkami, więc coś Ci wybierze. Podłodygowy dopisany do listy.

Dziś słoneczko i 20 stopni, rano odgruziłam różankę, niby tak to chwastów nie widać jakoś nadmiernie, ale jak zacznie się wydłubywać, to góra rośnie. W przewadze: gwiazdnica, komosa, siewki orzecha włoskiego, chmielu i klonu jesionolistnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć okrywowe, dzięki łagodnej zimie zachowały się świetnie, w poprzednim sezonie straty były spore.

Obrazek

Obrazek

Kilka zdjęć z serii "Duety" :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naparstnice raz jeszcze

Obrazek

Obrazek

W tle widać żurawkę, a właściwie żurawę, liście ma ogromne (na dole na pierwszym zdjęciu widać także inną dla porównania).

Lilie szykują się do kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Na zakończenie mieszanka firmowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu no co Ty ja nie do tego ;:131
A czy Ty wiesz, że robisz coraz ładniejsze zdjęcia, czy to nowy aparat? cyco?
Jakie śliczne te piwonie ;:167
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Maryś, z miłą chęcią obdaruję Cię bodziszkiem :) A zdjęcia tak mi różnie wychodzą, ale cieszę się, że Ci się podobają. Czasem chciałabym uchwycić, to co nieuchwytne i potem psioczę, że nie wyszło. Lubię fotografować rośliny i cieszyć się z oglądania zdjęć, kiedy zimno i plucha :)
A skoro piwonie Ci się spodobały, to bardzo proszę replay :) Pachną cudownie i pomyśleć że kilkanaście lat nie kwitły w ogóle!

Obrazek

Dziś trochę poryłam, bo jednak po deszczach chwasty się ujawniły. Ograniczyłam trochę bluszcz, bo zarósł już część rabaty i niedługo opanowałby całą. Znalazłam przy okazji siewkę azalii :) Teraz taka przejściowa pora między wiosną a latem.
Zacznę od kurhanu z powtykanymi kamieniami czyli od pseudoskalniaka... Ciii... W. by mnie zamordował, że jego usiłowania konstrukcyjne tak podsumowałam. Jak w przyszłości rośliny nabiorą masy, może być całkiem fajny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na wąskiej rabacie wokół skalniaka, poza panoszącymi się hostami mamy takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A, no i jedna z okrywowych różyczek, które dzielnie usiłują zakryć mizerię stoku południowego...

Obrazek

Bodziszki kwitną w najlepsze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Arlington kolejny liliowiec szykuje się do rozkwitu

Obrazek

Różanka też coraz bardziej kolorowa, nawet W. który twierdzi, ze róż nie lubi, przystaje z zachwytem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A poza tym

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję za piwonie przy płotku wiklinowym ;:63
Jaki ładny kwiatostan ma ta mała hosta :D Gdzieś czytałam, że dereń kousa wymarza, może go jednak zaproszę do ogrodu, bo ja lubię derenie :lol:
Miałam tego pomiętego bodziszka :? EEE chyba W. lubi jednak róże, bo pamiętam że Cię nimi obdarował Obrazek
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

i mnie dobrze zrobiłaś moimi ukochanymi piwoniami ;:167 piękne masz i mówisz ,że kilkanaście lat nie kwitły ? :shock: jak Ty to wytrzymałaś ?
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Śliczna odmiana piwonii. Czy znasz może nazwę.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu u mnie d. kousa nigdy nie ucierpiał zimą, ale za to zanim zakwitł... :roll: 8 lat czekania! Bodziszek kupiony oznaczony ale chyba źle, bo jako Starman. Po badaniu porównawczym z fotami w necie uznałam, że chyba ktoś się pomylił, więc nie podpisałam.
Iwonko piwonię posadziła jeszcze moja mama czyli naprawdę dawno temu. Ogród bardzo zdziczał jak jej zabrakło a ja, kiedy zaczęłam uprawiać no, powiedzmy, że świadome ogrodnictwo, tak się cieszyłam, że mam coś szlachetnego w tym gąszczu chwastów, że owszem, wyczekiwałam kwitnienia, bodaj jednego pączka, ale z roku na rok przyzwyczajałam się do braku kwiatów. Stało się to już prawie rytuałem, że czekałam, aż wyjdzie z ziemi wiosną, potem patrzyłam na kępę liści i... znów nic. Ale wyrzucić nigdy mi nie przyszło do głowy. Po przesadzeniu w dobrą ziemię efekt był natychmiastowy :)
Joasiu odmiany niestety nie znam, korzystając z książki "Piwonie" Beaty Grabowskiej i Tomasza Kubali przypasowałam jedną, która przypomina ją najbardziej i nazywa się Madame Ducel. Natomiast patrząc na zdjęcie na tej stronie, już zupełnie je nie przypomina :shock:
http://www.pfingstrosen-paradies.de/sta ... en-galerie

To jeszcze dwoje nieplanowanych: róża od sąsiadów, przełażąc gorą zaczęła wplątywać się w moje wyższe rododendrony. Oraz bratek, z grupy samosiewek. Rosły w balijkach na tarasie w ubiegłym roku a teraz mam je tu i tam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Rzeczywiście, fajnie w zimę przeglądać fotki i wyczekiwać wiosny ;) Zdjęcie piwonii urocze, bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam - Justyna
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Zobacz piwonię " Madame de Varneville ". Na drugim forum są zdjęcia.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Jo37 pisze:Zobacz piwonię " Madame de Varneville ". Na drugim forum są zdjęcia.
Niestety wyszukiwarka nic nie znalazła... ale obejrzałam foty w google grafika i wydaje mi się, że jest zbyt biała.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”