Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Asiu ja też jestem ,,na kościach,,nauczona gotować.Nie umiem inaczej zupy ugotować no chyba ,że jest to czysty barszczyk lub OWOCOWA i MLECZNA ;:306 Mam zaprzyjażniony sklep mięsny..taki prywatny naturalny rzeżnik i co miesiąc 20 kg kości zamawiam. :oops: Oczywiście partiami po 5 kg.Mam owczarka w kojcu i dla niego większość kości kupuję,ale i tak pytają czy mam fermę lisów :wink:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od znajomej przejęłam nowy zwyczaj-każdą "wkładkę"do zupy ;kość czy kawałek mięsa najpierw wkładam do wrzątku gotuję na silnym ogniu jakieś 5 min,wyciągam,obmywam i dopiero wkładam do zimnej wody na zupę i gotuję-zupa jest klarowna i dużo smaczniejsza.Nie szkoda mi tłuszczyku,który się częściowo wytopi.Lubię lekkie,klarowne zupki ;:108
Szukam przepisu na fasolkę po meksykańsku-korzystając za składników chce zobić pasztet z fasoli :wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi też pęka woreczek w szynkowarze - zawsze. Ubijam ciasno, już nie zawiązuję na supeł, tylko zawijam i dalej pęka. Myślałam, że tak jest i już.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kup grubsze woreczki.Moje nigdy nie pękały :wit
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu ..ja też obgotowuję kości :wink: Tak zawsze robiła moja babcia.Właśnie wziełam się za przetapianie słoninki wędzonej ja smaluszek ze skawarkami.Uwielbiam chlebuś z takim smalcem o posmaku wędzonki z ogórkiem kiszonym.Polecam!
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja dostałam w komplecie z szynkowarem i trochę żal mi było, ze to co wycieknie z mięska nie zmieni się w galaretkę na miesku. Bo jak zostawie w szynkowarze, i wstawie do lodówki, to mam problem wyjąć po ostudzeniu. A jak wyjme wczesniej, to nie ma galaretki - jest obok na talerzu ;:145
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, nie jest łatwo wyciągnąć, ale mięsko powinno ostygnąć w szynkowarze, a woreczek nie powinien pękać jeżeli jest z kmpl.

Pestuś-też lubię dodatek wędzonki do smalczyku, ale wolę bez ogórka, tylko z solą :wit

Pasztet z fasoli wyszedł smaczny, ale ciut suchy(niepotrzebnie dodałam trochę mąki grubego przemiału zamiast otrębów)z ketchupem paprykowym niebo w gębie. ;:333

Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia sałatki, którą zajadałam się jakieś 22 lata temu w Anglii, która nie daje o sobie zapomnieć. Składniki nie znane, ale wspomnienia podpowiadały co by tam mogło być :lol:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu ogórek kiszony to do przegryzienia, nie w smalec. Pasztetu z fasoli nigdy nie piekłam, ale robiłam pastę kanapkową z czerwonej fasoli. Bardzo nam smakowała, zwłaszcza że za każdym razem może być inna po dodaniu różnych dodatków. Bazą jest fasola, a reszta to już co kto lubi.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak, a że nie chcę jeść mięsa więc fasoli bardziej się przyglądam ;:108 To cenne białko.
Na pewno pojawi się dużo więcej warzyw i kasza w miejsce mięsa.
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Asiu ja też robie wędliny w sznkowarze i nie mam problemu z wyjmowaniem. A woreczki owszem tez mi pękają :( . Kiedy pojawi sie problem z wyjęciem wędliny to ja wkładam szynkowar na chwile do gorącej wody juz po kilku minutach nie ma problemu z wyjęciem :)
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Miało być ANIU :) a nie Asiu :)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WoreczkiTak wyglądają mniej więcej:
http://www.plast.com.pl/startowe/opakow ... /hdepy.htm
Szukaj w większości supermarketów na półkach z torebkami śniadaniowymi,duża
paczka z 1000 sztuk kosztuje ok 12 zł.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Ja do gotowania używam woreczków do mrożonek takich, na których jest informacja o przeznaczeniu do żywności , a także o tym że można w nich gotować. Dopuszczalna temperatura wynosi dla nich 115 stopni. Są mocne i na pewno nie pękną.
Ostatnio kupowałam w Rossmanie. Na produktach polskich producentów nie widziałm napisu, że można je stosować w wysokiej temperaturze.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

W sieci jest przepis młodego chłopaka masło w 15 minut, potrzeba tylko 30 procentowej śmietany, mikser/blender - zmiksować ok.15 minut - ale może to zająć na pierwszy raz nieco więcej czasu, cierpliwości. Początkowo podchodziłam sceptycznie ale śmietana w końcu tak się ubiła, że widać grudki żółte - wówczas ten pojemnik pod wodę zimną, ja włożyłam do miski, trochę podusiłam i zaczęła wyciekać serwatka, dalej to tylko uformować. masełko i smacznego!!!!!!!!!!!
Pierwszy raz w życiu zrobiłam masło a jestem masłożerna hahahaha

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”