Cięcie winorośli cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cięcie winorośli

Post »

Black Rose, ja specjalistą nie jestem, ale tak na babski rozum:
najpierw wycięłabym wszystkie pędy suche, z których w tym roku nic nie wyrosło, a następnie przerzedziłabym na górze, gdzie jest bardzo gęsto. Dolne długie pędy (zielone z liściami) nagięłabym i puściłabym poziomo i umocowałabym do podpory w tych miejscach gdzie jest pusto. One zdrewnieją (wtedy nazywają się łozy) i na wiosnę z każdego pąka wyrosną pionowo latorośle. Winorośl owocuje na dwuletnich pędach, czyli na tych które w tym roku wyrosły ze zdrewniałych pędów. Właściwe cięcie przeprowadzisz w marcu, jesienią skróć tylko to co najdłuższe i czego na pewno nie chcesz zostawiać.
Uważaj, żeby nie wyciąć za dużo zdrewniałych pędów (brązowych, z których teraz wyrastają zielone), bo pozbawisz się owocowania.
Czy ta winorośl owocowała w tym roku? Czy owoce są smaczne? Z cięciem pędów wstrzymaj się aż owoce dojrzeją, teraz wytnij tylko pasierby (młode zielone pędy wyrastające spomiędzy liścia i łodygi) oraz niektóre liście, które zasłaniają owocom słońce.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Black Rose pisze:A czy do moich postów ktokolwiek się odniesie?
To ja Ci napiszę tak, ja bym to wyciął prawie do ziemi, poświęcił bym jeden rok na odbudowę krzaków. Taki dżihad zrobiłem koledze ku jego wielkiemu oburzeniu, że zniszczyłem Jemu cały "winogron". :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Po takim ostrym cięciu kolega dopiero zobaczył jakie ma pyszne (jak się wyraził) winogrona, które tak wyglądają obecnie po cięciu i poprowadzeniu na owocowanie.
:wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tak wygląda krzak po odbudowie.
Pozdrawiam Józef
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Czeka mnie to samo, tylko nie wiem czy robić takie radykalne cięcie na jesień czy na wiosnę :). Twój winogron przy moim to jest młodziutki. u mnie drewno ma średnicę 6-7 cm :heja a że rośnie u mojego ojca, to on go broni jak niepodległości. :)
:)
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

jabu pisze:to on go broni jak niepodległości.
Dokładnie tak jak z moimi działkowymi kolegami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tyle zostało z tego krzaka, zostawiłem po jednej łozie jak na fotkach.
Obrazek
Jak kolega to zobaczył to nie odzywał się do mnie aż do owocowania, bo przez ten okres przebywał za granicą u syna. Ale jak zobaczył taki efekt to do dzisiaj jestem jego najlepszym kolegą i ja teraz opiekuję się winoroślami w obu przypadkach. :D
Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Dziękuję za odpowiedzi.

Czekam aż owoce dojrzeją (przycięłam nieco w czerwcu "na czuja" i to był dobry pomysł - na przyciętych pędach owoce są o niebo okazalsze niż na tych nietkniętych), żeby spróbować, jak smakują. Winorośl jest ogromna, to, co na zdjęciu to niewielki fragment.

To teraz mam zagwozdkę - przyciąć z grubsza, czy jednak bardziej drastycznie?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Ja bym to w marcu przyciął raczej bardzo drastycznie. Cała czapa u góry była by u mnie wycięta, te grube wygibasy również były by znacznie zredukowane. Coś w tym stylu.
Obrazek

Obrazek Zostawiłem tylko te cienkie jasno brązowe wilczki na pierwsze owocowanie w przyszłym roku.

Obrazek Tyle tylko zostało z tego krzaczka, zostały tylko dwa dłuższe czopki na rozbudowę krzewu.
Obrazek Na następny rok po tym cięciu już był około 15 takich gron jak na fotce. W tym roku jest już ponad 30 grubych i mięsistych gron ale krzak jeszcze się rozrasta ale tylko tyle na ile mu pozwolę. :)
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Black Rose pisze:
To teraz mam zagwozdkę - przyciąć z grubsza, czy jednak bardziej drastycznie?

Posłuchaj rad i tnij drastycznie.
Cięcie z grubsza nic nie da, za rok byłby znowu mega busz nie do ogarnięcia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Jak to chcesz prowadzic- jak na plantacji, przy ziemi, czy np przykryć pergolę?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po ogrodzeniu, pergoli i altanie.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Nie bardzo da się zrobić dobrze cięcie, szczególnie zapuszczonych krzewów, bez znajomości podstaw, tego co jest czym i jaką rolę odgrywa na krzewie. Zachęcam do zapoznania się z wpisem na moim blogu o podstawach cięcie i obejrzenia filmu ilustrującego to o czym piszę
Wpis http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rosli.html
Film https://youtu.be/uWySz0oG6TY
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ja swoje winorośle posadziłem dopiero tej wiosny ale staram się przygotować teoretycznie, zaintrygowała mnie pewna zależność. Bo mamy np. tak. 2-oczkowy czopek i łozę, łoza wyda latorośle a czopek ...też latorośle ale przeznaczone docelowo do czegoś innego, za rok tegoroczną łozę wytniemy a na tegorocznym czopku z niżej położonej łozy zrobimy czopek, z wyżej położonej robimy łozę na latorośle. W ten sposób po kilku/kilkunastu latach uzyskamy pień - takie dziwadło trochę... :shock: Dobrze myślę? I bądź co bądź, będzie on coraz wyższy.
Co się robi z takimi bardzo starymi (i stosunkowo wysokimi pniami) aby obniżyć położenie łozy na latorośle? Przygina łozy na etapie czopka i robi jeszcze większe dziwadło czy z czasem trzeba pień usunąć i posadzić nową sadzonkę?

Wiem, że to dla mnie raczej odległy problem ale tak mnie jakoś zaintrygował...
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kapitan pisze:Nie bardzo da się zrobić dobrze cięcie, szczególnie zapuszczonych krzewów, bez znajomości podstaw, tego co jest czym i jaką rolę odgrywa na krzewie. Zachęcam do zapoznania się z wpisem na moim blogu o podstawach cięcie i obejrzenia filmu ilustrującego to o czym piszę
Wpis http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rosli.html
Film https://youtu.be/uWySz0oG6TY
Serdecznie dziękuję za tę praktyczna pomoc, na pewno dokładnie się zapoznam. Niedoświadczonej ogrodniczo osobie najlepiej pokazać i wytłumaczyć w jak najprostszy sposób co i jak.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

massur pisze:Ja swoje winorośle posadziłem dopiero tej wiosny ale staram się przygotować teoretycznie, zaintrygowała mnie pewna zależność. Bo mamy np. tak. 2-oczkowy czopek i łozę, łoza wyda latorośle a czopek ...też latorośle ale przeznaczone docelowo do czegoś innego, za rok tegoroczną łozę wytniemy a na tegorocznym czopku z niżej położonej łozy zrobimy czopek, z wyżej położonej robimy łozę na latorośle. W ten sposób po kilku/kilkunastu latach uzyskamy pień - takie dziwadło trochę... :shock: Dobrze myślę? I bądź co bądź, będzie on coraz wyższy.
Co się robi z takimi bardzo starymi (i stosunkowo wysokimi pniami) aby obniżyć położenie łozy na latorośle? Przygina łozy na etapie czopka i robi jeszcze większe dziwadło czy z czasem trzeba pień usunąć i posadzić nową sadzonkę?

Wiem, że to dla mnie raczej odległy problem ale tak mnie jakoś zaintrygował...
Dobre pytanie. Obserwujemy czopy i czekamy na "wilka", ( ale nie tego z lasu :)), który predzej czy później wybije nam u nasady czopa https://youtu.be/539JpNdW3dE Gdy się pojawi na nim budujemy nowy czop a stary skracamy lub wycinamy.

Tutaj http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... -tube.html znajdziecie więcej filmów o tym i tamtym nt winorośli.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

W poprzednim sezonie przycinałem winorośl która nie była cięta prawdopodobnie od co najmniej 10 lat.
Obciąłem ponad połowę.Ładnie odbiła i ma mnóstwo nowych pędów.
W tym sezonie po zbiorach też ciąć?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tak, za rok też i za 5 lat też itd. Jednak cięłabym nie teraz, a na przełomie lutego i marca.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”