Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Oprócz tego, co ma największy liść (był przesadzany i dlatego tak słabo wygląda), są z 5 kwietnia, więc by się zgadzało.
sebens
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2014, o 21:06

Post »

A ja mam już z 8 sadzonek pod tunelem foliowym z 2 tygodnie i trzymają się dobrze;D z 4 sadzonki przymroziło przy -3 z tydzień temu, ale nie padły, z dwa liście uschły, ale teraz już puszczają nowe :D
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zelazo26 pisze:Obrazek Obrazek
Moje są na podobnym etapie. Z tym, że mocno wybiegięte i po 2 w doniczce 0,5 l :)
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

A oto moje wsadzone w weekend po tym jak je podkiełkowałem. W sumie niewiele więcej jak tydzień temu były suche w paczkach zapakowane:). Codziennie stoją na dworze na noc idą do domu. Jak widać okrywam je workiem od śmieci taka mini pseudo szklarnia. Ale większość dnia są odkryte z racji braku czasu by pochodzić zaglądać wietrzyć, ciepło jest także dają rade.

Obrazek
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

Na początku kwietnia wysiałam melony i arbuzy. Melon z nasion z owocu, ciekawe co z niego będzie. Arbuzy kilka odmian- sugar baby, janosik, złoto wolicy, rosario i nie wiem czy coś jeszcze. Wszystkie przeznaczone do uprawy w gruncie. Mam nadzieję, że poradzą sobie w gliniastej ziemi :roll:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łatwo uprawia się odmianę arbuza Sugar Baby ?
Owoce są duże czy małe itp. ? :wit
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Sugar Baby jest dość trudnym w uprawie arbuzem, o średniej wielkości owocach. (Zaznaczam, że to tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia ;:108 ) Jak dla mnie, to są lepsze odmiany, łatwiejsze w uprawie i o mniejszych wymaganiach. :wink:
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

Nie sadźcie kilku nasion w jednej doniczce, korzenie się tak ze sobą splączą że ich potem nie rozdzielicie.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

;:3 Sugar baby i Bingo

Obrazek

Obrazek

Obrazek
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

Viola K, podlewasz je jakimś nawozem albo coś.. ? U mnie wyrosły mi 3 sadzonki 20 nasion, ale dość marnie się mają :( nie chcą rosnąć zbytnio od 2 tyg.
Obrazek tak wyglądają moje arbuzy :(
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Ja moich nie planuje rozdzielać. Mam po dwie sztuki może i korzenie będą blisko ale jak ma wyrosnąć coś to wyrośnie. Jeśli będzie odpowiednia ilość pokarmu to nie powinno to być problemu.
Zelazo26
50p
50p

Post »

qshka pisze:Viola K, podlewasz je jakimś nawozem albo coś.. ? U mnie wyrosły mi 3 sadzonki 20 nasion, ale dość marnie się mają :( nie chcą rosnąć zbytnio od 2 tyg.
Przestań tak dużo podlewać (przesusz trochę ziemię), daj na najdłużej osłoneczniony parapet i przesadź delikatnie (przezroczyste kubki np od piwa, bez zbytniego ubijania ziemi, rozdrabniania np dużą płaską łyżką) arbuzy takiej wielkości mogą mieć korzenie od 5 do 10 cm a te doniczki mają pewnie z 8 cm, korzenie są już na dnie dostają za dużo wody.

Dziś rozdzieliłem ten co za blisko rosły, czyli takie przesadzanie, może się przyjmą.
Z ziemi wybiły już wszystkie 10 arbuzów odmiany Crimson Sweet, może jeszcze kupie arbuza w biedzie i dosieje na dniach.
Kilka wybiło spod ziemi Sugar Baby
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

Ale ja je w te pojemnik przesadziłam 2 dni temu dopiero. i nie były podlewane od momentu rozsadzenia. Po prostu od wysiania tak marnie rosną..
Zelazo26
50p
50p

Post »

może być za późno jak coś się dzieje z korzeniami, są jeszcze zielone to na dobre, czytaj wątki o uprawie arbuzów może dowiesz się co jest źle robione.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

qshka pisze:Viola K, podlewasz je jakimś nawozem albo coś.. ? U mnie wyrosły mi 3 sadzonki 20 nasion, ale dość marnie się mają :( nie chcą rosnąć zbytnio od 2 tyg.
Nie specjalnie nawożę , nawożę siewki kwiatów florovitem raz na tydzień to i sadzonki arbuza też .
Moje są troszkę większe bo ja wysiałam wcześniej na początku marca .
Mam też dosiane w kwietniu są małe jutro będę przesadzała do osobnych kubków , nie mam z tym problemów
nic mi nie pada , przekładam widelcem delikatnie nie uszkadzając korzonków i jest super ;:3 ten sposób jest dla mnie najlepszy i mogę Tobie polecić :) ... wszystkie nasionka przed wysiewem zawsze namoczę i potem układam w pudełeczku na ziemi lekko przysypuję ziemią zakładam woreczek i za kilka dni mam już zielone roślinki .... co za problem ? :wit

Jutro może mi się uda dodać fotki tych małych

Pozdrawiam .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”