Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Pomidormen nie znam sposobu na ślimaki. 2 dni nocowałam na działce. Niszczyłam pomorowy mechanicznie. Z mojej strony walka wygląda na przegraną. Mam na działce kompost, do którego całą zimę wywoziłam odpadki domowe. Po drugie mam sporo kamoli, które są świetnym domkiem dla pomorowów. Przy deszczowej pogodzie powyłaziło to wszystko nie wiadomo skąd i dzisiaj zaciupałam chyba z 50. Obrzydliwe to takie.
Pozdrawiam Jola
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Problem ze ślimakami mam od ubiegłego roku i tylko z cukiniami. W tamtym sezonie cukinie wysadzone z rozsady startowały przez miesiąc systematycznie podgryzane przez ślimaki. Owoce zrywałem tylko młode, takie do 25cm i wszystkie były uszkodzone przez ślimaki. Jutro kupię granulki i wysadzę resztę rozsady.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może być ten http://www.fungichem.pl/pelzakol-gr-250 ... walny.html ślimaki giną w swoich kryjówkach i niie trzeba ich zbierać.Po innych środkach z metaldehydem trzeba je zbierać.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Wydajne są te granulki? Może wystarczyłoby obsypać kompost i żeby mi się to patałajstwo nie rozłaziło po polu.

Wysadzacie już rozsadę cukinii do gruntu? W Pozku niby miał być w nocy przymrozek. Byłam po 4-tej na dworku i cieplutko, że hej :)

Przytaszczyłam ze stadniny kilkuletni obornik. Przekopałam niewielką ilość w zagonku cukiniowym. Teraz się zastanawiam czy sadzić już cukinie czy dać się z tydzień przegryźć obornikowi z glebą.
Pozdrawiam Jola
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Moje posiane na początku maja cukinie prosto do gruntu, wyszły lekko i już niestety zostały zjedzone przez ślimaki :evil: Ostatnio pada, to i ślimaki się pojawiły. Dzisiaj po prostu posieję kolejną porcję do wielodoniczki i zostawię na balkonie. Jak ciut podrosną, to wsadzę do ogródka :roll:
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Moje sadzonki rosną sobie spokojnie w doniczkach, ale tak straszycie ślimakami, a już się pojawiają że zrobię za nimi dwie piwne pułapki na miejscu docelowym.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Hym a jakby tak posadzić cukinie w pierścieniach po 5l butelkach? Może te gamonie by nie poradziły sobie z pielgrzymką po plastiku :wink:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Po plastikowych doniczkach dobrze im wychodzi, to i po butelkach dadzą radę. Swoje cukinie na razie trzymam w domu, ale po wysadzeniu też zamierzam zastawić pułapki piwne. (Chronić przed psem ;:304 ;:306 ).
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Ja w zeszłym roku miałem tez z nimi problem. Kupiłem granulki, takie różowe, rozsypałem w okolicy cukinii, w granicach warzywniaka i problem zniknął.
Łatwo wyśledzić i pozbierać padnięte, bo przed śmiercią puszczają więcej śluzu. Małe pudełko granulek starczy mi jeszcze na kilka sezonów.
Wyzbierać nigdy mi się nie udało, zawsze wyłaziły, a granulki mają coś w sobie, że je przyciągają.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie działają na nie tylko te granulki co od razu je zabijają. Pozostałe nic. A nawet chciałam być humanitarna i ich nie zabijać - kupiłam takie co je niby miały sycić i zostawić ogródek. Posypałam hojnie koło cukinii i co? Granulki ominęły i poszły podgryzać owoce. A potem się od tego psują...
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Heh to mi przypomina sytuację jak teściowa sypała na trawniku jakimś proszkiem, który to miał być szerokim łukiem omijany przez naszą sunię. W sumie to działał jak trza, szkoda tylko, że kiciusie bardzo sobie owe miejsce upodobali i drapuszanek na pobliskich krzewach nie było końca. Smrodek też był nieziemski :( Co kto lubi.

Mówicie, że na plastik pomorowy się wspinają?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Ja stosuję niebieskie granulki na ślimaki. Kupuję od razu kilogramowe opakowanie.
Mam jeszcze inny sposób...
wykładam pod sadzonki pocięte paski plastikowych butelek.
Ostre brzegi sa skuteczną ochroną...polecam :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ja spróbuję wkopać folię na wysokość 30 cm i zobaczę czy przejdą, oczywiście granulki też będą.
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

:D Moim zdaniem szkoda roboty, bo przejdą na pewno. Moje ślimory sa super sprytne, wchodza nawet na berberys,
a po plastikowej donicy wspinają się doskonale. Ciągle wyciągam je spod kwiatów, które rosnią w donicach.
jeśli już chcesz stworzyć barierę, to najlepiej z siatki do tynkowania
do kupienia w budowlanym....taka biała dośc ostra.
Zrobiłam tak w minionym roku, ogrodziłam mały zagon ogórków,
wykorzystałam resztkę siatki po tynkowaniu, przycięłam ,
wkopałam lekko , przysypałam ziemią i co kawałek usztywniłam przeplecionymi przez oczka patykami po obciętych krzewach.
Skuteczny sposób... :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
wojtek i
50p
50p
Od: 26 lip 2013, o 23:54

Post »

Również robiłem w ubiegłym roku zaporę przeciw ślimakom z siatki podtynkowej podobnie jak Julia. Jedynią różnicą w moim ogrodzeniu był dodatkowy pasek szerokości ok. 5cm, który zszywkami przymocowałem na górze pod kątem aby dodatkow utrudniał przejście ślimakom. Sposób wg mnie dość skutecznie chronił uprawy ale dopiero w drugiej części sezonu, kiedy całe to tałatajstwo już trochę podrosło i nie było w stanie przejść przez oczka siatki (niestety młode, których teraz jest najwięcej przeciskają się dlatego dodatkowo z zewnątrz była podsypka z granulek).
Pozdrawiam Wojtek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”