Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2
Przemku - po takim przykrym przejściu na początku sezonu wegetacyjnego, to Twoje Adenium wyglądają bardzo dobrze. Widać, że przymrozkowe uszkodzenia nie były "głębokie" i rośliny odreagowały - odbudowały uszkodzone tkanki. Rośliny ładnie kształtują kaudexy, a kilka ma już je ładnie uformowane. Adenium thai socotranum "podciągnąłeś" do góry przy sadzeniu, żeby wyeksponować korzenie czy roślina sama "podciągnęła" się w górę i pokazała korzenie ? Twoje Adenium miały i nadal mają długi dzień i dostęp do naturalnego światła i następnym sezonie nie będziesz wiedział, że przytrafiła się im nieprzyjemna, nieplanowana przygoda. Najważniejsze, że już odreagowały stres i rozpoczęły normalny wzrost.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Wszystkich sadzonek mam 27 ( i kilka siewek Arabicum z tego roku ale też marnie rosną )
Adenium thai socotranum podczas przesadzanie posadziłem deko wyżej i dlatego odsłoniło się trochę korzonków
Najstarsza A.obesum ma jakieś 3,5 roku ( ta z największym brzuszkiem i najbardziej odsłoniętymi korzeniami ) i jest z mojego pierwszego wysiewu i można powiedzieć że od niej wszystko się zaczęło bo dopiero potem zainteresowały mnie kaktusy
Adenium thai socotranum podczas przesadzanie posadziłem deko wyżej i dlatego odsłoniło się trochę korzonków

Najstarsza A.obesum ma jakieś 3,5 roku ( ta z największym brzuszkiem i najbardziej odsłoniętymi korzeniami ) i jest z mojego pierwszego wysiewu i można powiedzieć że od niej wszystko się zaczęło bo dopiero potem zainteresowały mnie kaktusy

- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Świetnie się prezentują Twoje Adenia
Wcale nie widać aby coś im dolegało. Grubaski dobrze odżywione 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Przemku nie marudzi masz ładne roślinki ,po których nie widać ,że są po przejściach.
A jaka ich ilość
A jaka ich ilość

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można by rzec,że to już spory areał tych Adenium.
- przemo1413
- Kontakt:
Bez przesady to jest tylko kilka sztuk
Jak 2 lata temu stało 150 półrocznych i ładnie rozkrzewionych siewek to dopiero był areał
Ale nie przejmujcie się tym że jest tego tak mało . Bez obaw . Powoli zaczynam nadrabiać to siewkami kaktusów

Jak 2 lata temu stało 150 półrocznych i ładnie rozkrzewionych siewek to dopiero był areał

Ale nie przejmujcie się tym że jest tego tak mało . Bez obaw . Powoli zaczynam nadrabiać to siewkami kaktusów

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Bardzo ładna kolekcja Adenium i nie tylko 

Masz ogromną ilość adenium,czy ono jest łatwe w uprawie ,po jakim czasie zakwita? . Mam ochotę takie sobie sprawić ,ale nie wiem czy sobie z nim poradzę.
- przemo1413
- Kontakt:
Odpowiedz na to czy łatwe w uprawie jest dosyć trudna
Aktualnie dla mnie wyhodowanie Adenium z nasiona to żaden problem, a jak zaczynałem bywało różnie i za nim nauczyłem się je pielęgnować zmarnowałem na prawdę dużo nasion i też kilka sadzonek które mi zgniły przez przelanie .... A dążę do tego że każdą roślinę musimy poznać sami żeby nauczyć się ją "obsługiwać" . Adenium trudne w uprawie nie jest tylko trzeba uważać na nadmiar wody , bo tego się bardzo boi . A co do kwitnienie to mi akurat zakwitła sadzonka która miała rok więc za długo nie czekałem 

- przemo1413
- Kontakt:
Skoro już zostałem wywołany do odpowiedzi to wypadało by napisać kilka słów co i jak i zdać fotorelację .
A więc dzisiaj poranek bardzo chłodny ale jednak 2*C na plusie . Wreszcie wyszło słońce ,a tunel zamknięty i w nim 30 na plusie
Ostatnie podlenie było jakoś 15 września i wszystko aktualnie pięknie rośnie . Zostały też już opryskane od przędziorków i od wszelkich innych nie pożądanych w kolekcji szkodników ( chociaż takich nie widziałem , ale lepiej zapobiegać ) Trzeba opryskać jeszcze tylko środkiem grzybobójczym

A więc dzisiaj poranek bardzo chłodny ale jednak 2*C na plusie . Wreszcie wyszło słońce ,a tunel zamknięty i w nim 30 na plusie

- Akwelan_2009
No, no masz już sporą kolekcję kwitnących kaktusów, ale ja z innej "beczki" zapytam. Swoje Adenium przeniosłeś już w cieplejsze miejsce czy nadal trzymasz w tunelu ? Pytam, bo chyba nie pisałeś na ten temat, albo ja
przeoczyłem. Tak dopytuję, bo moje stoją jeszcze na obudowanym balkonie, temperatura dzisiejszej nocy (23/24.09) wynosiła na balkonie 13 st C, mimo to moje Adenium przeniosłem wczoraj wieczorem do wewnątrz. Rano ponownie wyniosłem, niech się jeszcze wygrzewają w jesiennym słonku. Na dzisiejszą noc, zobaczę jaką będą zapowiadać temperaturę, dopiero zdecyduję czy wnosić czy nie. Moje kilkanaście sztuk w każdej chwili mogę "przetransportować" do wewnątrz.

Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyraźnie doskonale mają się Twoje rośliny w foliaku. Dorodne, urosły, kwitną... Brawo! 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Jak widać mają dobrze u Ciebie, ile jeszcze pączków 

- przemo1413
- Kontakt:
Mieciu Adenium jeszcze trzymam w tunelu i z tego co zauważyłem niskie temperatury im nie straszne ( byle by nie poniżej zera
) a nawet rosną sobie teraz w najlepsze
Dzięki za odwiedziny

Dzięki za odwiedziny

- Akwelan_2009
Przemki - ja Twój wątek odwiedzam bardzo często z racji tego, że opiekujesz się też takimi roślinami jak ja, tz. Adenium i zawsze ciekawi mnie, jak sprawują się Twoje rosnące w tunelu. Moje na obudowanym balkonie, również ładnie rosną z tym, że mają mniejszą gabarytowo przestrzeń, słabsza wymiana powietrza. Latem w słoneczne dni panuje straszny upał, mimo że pootwierane są wszystkie okna. Na dzisiejszą noc zostawiam Adenium na balkonie, nie zapowiadają w mojej okolicy zbyt niskiej temperatury.
Mieczysław
Mieczysław