Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Jeśli by przypadkiem zaczęły więdnąć przy nasłonecznieniu usunąć trzeba część liści od dołu krzaka. O to chodzi.
-
- 50p
- Od: 21 maja 2013, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ahaaa... Ok, będę je obserwować. Tylko od dołu, czy ze środka i czubka też troszkę przerzedzić?
Pozdrawiam - Katarzyna
-
- 50p
Na jednym krzaczku kwiatki ostatniego grona podwiędły - usunęłam liście z dołu. Coś jeszcze robić? Podlewam chłopaków wieczorami, dorzucić też poranną sesję?
Dziękuję Ci za pooc, forumowicz.
Dziękuję Ci za pooc, forumowicz.
Pozdrawiam - Katarzyna
Nie przelewaj, bo to tylko może pogorszyć sytuację. Podłoże ma być wilgotne ale nie mokre. Pewien niedobór wody stymuluje korzenie do wzrostu.
-
- 50p
Ok, to nie będę fisiować. Inna sprawa, że w UK w tym roku lato jest kosmiczne i żar leje się z nieba od tygodni, także na pewno korzenie mają odpowiednią stymulację. Dziękuję!
Pozdrawiam - Katarzyna
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
eldo Gęstwine masz okrutną.
Nie widzę też wentylacji. Namiot powinien być otwarty na przestrzał. W przeciwnym wypadku, wysokie temperatury nie pozwolą na wiązanie owoców. Jeśli chodzi o ten poskręcany, to nie nabroiłeś przypadkiem z nawozami. Wygląda na zbyt dużo potasu.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Namiot jest otwarty na przestrzał,a z nawozami to mogłem narozrabiać,bo dałem pod korzeń obornik bydlęcy a potem po garstce siarczanu potasu.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak odkręcić takiego poskręcanego?? W szklarni takich nie mam, ale w gruncie ze 3 szt. i to każdy w innym miejscu. A między nimi zdrowe.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
A ja mam troszkę inne pytanie , obrywałam ostatnio wilki i jeden trafił mi się przy ziemi już z korzonkami , wsadziłam do doniczki ,rośnie ładnie - aktualnie ma jakieś 15cm wysokości , zdrowy,krępy. Czy jest szansa ,że zaowocuje w tym roku?
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
Jak puścisz go na jedno grono to będziesz miała pomidorki wielkości piłeczki od ping ponga;)
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Daj mu słońca to Cię jeszcze zadziwi 

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
eldo, aguskac Jeśli przesadziło się z potasem i poskręcało liście, proponuję przelać wodą lub saletrą wapniową. Jedna łyżka na konewkę 10 ltr. Tylko nie przegiąć w drugą stronę. W tym roku też mi się taki trafił. Środkowe liście już się nie wyprostują ale te wyżej wrócą do normy. Testowane. Żelazkiem nie dało rady
No chyba, że ktoś ma na pare 

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
hmmm dostały obornik tak jak sąsiednie, potem pryskałam asahi bo były marne i ze 2 razy florovitem... nie wiem skąd to przenawożenie potasem.
Przelanie wodą u mnie jest trochę mało praktyczne, bo przecież lało niedawno kilka dni, ziemia mokra, trzyma wodę, bo pod spodem glina. Spróbuję lekko tą saletrą jak nabędę
Przelanie wodą u mnie jest trochę mało praktyczne, bo przecież lało niedawno kilka dni, ziemia mokra, trzyma wodę, bo pod spodem glina. Spróbuję lekko tą saletrą jak nabędę

Dzięki drabo podleję dziś saletrą wapniową (mam taką w płynie) a jak to nie pomoże to te poskręcane liście mi nie przeszkadzają aby owoce były.W ostateczności może żona pozwoli mi te żelazko na parę wykorzystać
.Ale nie mam takiej pionowej deki do prasowania
?