Ogród w cieniu dębów
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w cieniu dębów
Zuza uprawa ogrodu bardzo uczy cierpliwości... 

- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko lubię naparstnice i mnie one nie przeszkadzają byle ich za dużo nie było
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Ja też lubię naparstnice, bo po pierwsze ładnie i dlugo kwitną, po drugie przycięte powtarzają kwitnienie, a po trzecie nie mają wymagań i w każdym miejscu( słońce, półcień, cień) są jednakowo piękne. 

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
I kolejna zachciewajka pokazała się na mojej liście . Naparstnica. Piękny kwiat. Musze też ją mieć
.

- anastazja B
- 1000p
sweetdaisy dlatego roślinki dają nam trening cierpliwości
Były czasy ,że ja tez w styczniu siałam ale rzeczywistość zweryfikowała wszystko. Teraz sieję w marcu i ograniczam się do minimum. Uważam jednak ,że to trochę indywidualna sprawa ,każdy ma inne warunki w domu i w ogrodzie oraz inne potrzeby
Jadziu ja też lubię naparstnice, a jak mam ich za dużo lub wyrosną nie tam gdzie sobie tego życzę to po prostu jesienią przesadzam sadzonki na odpowiedniejsze miejsce
plocczanka to wszystko prawda co piszesz, u mnie pięknie kwitną nawet w cieniu i wspaniale ożywiają takie miejsca
Anuleczka z tego co widzę to zapadłaś na bardzo ciężką chorobę , wszędzie tylko czytam ,że musisz coś kolejnego kupić
Choć przy takim terenie jaki masz to jeszcze wiele zakupów Cię czeka

Były czasy ,że ja tez w styczniu siałam ale rzeczywistość zweryfikowała wszystko. Teraz sieję w marcu i ograniczam się do minimum. Uważam jednak ,że to trochę indywidualna sprawa ,każdy ma inne warunki w domu i w ogrodzie oraz inne potrzeby

Jadziu ja też lubię naparstnice, a jak mam ich za dużo lub wyrosną nie tam gdzie sobie tego życzę to po prostu jesienią przesadzam sadzonki na odpowiedniejsze miejsce
plocczanka to wszystko prawda co piszesz, u mnie pięknie kwitną nawet w cieniu i wspaniale ożywiają takie miejsca

Anuleczka z tego co widzę to zapadłaś na bardzo ciężką chorobę , wszędzie tylko czytam ,że musisz coś kolejnego kupić

Choć przy takim terenie jaki masz to jeszcze wiele zakupów Cię czeka

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
O kurczę,Beatko,namieszałaś mi tymi patyczkami w wodzie.
Ja swoje posadziłam do doniczki,dostałam 8 gatunków od forumki i głupio byłoby zmarnować.Dzisiaj przycięłam swoją i chyba nic się nie stanie,jak jutro dopiero włożę w wodę?Tak jak napisała ewa w nieraz wystarczy po prostu wetknąć w ziemię i już.Dzisiaj przycinałam,ziemia jeszcze zmarznięta,więc wtykania nie było,ale znalazłam ubiegłoroczne wtykanki;bukszpan,cis,jałowiec.Naparstnice mam,biała też się trafiła,one po prostu zapylają się i co roku są inne trochę,tak jak orliki.

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- anastazja B
- 1000p
Mirko ,u mnie to był eksperyment. Obecnie z prawie 30 patyczków mam 8 sadzonek. Kilka nie wypuściło korzeni, cztery ukorzenione zwiędły mi po posadzeniu w ziemi
.
Najlepiej podobno ukorzeniają się patyczki pobrane właśnie wczesną wiosną i wsadzone w ziemię albo w wodę.
Nie oglądaj się więc na mnie tylko zadbaj o swoje
na pewno się uda. W obecnym stadium uśpienia one i kilka dni bez wody wytrzymają ( oczywiście im mniej tym lepiej) Takie samodzielnie wyhodowane dają mnóstwo satysfakcji więc warto próbować 

Najlepiej podobno ukorzeniają się patyczki pobrane właśnie wczesną wiosną i wsadzone w ziemię albo w wodę.
Nie oglądaj się więc na mnie tylko zadbaj o swoje

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Też w tym roku włożę do wody Pinky Winky ,bo już dwa lata z rzędu sadziłam do ziemi i wciąż nic.Ciekawe czy tym razem się uda .Na razie jeszcze nie obcinam ,ale w przyszłym tygodniu na pewno .Mam białą naparstnicę i jestem ciekawa czy w tym roku również będzie biała
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tymi hortensjami to tak łatwo? Patyczek i jest nowa sadzonka?
Beatko
Piękne kwiaty, podziwiając je z coraz większą niecierpliwością wyczekuję wiosny. Za oknami coraz więcej słońca, dnie coraz dłuższe. I te ptaki takie radosne - może już zima nie wróci
Moja siostra mieszczuch, jak przyjeżdża do mnie , to mówi,że czuje się osaczona przez kwiaty
- chyba niektórzy już tak mają,że nie doceniają urody natury 

Piękne kwiaty, podziwiając je z coraz większą niecierpliwością wyczekuję wiosny. Za oknami coraz więcej słońca, dnie coraz dłuższe. I te ptaki takie radosne - może już zima nie wróci

Moja siostra mieszczuch, jak przyjeżdża do mnie , to mówi,że czuje się osaczona przez kwiaty

- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj Beatko..
wpadłam i ja z rewizytą..piszesz że lubisz przebywać w swoim królestwie..a kto by nie lubiła w tak pięknym miejscu można całe życie spędzić..
Te nasze ukwiecone ogrody dają nam tyle radosci że niczym nie można zastąpić.
Dziękuję za odwiedziny...już niedługo będziemy miałay wiosne..

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Beatko,piękne jest Twoje królestwo,pokazałaś zdjęcia z odległości i to fajnie widać, duża różnorodność roślin,już niedługo będziemy spacerować ,oglądać i podziwiać jak wszystko budzi się do życia,ależ ta przyroda jest cudna ,aż mnie bierze tęsknota,miłego dnia

- anastazja B
- 1000p
Jadziu teraz jest dobra pora na ukorzenianie, mi pierwsza ukorzeniła się właśnie Pinky Winky i ładnie rośnie w ziemi. Zawsze warto spróbować
Margita w skrócie to tak łatwo
Nie zawsze wszystkie się ukorzenią ale jak się próbuje to zawsze z części są sadzonki. W sprzyjających warunkach mogą się i wszystkie ukorzenić
Michasia1 to moja siostra jest taka sama
Jak opowiadam o kwiatach to patrzy się na mnie jakbym z księżyca spadła albo co najmniej miała problem z głową
Na działkę do mnie przyjeżdża może z raz na rok jak ją w upał wyciągnę ,a kwiaty to dla niej obiekt niezidentyfikowany.
Po prostu ludzie są różni
Reni4 dziękuję za odwiedziny
koziorozec Marto przyroda nas uczy cierpliwości, ale już niedługo będziemy w swoim żywiole. Pozdrawiam Cię serdecznie

Margita w skrócie to tak łatwo

Michasia1 to moja siostra jest taka sama

Po prostu ludzie są różni

Reni4 dziękuję za odwiedziny

koziorozec Marto przyroda nas uczy cierpliwości, ale już niedługo będziemy w swoim żywiole. Pozdrawiam Cię serdecznie

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krzewuszka w słońcu piękna.
Z tą cierpliwością u młodych ogrodniczek nie jest tak prosto.
Wszyscy zajęci patyczkami, będziemy wspólnie czekać na efekty. Pozdrawiam ciepło. 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Beato, popieram Sonię - krzewuszka piękna.
Możesz napisać czy tak co roku Tobie kwitnie i czy ją przycinasz czy rośnie swawolnie bez przycinania?
Możesz napisać czy tak co roku Tobie kwitnie i czy ją przycinasz czy rośnie swawolnie bez przycinania?