Moje cuda ;-)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p
Od: 6 mar 2013, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje cuda ;-)

Post »

natka_211 dzięki, zauważyłam dzisiaj, że mój malutki keik(i) wypuszcza chyba pierwszego korzonka ;:138 Jakby to powiedziała moja młodsza siostra "jaram się" ;:306 ;:306 ;:306
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Jaram się z Tobą ;:306
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p

Post »

No dobra - tośmy się "pojarały", a teraz przechodzę do spraw poważnych. Halinko ta miniaturka, którą kupiłam we wrześniu (masz tają samą - pytałaś czy pachnie) pleśnieje. Po kupieniu przesadziłam ją z mchu do keramzytu, z keramzytu musiałam ją przesadzić bo pojawiła się pleśń, wylądowała w seramisie i tu również pojawił się "dywanik" z pleśni. W międzyczasie kupiłam jeszcze jedną (tą za 4pln), wydaje mi się że jest to ten sam rodzaj, oczywiście przesadzona z mchu do seramisu i tu również pleśń ;:174 ;:174 ;:174 . Pleśń jest na korzeniach - obcięłam je, zostawiłam te które są ok. Kupiłam środek grzybobójczy, spryskałam, ale na razie nie wsadzam do żadnego podłoża bo mi szkoda. Wiszą sobie nad wodą. Zastanawiam się czy nie obciąć trzonów bo są czarne - niestety w ten sposób pozbędę się reszty korzeni. I tutaj moje pytanie - co radzicie?

-- 1 paź 2014, o 20:49 --

Zapomniałam o fotkach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
Lady H
500p
500p

Post »

O rany....Źle to wygląda :( Nie wiem co Ci poradzić bo ja nigdy czegoś takiego nie miałam.Zawsze wywalam miniaturki po zakupie z tego klocka w którym rosną,płukam korzonki pod kranem i osuszam ręcznikiem.Rano wsadzam do nowego podłoża.Kupuję extra drobne w OG i dodaje jak mam troszkę seramisu i skorupek cedrowych.Jeżeli nie mam to rosną w samym podłożu.Są zdrowe,mają piękne listki i korzonki i kwitną 2-3 razy w roku.Chyba mam fotki u siebie jak to wygląda.Nigdy nie stosowałam keramzytu jako podłoża.Nawet jako drenażu rzadko używam.Wolę dać na dno lawę która wchodzi w skład podłoża z OG.W seramisie natomiast rośnie mi keiczek Bremenka oraz 2 małe fiołeczki i wszystko jest super.Zastanawia mnie ta pleśń mimo zastosowania Topsinu ....
I jeszcze jeżeli mogę..Wyjmij tę miniaturkę z tyłu z osłonki bo jest szczelna i korzenie się uduszą :(
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p

Post »

Halinko z tyłu jest "normalny" storczyk i uwierz mi, że ma luzy. Doniczka 12 - osłonka 14. Na zdjęciu tylko tak wygląda. Grzybobójczym spryskałam dopiero dzisiaj bo wcześniej nie miałam niczego w domu - kupiłam Agricolle z Targetu - zależało mi na gotowym środku, żebym nie musiała go mieszać z wodą.
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
Lady H
500p
500p

Post »

Nie ma znaczenia jakiego antygrzyba zastosujesz.Czytałam że nawet moczą w nim rośliny ...Może ktoś kto miał podobny przypadek poradzi Ci coś sensownego ...
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p

Post »

Kurcze ;:223 ;:223 ;:223 zachciało mi się miniaturek z przeceny to teraz mam ;:222 Ewidentnie przelane ;:174
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
Lady H
500p
500p

Post »

Przyznam Ci się po cichutku że ja już od dawna nie kupuję z przeceny ;:185 Bo to na dwoje babka wróżyła...Niby nic mi ze zdechlaków nie padło ale są takie że musiałam czekać na kwiaty nawet 1,5 roku.W międzyczasie zapomniałam już jak mają wyglądać i kupiłam kolejne w tym samym kolorze.Poza tym koszty...Gdyby policzyć cenę tej miniaturki za 4 zł + ten antygrzyb i nowe podłoża to może się okazać że kupiłabyś za tę kwotę 2 pełnowartościowe i nacieszyła oczy kwiatuniami :) A ile nerwów to kosztuje :(
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p

Post »

Halinko ja też raczej nie bawię się w przeceny. Pierwszą kupiłam w normalnej cenie, ta druga była za 4pln, a pleśnieją obydwie ;:222 Co do chemii to poniekąd masz rację - zapłaciłam za nią dużo więcej niż za kwiaty, ale nie żałuję bo do tej pory nie miałam nic w domu, kupowałam jak była potrzebna. Teraz na 2 lata mam spokój jeśli chodzi o środki na wełnowce i na grzyba ;:134 ;:134 ;:134
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p

Post »

U mnie na razie nic jeszcze nie kwitnie - pędy rosną, ruszyły się nawet moje 2 uparciuchy, które od 2 lat odpoczywają (może to zasługa PP :wink: )
Na "pocieszkę" zakupiłam takie cóś (oczywiście zupełnie przypadkiem):

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne cudeńko :wink: Gdzie ty takie pięknoty kupujesz?
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Super ;:oj
To jego prawdziwe kolory,czy aparat troszkę oszukuje?
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p

Post »

Natka ten kupiłam w LM - w sumie najwięcej moich storczy pochodzi od nich. Faktem jest, że coraz trudniej jest mi znaleźć coś interesującego, ale czasami się udaje ;:204

-- 25 paź 2014, o 19:14 --
kamikami26 pisze:Super ;:oj
To jego prawdziwe kolory,czy aparat troszkę oszukuje?
Kama lampa trochę przekłamuje - dużo zależy od światła. Powiedziałabym, że jest taki baaaardzo ciemny karmazynowy. Spodobał mi się, bo nie ma w nim ani grama fioletu
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Dlaczego u mnie nie ma LM ;:145
Awatar użytkownika
katkaaa