Rabarbar cz.1
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
No nie wiem jak to jest z tym nawożeniem.Mój nic ne dostaje.Garść nawozu wieloskładnikowego z wiosny jak sypię pod agrest.Rośnie ładnie,dużo liści i ogonków.Z tym że mój jest starą odmianą.Odmładzany bo dużo rozdałam.Po za tym nie dbam szczególnie.Od kilku lat pod cały rząd jagodowych wysypuję trociny,liście,trawę.Co pod ręką.Rabarbar też dostaje.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Odmiany to są teraz.,kiedyś nikt o nich nie słyszał.Krótkoogonkowy rósł u sąsiada.Grube,masywne ,intensywnie zielone 2x krótsze niż blaszka liściowa.Taki był.
Lucysia, świetne "nic" dostaje twój rabarbar
nawóz wieloskladnikowy i kompost z trocin, liści i trawy. Oby wszystkie dostawały takie " nic" 

To i ja pochwalę się swoim gigantem, tak wygląda przy normalnych odmianach.

Najdłuższy badyl miał 93 cm i grubość 52 mm, ale te największe okazy poszły do ludzi jako ciekawostki do pokazania. To co zostało to zebrałem ponad 5 kg już po obraniu. Przy takim plonie to pozostałe trzy poszły pod szpadel!

Najdłuższy badyl miał 93 cm i grubość 52 mm, ale te największe okazy poszły do ludzi jako ciekawostki do pokazania. To co zostało to zebrałem ponad 5 kg już po obraniu. Przy takim plonie to pozostałe trzy poszły pod szpadel!
Pozdrawiam Józef
- lucysia
- 100p
Oj no wiesz.Mała garstka w kwietniu.aria pisze:Lucysia, świetne "nic" dostaje twój rabarbarnawóz wieloskladnikowy i kompost z trocin, liści i trawy. Oby wszystkie dostawały takie " nic"

Ściółkuję żeby mieć mniej roboty.Po pierwsze nie muszę pielić.Po drugie przerzucać kompostu.Sam się robi pod roślinkami.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Tak , od trawy skoszonej i wysypanej wokół rabarbaru dużo mu się przyrosło ,każdy niech tak spróbuje a zobaczy efekty 

Bożena
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19

Nigdy niczym nie nawoziłam swoich rabarbarów (na zdjęciu jedna kępa, ogołocona już z ok. 10-ciu liści), rosną wciśnięte między duże krzewy i kasztana jadalnego (w tle widać zmarłą wajgelę - muszę ją wykopać). Sucho też mają...
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
lucysia trzeba spróbować .Wystarczy dać świeżą skoszona trawę i nic więcej? u mnie bidulki więdną za gorące telucysia pisze:Oj no wiesz.Mała garstka w kwietniu.aria pisze:Lucysia, świetne "nic" dostaje twój rabarbarnawóz wieloskladnikowy i kompost z trocin, liści i trawy. Oby wszystkie dostawały takie " nic"
![]()
Ściółkuję żeby mieć mniej roboty.Po pierwsze nie muszę pielić.Po drugie przerzucać kompostu.Sam się robi pod roślinkami.

- lucysia
- 100p
Moja trawka trochę przeschnięta.Liście na jesieni też trochę przeschną zanim wysypię pod roślinki.Dziś bylam na agreście i widziałam że trochę listki mu zżółkły.Nic nie podlewany tyle co z nieba,może to dlatego.Zresztą zbiór przeprowadziłam tylko 1 ,w kwietniu.Może listki mu się starzeją.Jak pomidorkom 

Rabarbar podsypuję wiosną kurzeńcem, lekko go przykopując, potem w trakcie sezonu, wszystkie oberwane liście i pędy kwiatowe wkładam pod krzak. Stanowi to ściółkę, która powoli się rozkłada i zatrzymuje wodę w glebie. No i nie muszę plewić 

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

O czosnek się nie obawiaj wzejdzie na wiosnę
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie udało się wytępić ogrom mszyc ale liście wyglądają marnie. Czy teraz można jeszcze go podlać jakąś gnojówką? Mam na myśli taką z moczenia obornika suszonego.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nawożenie azotem do połowy lipca.Z umiarem oczywiście 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
Czy jesteście w stanie podpowiedzieć jak by wyglądało jeśli chciałabym założyć plantację uprawy rabarbaru na ziemi rolniczej o powierzchni 2 ha - jaka ilość sadzonek by była potrzebna. Oraz jeśli bym chciała wyhodować rabarbar z nasionek to jaka powierzchnia ziemi by była potrzebna aby wyhodować potrzebną ilość rabarbaru aby zasadzić na powierzchni 2ha.
Pozdrawiam.
Czy jesteście w stanie podpowiedzieć jak by wyglądało jeśli chciałabym założyć plantację uprawy rabarbaru na ziemi rolniczej o powierzchni 2 ha - jaka ilość sadzonek by była potrzebna. Oraz jeśli bym chciała wyhodować rabarbar z nasionek to jaka powierzchnia ziemi by była potrzebna aby wyhodować potrzebną ilość rabarbaru aby zasadzić na powierzchni 2ha.
Pozdrawiam.