Rabarbar cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lucysia
100p
100p
Od: 5 mar 2007, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabarbar

Post »

No nie wiem jak to jest z tym nawożeniem.Mój nic ne dostaje.Garść nawozu wieloskładnikowego z wiosny jak sypię pod agrest.Rośnie ładnie,dużo liści i ogonków.Z tym że mój jest starą odmianą.Odmładzany bo dużo rozdałam.Po za tym nie dbam szczególnie.Od kilku lat pod cały rząd jagodowych wysypuję trociny,liście,trawę.Co pod ręką.Rabarbar też dostaje.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Odmiany to są teraz.,kiedyś nikt o nich nie słyszał.Krótkoogonkowy rósł u sąsiada.Grube,masywne ,intensywnie zielone 2x krótsze niż blaszka liściowa.Taki był.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucysia, świetne "nic" dostaje twój rabarbar ;:306 nawóz wieloskladnikowy i kompost z trocin, liści i trawy. Oby wszystkie dostawały takie " nic" ;:108
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

To i ja pochwalę się swoim gigantem, tak wygląda przy normalnych odmianach. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najdłuższy badyl miał 93 cm i grubość 52 mm, ale te największe okazy poszły do ludzi jako ciekawostki do pokazania. To co zostało to zebrałem ponad 5 kg już po obraniu. Przy takim plonie to pozostałe trzy poszły pod szpadel!
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
lucysia
100p
100p

Post »

aria pisze:Lucysia, świetne "nic" dostaje twój rabarbar ;:306 nawóz wieloskladnikowy i kompost z trocin, liści i trawy. Oby wszystkie dostawały takie " nic" ;:108
Oj no wiesz.Mała garstka w kwietniu. :D
Ściółkuję żeby mieć mniej roboty.Po pierwsze nie muszę pielić.Po drugie przerzucać kompostu.Sam się robi pod roślinkami.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Tak , od trawy skoszonej i wysypanej wokół rabarbaru dużo mu się przyrosło ,każdy niech tak spróbuje a zobaczy efekty ;:108
Bożena
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Obrazek

Nigdy niczym nie nawoziłam swoich rabarbarów (na zdjęciu jedna kępa, ogołocona już z ok. 10-ciu liści), rosną wciśnięte między duże krzewy i kasztana jadalnego (w tle widać zmarłą wajgelę - muszę ją wykopać). Sucho też mają...
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Post »

lucysia pisze:
aria pisze:Lucysia, świetne "nic" dostaje twój rabarbar ;:306 nawóz wieloskladnikowy i kompost z trocin, liści i trawy. Oby wszystkie dostawały takie " nic" ;:108
Oj no wiesz.Mała garstka w kwietniu. :D
Ściółkuję żeby mieć mniej roboty.Po pierwsze nie muszę pielić.Po drugie przerzucać kompostu.Sam się robi pod roślinkami.
lucysia trzeba spróbować .Wystarczy dać świeżą skoszona trawę i nic więcej? u mnie bidulki więdną za gorące te ;:3 a inne roślinki kwitnące i warzywa teraz potrzebują dużo wody.
Awatar użytkownika
lucysia
100p
100p

Post »

Moja trawka trochę przeschnięta.Liście na jesieni też trochę przeschną zanim wysypię pod roślinki.Dziś bylam na agreście i widziałam że trochę listki mu zżółkły.Nic nie podlewany tyle co z nieba,może to dlatego.Zresztą zbiór przeprowadziłam tylko 1 ,w kwietniu.Może listki mu się starzeją.Jak pomidorkom :wink:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Rabarbar podsypuję wiosną kurzeńcem, lekko go przykopując, potem w trakcie sezonu, wszystkie oberwane liście i pędy kwiatowe wkładam pod krzak. Stanowi to ściółkę, która powoli się rozkłada i zatrzymuje wodę w glebie. No i nie muszę plewić :heja
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Post »

Moja 3-miesieczna sadzonka LIDER . Gdybym wiedziała ze tak szybko urosną nie sadziłabym w tym roku czosnku niedz. Teraz będzie im brakowało miejsca. Nie wiem czy mi na wiosnę wzejdzie :|
Obrazek
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
O czosnek się nie obawiaj wzejdzie na wiosnę
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie udało się wytępić ogrom mszyc ale liście wyglądają marnie. Czy teraz można jeszcze go podlać jakąś gnojówką? Mam na myśli taką z moczenia obornika suszonego.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nawożenie azotem do połowy lipca.Z umiarem oczywiście :wink:
Aleksandra1903
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2016, o 12:44

Post »

Witajcie,
Czy jesteście w stanie podpowiedzieć jak by wyglądało jeśli chciałabym założyć plantację uprawy rabarbaru na ziemi rolniczej o powierzchni 2 ha - jaka ilość sadzonek by była potrzebna. Oraz jeśli bym chciała wyhodować rabarbar z nasionek to jaka powierzchnia ziemi by była potrzebna aby wyhodować potrzebną ilość rabarbaru aby zasadzić na powierzchni 2ha.
Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”