Ja tylko powtarzam słowa mojej kochanej babci - sypała mądrościami ludowymi jak z rękawa.
Z kwiatami tak już jest - Ty zapylasz po raz kolejny wybrane i nic a same jak się wezmą " za tą robotę " to niezłe okazy wychodzą ...

Dla mnie kwiaty Bratków sa cudne i z tą nieskończona paletą barw urzekające..
Czytałam o nich sporo legend - poniżej jedna z nich
W mitologii greckiej jest napisane,że Zeus poprosił Ziemię by stworzyła najpiękniejsze kwiaty Dla Io, którą bardzo kochał.
Tak powstały fiołki (po grecku "Ion").
Starożytni Grecy wierzyli, że fiołek to kwiat płodności, długowieczności i optymizmu.
ewunia7 - Ewciu nasionka Fiołka rogatego "HELEN MOUNT zakupiłąm w ub roku i tak wsadziłam,że teraz niedawno w rękę wpadły czyli obie bedziemy je siać ...
korzo_m - Dorotko tak bym chciała dorobić sie sporej kolekcji karłowych dalii ale spory kłopot z tym. W ostatnich latach doszło mi kilka średniaków - takie ok 60 do 90 cm - dobre i za to. zachwycam się daliami o kwiatach anemonowych - masz takie ?
ilona2715 - Ilonko w tym rzecz, że nic w temacie wiosennym się nie dzieje stąd wspomnienia urozmaicone przysłowiami.
Siewki bratków z ub roku na 100% będą kwitły w tym sezonie.
Dobrze znoszą przesadzania.
ewamaj66 - Ewa to faktycznie Cie wzięło skoro siałaś bratki w lutym ... popatrz jak silna jest tęsknota.
takasobie - Miłko dziwne,że Zawilec gajowy nie zadomowił sie u Ciebie. Mnie oba - żółty i biały załatwił w ub roku "pomocnik" ale to nic znów będą rosły tylko wiosna przyjdzie . Faktem jest,że one nie rozrastają się w ogrodowych warunkach i faktycznie chyba podłoże trzeba by dać inne - z lasu ?
ElleBelle - Ewo az dziwne,że nie masz siewek przy bratkach. Jak sie przy nich nie piele to łączka rośnie - tyle tego...
Widzisz Iwonko ... okazuje się,że to co teraz mamy za oknem to wina poprzedniego miesiąca i pogody jaka była ...iwona0042 pisze:Krysiu,a co nam mówią przysłowia o marcu zimowym, śnieżnym i mroźnym?, bo tak u nas jest

I już wszystko wiadomo .... a przy okazji kilka innych - zapraszam
Ot ... i na dziś tym oto humorystycznym akcentem zakończę post.
dziękuję gościom i zapraszam na dalszy ciąg.