Mariolu jest tych hortensji znacznie więcej
Jeszcze dębolistna, kosmata, miękkowłosa, piłkowana, pnąca, wiechowata i pewnie jeszcze sporo innych
Najistotniejsza różnica dla początkujących ogrodników to to, czy kwitnie na pędach tegorocznych czy zeszłorocznych.
Hortensje kwitnące na pędach tegorocznych są łatwe w uprawie przede wszystkim dlatego, że jeśli przemarzną, to na wiosnę obcina się ich pędy krótko nad ziemią, a one pięknie się rozkrzewią i będą kwitły. Bez przemarznięcia też się je wiosną przycina.
W tej grupie są przede wszystkim bukietowe, krzewiaste i wiechowate (np. Anabelle, Limelight, Vanille ? Fraise Renhy, Phantom, Silver Dollar, Pinky Winky).
W grupie kwitnących na pędach zeszłorocznych są przede wszystkim ogrodowe i dębolistne (choć pojawiła się nowość: hortensja ogrodowa kwitnąca na obu rodzajach pędów

). Hortensje te lubią przemarzać, szczególnie wiosną i wtedy klapa. Praktycznie nie należy ich ciąć wiosną, bo co wtedy będzie kwitło?
Tak to mniej więcej wygląda. Kupuj bukietowe, a jak wiosną uda mi się ukorzenić patyczek, to w ramach szkolenia masz taki patyczek jak w banku
-- 16 lis 2012, o 22:37 --
Miłe moje, to są moje koty i proszę ich nie podkradać
Ten z białymi uszkami to Jacuś, z czarnymi to Wacuś, burasek to ze zrzutu od córci - Kazimierz, zwany Kazikiem.