Nie dajmy się zwariować.....i zbałamucić sprzedawcom,przecież gleba sama w sobie ma mikroorganizmy,należy ją jedynie delikatnie wspomóc

tadwoj pisze:Często przewija się tu problem z ciężką ziemią gliniastą. A przecież jest tutaj chyba wątek o "rosachumusie". Bardzo ładnie radzi sobie z taka glebą, warto spróbować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=84
Wprawdzie ja nie mam gliny, ale te wpisy chyba nie kłamią
Nie jestem pewien czy melasa jest do karmienia czy "stabilizacji" roztworu z mikroorganizmami... (cokolwiek to znaczy - ale zdaje się że gdzieś tak słyszałem/czytałem). Melasę trzcinową kupisz albo w jakimś markecie spożywczym (Lidl/LeClerk). Melasę buraczaną kupisz w sklepie wędkarskim albo na portalu aukcyjnym Alle...Fafka pisze:A skąd bierzecie melasę do karmienia tych własnych EM-ów?
Może się przydapilica pisze: co robić bo opadają mi liście z borówki ameryk.
.
@emet,emet pisze:Szklankę ryżu zalej 2szkl. wody mineralnej lub ze studni i wymieszaj.Powstałą zwiesinę zlej do słoika i nakryj gazą.Odstaw w ciemne ciepłe miejsce na parę dni do fermentacji.W tym czasie zasiedlą go bakterie i mikroorganizmy występujące w twoim mikroklimacie a nie made in Japan.Gdy fermentacja ruszy(lekko kwaśny zapach) delikatnie zlej płyn bez osadu na dnie.Ten płyn wlewasz 1-10 do mleka.1 objętość zakwasu ryżowego 10 obętości mleka.Odstawiasz do ponownej fermentacji.Jakbyś robił ser lub jogurt.Gdy po czasie zrobi się ser zbierasz go i cedzisz powstała serwtkę.Masz gotoweEM1.Podczas fermentacji mleka może pojawić sie nalot na mleku to nasze fungi.jeśli będzie czarny wylej do kibla i zacznij od nowa.Zlany płyn przechowój w lodówce.jeśli nie możesz zapewnić im niskej temperatury musisz im dać papu.Njlepiej melasę1-10.Powtały sre daj psu,kurom,krowom lub wywal na kompost.Stąd to już parę kroków do EM2,3,4,5.Pamiętać należy że NIE jest to mawóz lecz środek pomagający roślinom pobiernie składników odżywczych.Ja rozcieńczam 1-1000 do porysku wraz z Florowitem.,polewam kompost 1-100.To cała tajemnica(SERWATKI) EM1 dla naszego mikroklimtu.Jeśli ktoś liczy na cuda to tylko w komostowaniu ,zabijaniu zapachów np.kanalizacji,poprawa kondycji zwierząt.
Pozdrawiam Emet
Dzięki za odpowiedź. Parę dni temu nastawiłam sobie "produkcję" własnych EM-ów. Teraz rozejrzę się za tą melasą.pierwek pisze:Melasę trzcinową kupisz albo w jakimś markecie spożywczym (Lidl/LeClerk). Melasę buraczaną kupisz w sklepie wędkarskim albo na portalu aukcyjnym Alle...