Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
Re: Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
Nasiona łubinu powtarzają kolor rośliny z której zostały zebrane czy mogą się mieszać poprzez zapylanie z innymi kolorami?
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mieszają się raczej.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem nasiona łubinu trwałego i chce go wysiać wzdłuż krawężnika na podwórku.
W jakiej odległości od krawężnika go posiać i jaki rozstaw w rzędzie zachować?
Na opakowaniu podają 30x50cm.Przed siewem pomoczyć nasiona w wodzie?
W jakiej odległości od krawężnika go posiać i jaki rozstaw w rzędzie zachować?
Na opakowaniu podają 30x50cm.Przed siewem pomoczyć nasiona w wodzie?
Śliczne macie łubiny - kupiłam kłącza i mam nadzieję, że też będzie tak ładnie kwitł jak u Was. Czy te kłącza mogę wsadzić już teraz, czy lepiej poczekać i po 15 maja w grunt a na razie w doniczkach posadzić? - puszczają już kiełki i dlatego nie wiem co lepiej zrobić by im nie zaszkodzić.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wsadzaj, wsadzaj? Korzenie są delikatne i nie mogą za długo tak sobie leżeć? U mnie już łubiny śmiało z ziemi wystawiają bujne listowie, więc powinno być okej, nawet jak jeszcze mrozy wrócą, to jak tylko nie rąbnie minus piętnaście czy gorzej, nic im się nie stanie?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Mam nadzieję, że już takich mrozów nie będzie (choć pamiętam jak w ubiegłym roku, w marcu
było u mnie w centralnej Polsce -20 stopni w nocy a ja w panice znosiłam z poddasza wszystkie rozsady, bo poddasze nieogrzewane). Teraz zapowiadają u nas ochłodzenie, opady deszczu, śniegu i noce niby mają być z przymrozkami - to trochę się obawiam - może jednak wsadzę za tydzień, bo od nadmiaru wilgoci i chłodu takie nieukorzenione mogłyby zgnić (jak to mówią: i chciałabym i trochę się boję) - a miejsce już dzisiaj przygotowałam (będzie nowa rabatka - trawnika coraz mniej
).

-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ninia, dla pewności możesz posadzić do doniczek, dopasowanych do wielkości kłącza, bo one delikatne dosyć są. Doniczki zadołuj gdzieś, a w razie niebezpieczeństwa mrozów będziesz mogła je wyjąć i schować. Ja tak zrobiłam z łubinami, kupionym w zeszłym roku na Gardenii, bo bałam się, że zapleśnieją w tych torebkach, albo dla odmiany uschną. W kwietniu sadziłam już do gruntu rośliny z kilkoma liśćmi, wszystkie się elegancko przyjęły.
Właśnie też nad tym się zastanawiałam, bo szkoda by było jakby się zmarnował. Nie pomyślałam, że mogę go w tych doniczkach na razie zadołować a w razie niskich temp. wstawić np. do garażu - dzięki za podpowiedź
.

Jaki rozstaw sadzonek należy zachować przy sadzeniu łubinu do gruntu, bo na opakowaniu nasion nie ma podanej informacji a na opakowaniu od gotowych kłączy pisze, że co 10 cm sadzić. Jak Wy sadzicie?
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Uważam, że co 10 cm to stanowczo za gęsto.
Ja moje posadziłam co 50 cm
i muszę powiedzieć, że w drugim roku nie było to wcale za dużo.
Pamiętajcie tylko, że łubiny są roślinami krótko żyjącymi.
Ja moje posadziłam co 50 cm
i muszę powiedzieć, że w drugim roku nie było to wcale za dużo.
Pamiętajcie tylko, że łubiny są roślinami krótko żyjącymi.

Dzięki za informację. A jeszcze zapytam, bo mnie trochę zaniepokoiło to, iż wczoraj siałam łubin do wielodoniczek wcześniej mocząc go ok. 15 godz. w ciepłej wodzie i tylko część nasionek sporo napęczniała a większość niewiele powiększyła swoją wielkość - czy to znaczy, że te, które słabo napęczniały to mogą w ogóle nie wykiełkować? (nasiona są ważne do 2022r.).
-
Nigdy nie moczyłam nasion łubinu.
Ja moczyłam, bo tak wyczytałam tu w wątku. Najwyżej jak nie wzejdą to awaryjnie kupiłam jeszcze 2 opakowania - właściwie to dlatego kupiłam więcej, bo nie myślałam, że w jednym opakowaniu będzie aż tyle nasionek (a w jednym było 81 nasionek - pewnie bym nie liczyła, gdybym nie siała do wielodoniczki).
Mój łubin z siewu ma już jeden liść właściwy i mam pytanie: czy mogę go wsadzić do gruntu już czy czekać do połowy maja?
-
Najpierw go zahartuj i poczekaj na stabilizację pogody.
U mnie dzisiaj było -6 stopni.
U mnie dzisiaj było -6 stopni.