Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Małgośka141, zakwas możesz kupić na alle... , jednak najłatwiej zrobić własny, jest pełno przepisów na forum i w necie, spróbuj.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

BozenaX pisze:W jakiej temperaturze dojrzewa Twoja kiełbasa? Czy w przeciągu?.
BozenoX , nie licząc polędwicy a'la permeńskiej to nie robiłam wyrobów surowych dojrzewających :| . "Moje chorizo" wisi w pustym pokoju ,gdzie okno jest uchylone i temperatura teraz ok 10st C - wiem ,że są robieżności jeśli chodzi o temperaturę i niestety nie potrafię Ci doradzić w tej kwestii ;:174
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Więc wiszą w podobnych temperaturach. Moja od wczoraj bardzo się obsuszyła. Potrzymam ją w tym miejscu jeszcze parę dni i przeniosę w mniej przewiewne miejsce.
Zaraz będę piekła chleb. Pozdrawiam. Bożena
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Zamierzam zasuszyć zakwas na czarną godzinę.Czy ktoś ma jakieś uwagi do tego sposobu lub posiada wiedzę na lepsze przechowanie zakwasu w dłuższym okresie?
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Rozłóż cienką warstwę na papierze do pieczenia i na kaloryferze podsusz. Przełóż do słoika i do szafki 8-) Wystarczy potem podlać ciepłą wodą ;:3
Kasia
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja też zasuszałam zakwas w taki sam sposób, to dobry pomysł.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Słoik ,a być bez dostępu powietrza? W jakiej temp.przechowywać?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja trzymam w woreczku strunowym.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

I co tu taka cisza? Trohe siem starhliwy srobił ,bo sam żech tu został z Marsa,a Hlep żytni opanowały te z Wenuz.
No,cóż.Nawet założyciel TeBe gdzieś poszedł,bo u mnie na święta przygotowywana szynka 2X1,5kg do dziewiczego wędzenia. Zawsze musi być ten pierwszy raz ;:138 . Oby został taki uśmiech po wędzeniu. A tera na pifko ,bo łekend i free time.
Pozdrawiam serdecznie i piszcie co pichcicie na święta.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1764
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Nie wiem, czy na święta, ale wczoraj nastawiłem "zakwas" z kefiru, mleka i razowej mąki żytniej. Dzisiaj dodałem więcej mąki, mleka i wody. Na razie dobrze rośnie i ma przyswoity zapach (nie octowy). Jutro ma być chleb, i "na wszelki wypadek" mam też drożdże.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1764
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Teraz chleb jest wyjęty z piekarnika, a ciekawy jestem, czy będzie jadalny, bo to jest mój pierwszy na zakwasie bez drożdży.
pozdrawiam, Gunnar
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ooooo Gunnar wreszcie i Ty spróbowałeś :wit
I jak? pochwalisz się?
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Chlebek upieczony w niedzielę rano. Obrazek
I coś niecoś do niego: Obrazek Obrazek
Kiełbasa polska dojrzewająca i ser podpuszczkowy - ten miał dość duże dziurki tak jak mieć powinien. Z suszonymi pomidorami w oliwie zniknął w trakcie imieninowej kolacji mojego M.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Bożenko, podziwiam i gratuluję talentu ;:63 Czy tą kiełbaskę dojrzewającą trudno się robi? Podzielisz się przepisem? ;:136
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

aria, dziękuję bardzo za miłe słowa. Bardzo chętnie podzielę się przepisem, jest bardzo prosty.
4 kg wieprzowiny z łopatek,
50 dag wołowiny,
50 dag słoniny- najlepiej karkowej,
5 dag soli,
5 dkg soli peklującej
5-7 g pieprzu,
1 ząbek czosnku,
jelita wieprzowe cienkie
Mięso obieram ze wszystkich błon, kroję w kostkę 2 x2 cm, solę każde oddzielnie. Zostawiam w ciemnym, zimnym miejscu na 3-4 dni
Następnie wieprzowinę kroję w kostkę taką do 1 cm, wołowinę mielę na sitku 2-3 mm, a słoninę na sitku 5mm (może być grubsze). Mieszam wszystkie składniki mięsne z dodatkiem pieprzu i czosnku, dobrze wyrabiam. Ważne jest aby ściśle "upchać" mięso w jelitach. Wieszam na drążku w przewiewnym chłodnym miejscu. U mnie jest to ciemna spiżarnia. Obecnie jest tam temperatura około 10 stopni i naprawdę dość silny przeciąg. W/g przepisu oryginalnego powinna dojrzewać 4-6 tygodni. Ja swoją zaczęłam robić 6 marca. Pierwsza degustacja odbyła się w sobotę - 16.03. Obecnie zostało może 1/3.
Dobrze jest gdy kiełbasa wisi w ciemnym pomieszczeniu, zachowuje piękny kolor - nie jest sina.
Pozdrawiam. Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”