Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

monika pisze:klęski...urodzaju
Ach, nawet mi nie mów. Ogórki mi się śnią po nocach :lol:
I nawet mączniak ich nie chce brać.
Wsiałem 2 doniczki po 3 roślinki Alhambrę F1 . Na próbę. Sprawdzić czy w sąsiedztwie innych ogórków pokrzywi je czy nie/ one są parteno/. I wyobraź sobie, że są proste jak drut :shock:
To jest test z myślą o przyszłym roku.
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

forumowicz a jakie te doniczki ??? , powiedz mi jeszcze jak możesz do doniczek sypiesz też nawóz przysypujesz ziemią i dopiero sadzisz roślinki ???,nawozisz je jeszcze potem , doniczka to jednak mało tego papu , robię trzecie podejście do ogórków :) jak nie wyjdą to się poddaję ...
Pozdrawiam Kamilla
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kamilo

Pisząc o doniczkach miałem na myśli rozsadę doniczkową a nie uprawę w doniczce .
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

oki , ale jak będę tak sadziła to mogę nasypać tego nawozu na spód ??? posadzę tylko ze 4 krzaczki zobaczę jak będą rosły ... muszę trochę popróbować nic mnie to nie kosztuje .... no chyba że trochę nerwów że ogórków brak :( , ale cóż może w końcu dojdę do tego co im nie pasuje :)

dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Kamilla
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kamilla

Gdybyś zechciała opisać jak Ty masz zamiar uprawiać te ogórki i co się działo z wcześniej uprawianymi ,to może wspólnie coś wymyślimy
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

forumowicz wcześniej dwa razy miałam je w skrzynkach prowadzone po sznurkach bardzo ładnie rosły dopóki ich mączniak nie dopadł, pryskałam co 7 dni Tiotarem 800 SC i nic im nie pomogło (wysyłałam Ci zdjęcia na pw ), miały bardzo dużo kwiatów , a zawiązki zaraz usychały , może z 6 ogórków z samej góry jak ich jeszcze zaraza nie dopadła zjadłam :( miałam je w ziemi do warzyw, teraz chcę kupić inną i w skrzynce miałam 4 krzaczki i chyba za dużo ... mąż powiedział że powinnam po dwa nie więcej.
Teraz wymyśliłam sobie że wsadzę do dużej doniczki na spodzie z nawozem jeden krzaczek i puszczę też w górę. Jeszcze jedno tamte rosły w rogu przy ścianie , co prawda wiatr wiał ale może nie miały przewiewu ... nie wiem czy to istotne ??
Pozdrawiam Kamilla
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Po pierwsze- musi być odpowiednia ilość podłoża/ mąż ma rację/ bo inaczej będą duże wahania wilgotności i temperatury.
Po drugie - nie możesz na spód dawać warstwy nawozu. To będzie psu na budę. Roślina nie puści korzeni w tą warstwę bo będzie za duże stężenie soli. I to stężenie będzie rosło w miarę posuwania się w głąb podłoża. W efekcie system korzeniowy będzie nie tylko ograniczony gabarytami skrzynki ale i zasoleniem. Ze słabym systemem korzeniowym roślina będzie zrzucać zawiązki
Po trzecie- musi być to odmiana z wysoką tolerancją na mączniaka i najlepiej partenokarpiczna by maksymalnie uniezależnić wiązanie owoców od warunków zewnętrznych.
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

czyli jak rozumiem nie dawać nawozu na spód , a potem podlewać je jakimś nawozem czy może pomieszać ziemię z nawozem ??? Jak mam przygotować tą ziemie żeby było ogóreczkom jak najlepiej :) i te doniczki to lepiej płytsze jak skrzynki czy wyższe jak do pomidorów ???
Pozdrawiam Kamilla
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Trzeba by przyjąć, analogicznie jak przy uprawie na włóknie kokosowym, że minimalna ilość podłoża dla jednej rośliny to 10 l.
Nie piszesz jaką ziemie chcesz użyć. Czy to ma być gotowa ziemia z nawozami do warzyw czy inna. To warunkuje w pewnym stopniu nawożenie. Nawozić trzeba w każdym razie ciągle z każdym podlewaniem baaardzo rozcieńczonym roztworem nawozu wieloskładnikowego. Może to być np. biohumus. W każdym bądź razie nie możesz nawozić od przypadku do przypadku bo jest za mała ilość podłoża i wystapić mogą duże wahania w stężeniu soli w podłożu co się może źle skończyć w obie strony. Albo niedożywienie albo zasolenie.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje doświadczenia z uprawą doniczkową warzyw są następujące:
Wsadziłam pomidory Koraliki do wiaderek 10l i pod nogi dałam im obornik (przekompostowany podkład spod pieczarek, ziemia ogrodnicza uniwersalna). Wtedy jeszcze nie znałam tego FO i sądziłam, że tak będzie dobrze. Później dowiedziałam się, że niekoniecznie, ale pomidorki miały się dobrze i już je tak zostawiłam. Do dzisiaj nic strasznego się nie wydarzyło a my zajadamy się pomidorkami (do tej pory dostają odrobinę tego samego, mocno rozcieńczonego, obornika podczas podlewania, tak co tydzień).
W ten sam sposób potraktowałam cukinie. Te najpierw dopadł mączniak prawdziwy, udało mi się go zwalczyc, ale podczas mojego urlopu niestety niemal padły (przez dwa tygodnie były tylko na wodzie). Teraz próbuję je reanimowac i po woli się zbierają. Też dostają obornik (mooocno rozcieńczony, co kilka dni)

Myślę, że jeśli ktoś ma ograniczone miejsce, to zawsze może poeksperymentowac, ale na pewno łatwiej jest kontrolowac nawożenie mineralne 'doniczkowców'. Z obornikiem jest zawsze ryzyko 'przegięcia'.

Tak wyglądają moje gruntowce sałatkowe:
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

forumowicz ziemia będzie do warzyw z nawozami ale skład mogę podać jak będę miała worek , zwrócę też uwagę na pH od 6 do 7 ?? dziękuję jeszcze raz za rady :) mam juz ostatnie pytanie czy pryskać je profilaktycznie czymś na tego mączniaka prawdziwego , bo już dwa razy go miałam na poprzednich czy raczej dopiero jak się pokaże , chociaż ostatnio to mało co dało :( dodam że mam miedzian 50 WP i TIOTAR 800 SC
i jeszcze jedno czy gnojówka przefermentowana kozia nadaje się do ogórków ????
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

dorkosa

Co do zdjęcia, jak to napisał forumowicz
jeżeli ogórek jest cieńszy od strony ogonka- jest to niedobór potasu lub zainfekowane parchem/ jeśli na owocach są plamy/.
Chyba, że to taka odmiana :)
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem czy ten typ tak ma. Pierwszy raz uprawiam cokolwiek. Właśnie dostały nawozu, może im się poprawi.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kamolotka pisze:czy gnojówka przefermentowana kozia nadaje się do ogórków ????
Nadaje się tylko nie do Twoich.
Nie można przy tak małej objętości podłoża stosować nawozów o nieznanym składzie.
Tiotar podaruj sobie. To jest środek kontaktowy. Miałaś już z nim doświadczenie
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Więc....
Jadłam wczoraj pierwsze małosolne :-D
Tylko 7 ich było (tak, było, bo już nie ma hi hi) Przepyszne! Mniam! Ale nie martwię się tą ilością, bo za dosłownie 4-5 dni będą kolejne, a rosną na potęgę, myślę że po niedzieli będzie z 5kg. a po kolejnej niedzieli znów z 5kg. tak to wygląda na moje oko. Tych pierwszych siedem nieco przerosło i były beczkowate, ale i tak przepyszne, słodkie, zero goryczy. Bardzo mało nasion, twarde. Miąższ zieloniutki, co tu więcej pisać, właśnie o takie mi chodziło.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”