Jeszcze nie wiem jak będą rosnąć,bo dopiero posiałam,ale masz rację zobaczę jak będą rosły i przed pikowaniem zdecyduję,czy zmienić ziemię.Dziękuję wszystkim za odpowiedziganio4 pisze:Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego; ktoś tu już napisał![]()
Aniusia, jak dobrze ci rosną w tej co masz, to kup taką sama. Na mojej jest napisane: ,,Ziemia do wysiewu i pikowania".
Siew, rosada,pikowanie cz.1
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Kronen, przed chwilą sprawdziłam, bo mnie to wcześniej nie interesowało
ma pH 5,5
Kasia
to czyli ta moja ziemia jest kiepska
-- 18 mar 2012, o 15:20 --
jak myslicie?
-- 18 mar 2012, o 15:20 --
jak myslicie?
Z tego co czytałam to optymalne pH dla pomidora to ok.6robson076 pisze:moja ziemia bo też taką mam do siewu i pikowania ma 8 pH coś jakby za wysko jak uwazacie?
Moja ziemia do siewek ma pH 5,5-6,5
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
to niemożliwe żeby taką ziemię o pH 8 sprzedawano do siewu, sprawdź jeszcze raz na opakowaniu.
- vvinga
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 11 sty 2012, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wczoraj kicia skoczyła mi na okno i przy okazji skasował całą 1,5 tyg. rozsadę byczych rogów 
Pozdrawiam
Potrzebuję fachowej rady. Czy to prawda, że kreda pastewna jest lepsza "pod pomidory" niż wapno? Takiej informacji udzieliła mi pani sprzedająca obydwa te produkty. Czy miała rację ?
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
macie doświadczenie z pomidorem merkury f1?
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
danaa,kreda pastewna posiada różne sole, a przez to zwiększa zasolenie, dlatego nie jest wskazana do warzyw, a także ma dużą zawartość chlorku sodu. Ale z braku kredy nawozowej, można ją zastosować.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Czy forumowicz zrelaksował (udobruchał) się już i "wrócił " do nas żeby dzielić się swoją wiedzą
?
Pisałam wcześniej (ale widocznie żle nacisnęłam bo nie potrafię "się odnależć"
) o tym, że posłuchałam jego rady i pomimo, że wczoraj "wietrzyłam" swoje pomidorki pierwszy raz - dzisiaj , po przeczytaniu jego postu karcącego tych, którzy narażają swoje trudno "zdobyte" roślinki na prawie pewną zagładę, skróciłam im prawie natychmiast "spacer" na świeżym powietrzu.
A po wczorajszym "werandowaniu" wydawały się byc takie "zadowolone"
.
Pisałam wcześniej (ale widocznie żle nacisnęłam bo nie potrafię "się odnależć"
A po wczorajszym "werandowaniu" wydawały się byc takie "zadowolone"
Pozdrawiam - Danuta
No i jak tu wierzyć kobietomekopom pisze:danaa,kreda pastewna posiada różne sole, a przez to zwiększa zasolenie, dlatego nie jest wskazana do warzyw, a także ma dużą zawartość chlorku sodu. Ale z braku kredy nawozowej, można ją zastosować.
Już teraz wiem, że najpierw - po radę do (czy raczej na?) Forum, a potem dopiero do sklepu!!!
A skoro już niestety sypnęłam nieco pod moje roślinki, to czego się mogę spodziewać
Pozdrawiam - Danuta
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic szczególnego złego nie będzie, jeśli ziemia nie została wcześniej mocno przesolona. Lepiej zastosować w przyszłości dolomit.
pozdrawiam Ludwik
Odstresowałem się przycinając winogron i drzewka owocowedanaa pisze:Czy forumowicz zrelaksował (udobruchał) się już
Rozsada na parapecie ma ochronę przed promieniami UV bo zwykła szyba, do tego podwójna, tłumi te promieniowanie a do tego część nadziemna transpiruje sobie przez liście tyle wody ile potrzebuje. Wystawiona na słońce , do tego bezpośrednie zostaje bombardowana promieniowaniem ultrafioletowym a wiatr wzmaga transpiracje. Nie jest to korzystne dla młodej rośliny ze słabym systemem korzeniowym.Ale powtarzam po raz wtóry. Nie moje małpy nie mój cyrk. Kto ma dbać o Wasze rozsady. Ja?. Krochmale taki interes, żeby ktoś się obrażał,jak ja mu zwracam uwagę w jego własnym interesie. Wasze rozsady jeszcze dość się wystoją na dworze zanim zaowocują. A jak przyjdzie zaraza to im się to wietrzenie na polu nawet znudzi.
Pozdrawiam
-
babcia360
- 50p

- Od: 26 sty 2011, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz-proszę,zerknij na pomidora janusa-z .Moze rozpoznasz dolegliwość.Mam ten sam problem.
babcia 360
babcia 360
No a ja myślałam, że spacer po własnym ogródku każdemu "dobrze robi"
. Ale widzę, że mój ulubiony forumowicz coś dzisiaj nie w humorze. Nawet przycinanie winogron nie pomogło
.Czyżby teoria lewej nożki....? Proszę się nie gniewać!!! Idzie WIOSNA !!! I czekamy na następne rady !!!! Ale lepiej się je czyta jeżeli ma sie wrażenie że przekazujący, którego bardzo cenimy też nas "lubi" 
Pozdrawiam - Danuta