Pleśń i choroby grzybowe to najgorsze co atakuje i niszczy te bardzo słabe zaraz po wykiełkowaniu roślinki. Są w większości takie cienkie - nie to co kaktusy. Pomimo to od konofytów i tak są 2x większe - tam to dopiero jest hardcor.
A świetlówki nic tu nie zmieniają. Ja zawsze sieję w zimie, pod świetlówkami.
te nasiona leżały rok przygotowane do wysiewu w ubiegłym roku nie miałem miejsca więcej to zostawiłem na ten rok i tak przekładałem z miejsca na miejsce pierwszy raz je wysiewałem więc podeszłem na luzie - jak nic nie skiełkuje to je wywalę widać się wystraszyły
Ja wysiałem 16.02 i dziś są już wysiałem do ziemi do wysiewu nasion (coś jak torf szybko wysycha) Nie podlewałem ich tylko zraszaczem spryskuje aby nie było mokro i dziś mają około 0.5mm
Stoją w temp 20-26*C, Stoją w szklarenkach o wysokiej wilgotności powietrza, z innymi siewkami które wschodzić zaczynają, za jakiś czas się odezwę i wstawię foto jak tylko podrosną i da sie zrobić im fotkę Miłego wieczoru
Przygotowuję się do zakupu odpowiedniego podłoża dla moich kamieni,bo stoją ciągle w suchym torfie,ale zachowują się przyzwoicie:) wysychają im skrajne "liście" i zaczynają się otwierać. Wiem że muszę się zaopatrzyć w perlit,żwirek rzeczny (piasek gruby) i ziemię do kaktusów.....weszłam na allegro i zdebiałam!!!!:):):) Ile tego jest piasek w rozmiarach żwirku,żwirek w rozmiarze piasku ,perlit też w róznych rozmiarach -gabarytach!!!!
Czy dobrze rozumiem że najdrobniejszy ma być piasek ale bez przesady z drobnością (0,5-2mm),żwirek pewnie trochę grubszy:3-5mm będzie ok? no a perlit???:) 3-6mm czy mniejszy??? Ja wiem że podłoża nie robi się z dokładnością apteczną ale trochę się zagmatwałam:) No i przesiany humus...
Poratujcie trochę:)
No i doniczki,głębokie??? Znaczy jaki system korzeniowy ma Lithops???
Wydaje mi się, że do żywych kamieni odpowiedni będzie żwirek taki 1-2 mm. Ja taki kupiłam.
Mam do Was kilka pytań .. Kupiłam 3 dni temu w OBI sadzonkę lithopsów, dwa z nich chyba zrzucają skórkę ale reszta nie .. kiedy powinnam zacząć je podlewać ? czy jak wszystkie zrzucą tą skórkę ? i czy mogę je teraz przesadzić do większej doniczki ?