MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Śniegu już nie ma, kwitną oczary, krokusy, wawrzynek wilcze łyko, a pszczółki nie wygryzione.
ania1590
U mnie oczar już przekwita, ale krokusy nadal nie zaczęły, śnieg powoli topnieje. Pszczoły, przeniesione do nieogrzewanego budynku śpią w kokonach, a te co zdążyły się wygryźć między nimi, obok lokalne pieńki z moimi kokonami, a jeszcze obok motyl przyniesiony przez sąsiada (jakoś tak już jest, że przynoszone są tu różne znalezione zwierzęta - psy, ptaki, a nawet motyle...).
Po chwilowej panice myślę tak jak phrix. Przecież to dzikie zwierzęta - będzie dobrze.
Po chwilowej panice myślę tak jak phrix. Przecież to dzikie zwierzęta - będzie dobrze.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
No to zależy gdzie. U mnie działka pod Warszawą pod sniegiem. W samej Warszawie po południowej stronie bloku placki śniegu po północnej całe trawniki przykryte. Kwitną śniezyczki i w nasłonecznionym miejscu przy bloku krokusy. I to by było na tyle wiosny.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hej
ja swoje pszczoły wystawiłam juz w pniedziałek, niech sie przyzwyczajają ....co do kwiatów tam gdzie jesienią zasadziłam kwiaty to odśnieżyłam , 2 godziny po "wyschnięciu" ze śniegu zamknięte i mokre pąki krokusów jak i śnieżyczek rozkwitły, przepięknie to wygląda, co niektóre tulipany <które kwitną w maju> juz mają zielone pąki, a cebulice syberyjskie kwitnące w marcu to ledwo co z ziemi wylażą :/ poplątanie to wszystko
ja swoje pszczoły wystawiłam juz w pniedziałek, niech sie przyzwyczajają ....co do kwiatów tam gdzie jesienią zasadziłam kwiaty to odśnieżyłam , 2 godziny po "wyschnięciu" ze śniegu zamknięte i mokre pąki krokusów jak i śnieżyczek rozkwitły, przepięknie to wygląda, co niektóre tulipany <które kwitną w maju> juz mają zielone pąki, a cebulice syberyjskie kwitnące w marcu to ledwo co z ziemi wylażą :/ poplątanie to wszystko
:)
witam.jestem tu nowy.szukam kogos kto ma do sprzedania cala rodzine trzmiela ziemnego lub zna kontakt do kogos co ma chodowle nr.telefonu adres stronki itp.gdzie mozna zlozyc zamowienie
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
EUROPRODUKTmirozawi pisze:witam.jestem tu nowy.szukam kogos kto ma do sprzedania cala rodzine trzmiela ziemnego lub zna kontakt do kogos co ma chodowle nr.telefonu adres stronki itp.gdzie mozna zlozyc zamowienie
PomoCentre
CZT - AgroTech
Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa
ul. Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice
tel.:+48-46-833 20 21, fax:+48-46-833 32 28
Dyrektor: prof. dr hab. Danuta M. Goszczy
ń
ska
e-mail: Danuta.Goszczynska@insad.pl
OFERTA WDRO
ś
ENIOWA
Hodowla matek trzmiela ziemnego (
Bombus terrestris
L.)
w pudełkach hodowlanych
strona : http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... WU&cad=rja
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zaczęłam czytać ten wątek od końca, teraz jadę od początku ;-) Myślę o tym żeby zrobić taki domek dla latających braci.
Myślicie że jest szansa że jakieś przylecą do niego? Nie zaopatrzyłam się w kokony więc mogę liczyć tylko na te które gdzieś "przezimowały".
Na pewno nie będzie u mnie problemu z pszczołami, podobno jest ich bardzo dużo (mieszkam na wsi dopiero od sierpnia), bo mam przy domu ogromną lipę. Czy może to jakieś niebezpieczeństwo stanowić? Ja nie myślę o wycięciu (nie, nie) tylko sąsiad nas straszył że chmary pszczół przylatują jak lipa kwitnie, a rośnie zaraz obok domu.
Myślicie że jest szansa że jakieś przylecą do niego? Nie zaopatrzyłam się w kokony więc mogę liczyć tylko na te które gdzieś "przezimowały".
Na pewno nie będzie u mnie problemu z pszczołami, podobno jest ich bardzo dużo (mieszkam na wsi dopiero od sierpnia), bo mam przy domu ogromną lipę. Czy może to jakieś niebezpieczeństwo stanowić? Ja nie myślę o wycięciu (nie, nie) tylko sąsiad nas straszył że chmary pszczół przylatują jak lipa kwitnie, a rośnie zaraz obok domu.
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Witaj, wieszaj domki na pewno jakieś pszczółki w nich zamieszkają. Pszczołami miodnymi się nie przejmuj, one bez powodu nie atakują człowieka, zwłaszcza podczas zbierania pożytku.
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
Wystawiłam wczoraj pszczoły na zewnątrz i jednak się budzą:-) Oprócz tych, które wygryzły się jeszcze w domu, dziś gramoliło się kilka kolejnych. Obserwacja wychodzącej z kokonu kudłatej pszczółki hipnotyzuje:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
no to się zaczeło
pojawiło się
i dzisiaj wyszło 6 pszczółek :d 

:)
Ja niestety do moich pszczółek mam 200km ale tata mówił, że dzisiaj widział jedną na krokusie więc pewnie zaczynają się wykluwać. Jak je odwiedzę to postaram się zrobić jakieś zdjęcia a w międzyczasie czekam na pierwsze zdjęcia w tym roku Waszych pszczół.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To białe nie jest puszyste, to cegła zrobiona przeze mnie własnoręcznie z ciętej trzciny, torfu i glinki ogniotrwałej. Nie ma w mojej okolicy gliny (ja przynajmniej nie wiem o tym) dlatego kupiłam w sklepie z akcesoriami kominkowymi. Na razie schnie, później nawiercę jej otwory tzn.M nawierci. Trochę mi się zdeformowała jak ją wkładałam do ulika. Ale teraz nic się z nią nie dzieje tylko schnie. Mam nadzieję że się nie rozsypie jak będziemy ją nawiercać. Powiedz jak mam do tej cegły (kratówki czy dziurawki) dołożyć słomy dla biedronek czy złotooków. Cegła jest w całości- mam ją rozkawałkować? czy położyć na wierzch?. Gliny nie będę dokładać, bo z tej cegły którą zrobiłam coś sobie będą mogły zorganizować.kidaa21 pisze:aniu to białe puszyste co to to ?? może jak przydatne też zrobie?
tylko a propos tej cegły nie wiem czy tam coś założy gniazdo...może gdybyś dołożyła tam gliny? albo choćby słomy dla złotooków i biedronek?? równie przydane
ania1590
witam, u mnie jeszcze na razie nie widać murarek ale zobaczymy już parę jest ciepło dziś się zapowiada piękna pogoda wiec może coś z tego będzie.