Ogród działkowy w Maksie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród działkowy w Maksie

Post »

;:3

Jak ja bym chciała takiego weseliska :roll:
"Syneczkowi" stuknęła 30-ka i nic... Nawet dziewczyny przestał przywozić. Ma wszystko: duże mieszkanie, dobrą pracę super wóz i co? Wygodnie mu się żyje :evil:
(To była dygresja okazjonalna) :;230

Piwonie super, moje kwitną pierwszy raz. Rozumiem, że te zabiegi wykonujemy późną jesienią? Czym je nawozisz?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Mirko, cieszę się, że ślub i wesele udały się. U mnie pierwszy raz zakwitła piwonia różowa z żółtym środkiem, taka niepełna. Majowe, bordowe już opadły ale jeszcze lekko różowe są w pączkach.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Dzięki za odwiedziny. Mam jeszcze inne piwonie , te które teraz dopiero szykują się do kwitnienia i to po raz pierwszy. Sama nie wiem jak one wyglądają w całej okazałości.

Obrazek

jak pochlapane farbką. Mam żółto kwitnącą, ale to jeszcze za dwa lata powinna pokazać się w kwiatach.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i zebraliśmy wczoraj czereśnie. Zostały wynagrodzone poprzednie lata bez owocne. Są bardzo duże , mięsiste( bez mięska), i bardzo dojrzałe , aż czarne.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Już są w garnku i robię konfiturki. Bardzo dużo maja soku.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Piękne masz piwonie ale najbardziej zazdroszczę czereśni.
Mam małe drzewko, kilka owocków zaledwie, a w zeszłym roku nawet taką ilość opędzlowały mi szpaki.
Ale mam nadzieję że za kilka lat też będę miała takie zbiory. :)
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Mirko, jakie Ty masz piwonie.... Aż mi szczęki opadły.... Marzę o takich cudeńkach.

Szukałam wczoraj ostrogowca na allegro, ale znalazłam tylko nasiona. Jeszcze się wstrzymam, może uda mi się kupić sadzonki. Póki co zaszalałam i poprawiłam sobie nastrój. Zamówiłam drakiew - dwa rodzaje, przetaczniki różowe, rdest wężownik, kukliki i miniaturową krwawnicę. Szukam jeszcze tej dużej krwawnicy. Piwonie też oglądałam i wzdychałam do nich, ale muszę się wstrzymać, nie mogę tak szaleć. Może za rok... Chociaż za rok planuję róże ;)

Niedługo jadę do domu, wtedy już pewnie zamówione roślinki zostaną przesłane, więc będziemy z mamą szaleć i tworzyć nową rabatę z przetacznikami, tojeścią orszelinową, ostrogowcem i lawendą, dyptamami, rozchodnikami okazałymi, szałwią, tymi w/w roślinkami i czymś tam jeszcze ;) Będzie to typowo letnia rabatka, więc trzeba będzie dodać jakieś cebulki - może różowe tulipany. A może mi polecisz jakieś inne wiosenne cebulowe lub inne roślinki dla podkolorowania tej rabatki wiosną? Jakiś czas temu zamówiłam też u naszej forumowej koleżanki (stąd) chryzantemy i astry, więc się cieszę jak dziecko. Jak rodzice to zobaczą, to mnie znowu pogonią ;)))

Ostrogowca oczywiście będę nadal szukać i jeśli znajdę, to wezmę i dla Ciebie.

Aha.... Piękna kompozycja z tymi dzwonkami skupionymi. Myślałam tez o nich, pasowałyby do róż. Co z nimi rośnie i kwitnie na biało? Super to wygląda, piękny kontrast.

Buziaki, uściski ;) M.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Mireczko ależ masz śliczności te piwonie! Widzę, że na przyszły sezon będzie trzeba posadzić i u siebie. I tyle czereśni! Ależ mi smaka narobiłaś!
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Mireczko ale piękności pokazałaś. Piwonie cudowne. Szczególnie ta http://images42.fotosik.pl/413/95b9090660f3b167med.jpg . A czereśnie smakowite, oj ślinka mi cieknie.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Przy pierwszym golu wyszłam na chwilkę z pokoju, może i tym razem się uda i strzelą gola nasi! Cały dzień smażyłam owoce na konfiturkę jutro ciąg dalszy, ale już na działce. Będziemy nocować .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Piwonii masz bardzo dużo, różne odmiany, cudne!!! Mogły by tak kwitnąć z miesiąc prawda?? Widzę, że czereśnie uratowałaś ;:138 U mnie wczesną zdążyły opędzlować zanim dojechała siatka, ale na młodej późniejszej udało się :heja Jeszcze nie dojrzały w pełni. Ale takiej ilości jak Ty oberwałaś to tylko pozazdrościć.

Comcia jak siatki nie założysz, to na plony nie licz, nawet i za 10 lat .
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Mirabelko piwonie piękne. Nie marzy się właśnie taka biała...muszę porozglądać się w sklepach za jakąś podobną.
A czereśnie u mnie szpaki zjadły.W przyszłym roku siatkę założę, bo widzę u Ciebie, że to sprawdza się.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Tylko i wyłącznie siatka. Mało tego , również odpowiednia prowadzone drzewo, aby móc tą siatkę założyć i zdjąć. Teraz czekam na lipcowe czereśnie, te są żółto czerwone. A jeszcze wisienki będą i to sporo. Też za w czasu zakładam siatki na te drzewa, bo początek lipca, nie będzie mnie w pobliżu działeczki.

I na dobranoc truskawka ozdobna. Ma tak krwisto czerwone kwiatki, że aż w oczy razi kolor.

Obrazek

Mój już sporo wyrośnięty milin zmarzł. Musiałam ściąć badyle, ale korzenia nie ruszam. Wyobraźcie sobie, że jaśmin odbija. Już widać wychodzące z ziemi badylki. Ale świdośliwa już męczy się drugi rok i nie chce rosnąć. Muszę ją za w czasu przesadzić. Taki maluśki kikutek , ale wiem , że żyje. Hibiskus myślę, że nie da rady odżyć, ale jeszcze siedzi w ziemi. Nic już tak szybko nie wykopię z ziemi. Idę się położyć ;:19 . Dobranoc wszystkim.
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Piwonie rzeczywiście wspaniałe, bardzo duża różnorodność kolorów. Jak bardzo zazdroszczę tych czereśni, muszą być słodziutkie ;:152 Nigdy bym nie pomyślała, że to truskaweczka z tymi czerwonymi kwiatami , piękna :D
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Mirka mam coś dla Ciebie, taka mała niespodziewajka. Tylko, że to kwestia min. tygodnia ;) Dobranoc ;)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mirko, ile Ty masz tych piwonii. ;:oj A na jakim stanowisku rośnie u Ciebie czyściec? To chyba kolejna roślinka, którą posadziłam w cieniu, a nie powinnam. ;:224
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Te truskawki niesamowite, w pierwszej chwili myślałem, że w truskawkach wyrosły Ci maki :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”