Różyczka w gaju...

Zablokowany
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Różyczka w gaju...

Post »

Ewciu nadrabiam zaległości na Fo, więc tak w skrócie piszę u wszystkich :wink:
Gratuluję złotka ;:136
Zakupy fantastyczne ;:215 Jednak skusiłaś się na kilka wrzosów ;:138
A Twój Chopin jest niesamowity ;:oj Chyba jednak będzie musiał u mnie zagościć :;230
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Chopin coraz bardziej zaczyna mi się podobać, naprawde piękna róża ;:224 , była by pierwszą różą u mnie. Trzeba pomyśleć wiosną :)
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Chopin mnie prześladuje,zakochałam się w niej. Ewa, jak długo trzeba czekać, żeby osiągnąć taki efekt? Zamówiłam w tym roku z gołym korzeniem, ale przyjdzie poczekać na taki krzaczek, jak u Ciebie. :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ewuś, dziękuję za instrukcje irysowe. Omal ich nie zasuszyłam żeby przygotować do przechowywania jak dalie ale w porę forumkowa pomoc zadziałała i teraz je namoczyłam i może uda mi się dziś zacząć sadzić. :tan Trochę to potrwa bo ilości ogromne ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko, ale Chopin ;:oj ;:180 !
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do rabatki przy studni...właściwie nie planowałam tam sadzenia niczego więcej - są tam róże i lawenda i jeszcze młody czerwony perukowiec...ale zaciekawiło mnie Twoje pytanie: czy myślisz, że coś jeszcze by się tam przydało? Bardzo jestem ciekawa Twojego zdania, bo jeśli chodzi o

:wit Ewciu, wiesz dlaczego spytałam, bo ilekroć ją pokazujesz, to mam gdzieś w swojej podświadomości,
że tam jeszcze coś będzie rosło.
Ewa wyobraź sobie, że ja mam obraz na którym jest studnia lub obiekt, który ja przypomina.
Na tym obrazie koło tej studni są nasadzenia kwiatów.
Chyba właśnie ten obraz tak działa na mnie, że oczyma wyobraźni czegoś mi brak jak widzę Twoją studnię.
Czy ona jest czynna, czy ma za zadanie spełniać jakąś rolę w tym miejscu ogrodu ?
;:196

Chopin cudowny ;:oj tam jest jeden krzaczek :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewa, wciąż zbieram szczękę z podłogi po tym, jak zobaczyłam Twojego Chopina... ;:oj :shock:
Czy tam jest jeden krzak? Czytałam ostatnio u Linetki, że Forumki radzą sadzić krzaczki róż po 3 (do jednego dołka), co Ty o tym myślisz?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Ewuś, usiłuję napaść oczy przed wyjazdem, a Twój Chopin bardzo się do tego celu nadaje. On jest po prostu wielki, ten nasz Chopin. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wiele osób zachwyciło się moim Chopinem - w sumie nie dziwie się, ja też się nim zachwycam :heja w tej sprawie odpowiem więc zbiorowo: Magdo, Aniu, Helenko, Kasiu, Majko, Łukaszu, Beato :D
To jest jeden krzak - wiem to z pewnością, bo jesienią go przesadzałam; nie wiem niestety, ile ma lat, bo odziedziczyłam go po poprzedniej właścicielce ogrodu, ja tu jestem od 3 lat, poprzedni właściciele byli tutaj przez 10 lat, więc najwyżej ma 13 lat - bagatelka :D - ale raczej trochę mniej, bo chyba nie sadzili od razu kwiatów. Ta róża rosła do ubiegłego roku na małej rabatce wraz z czterema innymi, były bardzo stłoczone, wiem też od sąsiadki, że w poprzednich latach bardzo słabo kwitła, czasem wcale. Wyraźnie odżyła po jesiennym przesadzeniu i dokarmieniu - chociaż bardzo się bałam tego przesadzania i poniekąd słusznie - korzeń miała długi i po prostu ogromny ;:108
No i jak widać - dobrze jej to zrobiło, chociaż muszę też dodać, że w tym roku chorowała strasznie - przędziorek, mączniak i teraz jeszcze ten skoczek... :(

Majka - to proszę, sięgnij do swojej podświadomości w sprawie mojej studni i może coś mi podpowiesz? :) Bardzo na to liczę ;:108 Ale to niesamowite, swoją drogą, że masz podobny obraz!
Ta studnia spełnia ważną rolę - jest czynna i pochodzi z niej woda do podlewania ogrodu. Zresztą z tego względu nie mogę jej obsadzić wokół - a chciałam, bo wychodzi z niej wąż do podlewania i wszystkie kwiaty są niestety zagrożone "skoszeniem" - ewentualnie trochę bardziej bezpieczne byłyby krzewy lub drzewka...mam trochę dalej taką młodą śliwę wiśniową i ona jesienią powędruje w pobliże studni, po drugiej stronie jest też młody czerwony perukowiec, który - mam nadzieję - niedługo się rozrośnie.

Kasiu - prawdę mówiąc nie wiem, co myśleć o sadzeniu kilku róż w jednym dołku...nie spotkałam się z tym jeszcze...zastanawiam się, czy nie będą ze sobą konkurować...

Zastanawiam się od jakiegoś czasu, czy nie przekształcić tego wątku w wątek "ogólnoogrodowy"... Oprócz róż mam ochotę - i robię to zresztą - pokazywać inne rośliny i pisać o nich...Z drugiej strony - róże to jednak dla mnie szczególna część mojego ogrodu, więc - nie wiem :wink: Dwa wątki? Tak sobie rozważam... :lol:
Na fali tych rozważań zacznę od pokazania rabatki wokół drzewa, o której już jakiś czas temu pisałam i która dała mi nieźle w kość...dlatego też dopiero wczoraj ją skończyłam. Tym razem bawiłam się w wybieranie żużlu, a właściwie - przesiewanie go przez "doniczkę";taki oto sposób opatentowałam :lol: Żałuję, że nie policzyłam wiader żużlu, wyniesionych z niej na drogę - myślę, że było ich około ośmiu ;:oj Pierwsi właściciele (nie ci przed nami, tylko poprzedni), najwyraźniej przywieźli tutaj i wysypali większą ilość żużlu, pewnie dla wyrównania i utwardzenia podwórka, zaś następny właściciel wysypał na to wszystko cienką warstwę ziemi, na której posiał trawę. Niestety trawa już w tej chwili bardzo słabo rośnie i tak naprawdę należałoby zerwać całą darń, wybrać żużel i nasypać od nowa ziemię - co jest praktycznie niewykonalne...albo też jest to praca dla drużyny Kopciuszków :wink:
Dobra - rozmarzyłam się...Oto rabatka
Obrazek

No a żeby róże się nie obraziły, a wątek pozostał - przynajmniej na razie - różany, zaraz potem pobiegłam w rabatki, żeby zobaczyć, co jeszcze kwitnie. I donoszę, że kwitnie m,in. Red Leonardo

Obrazek

Mariatheresia
Obrazek

Uratowana Nostalgia - dlatego taka malutka, po gruntownym obcięciu
Obrazek

Kosmos - cudowna róża, gdyby tylko jeszcze tak nie opuszczała kwiatów
Obrazek

tutaj pokazuje ich urodę, dyskretnie podtrzymywana od dołu :) w towarzystwie NN...prawdopodobnie jednej z róż z serii Kordana
Obrazek

Na konie jeden nieśmiały kwiatek Carcassonne Castle
Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ewo, po prostu pięknie skomponowałaś ta rabatę z berberysami i żurawkami. Kolorystycznie bomba ;:138 A jak się rozrośnie...
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ewuś,ale szalejesz zakupowo,a przy dzisiejszej pogodzie mozna oczy pocieszyc pieknymi różami u ciebie.Co to jest nowo kupione na p[oprzedniej stronie tak wyróznia się duzymi liśćmi?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewa, może dociągnij ten wątek do końca i zacznij potem ogrodowy? Ja też jestem ciekawa wszystkich Twoich roslinek ;:65 Chyba, że masz czas na prowadzenie dwóch jednocześnie.
Lubię obwódki wokół drzew, ostatnio zrobiłem dwa takie większe koła - wokół buku i sosny. Wydaję mi się, ze główna roślina wtedy zyskuje, a posadzona w trawie się męczy.. :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ewuś, Kasia ma rację. Ja do Ciebie przychodzę nie tylko ze względu na róże ;:173
Ta nowa rabatka jest fantastyczna, jaka konsekwencja w doborze kolorów. Bardzo mi się spodobało. Też mam obwódkę żurawek wokół świerka kłującego ale dobór kolorystyczny jest raczej przypadkowy ;:223 chyba trzeba to będzie zmienić. ;:131
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu, świetna rabata żurawkowo-berberysowa! Bardzo ładnie dobrałaś pokrój i kolory...
Nasze Chopiny w tym roku podobnie wybujały... mój krzak (roczny egzemplarz dopiero!) przerósł już mnie i ciągle kwitnie ogromnymi kwiatami - widok bezcenny... Co będzie za 12 lat? Boję się myśleć ;-))
Co do formuły wątku, to chyba namawiałabym Cię na ogólno-ogrodowy... mnie tez interesują inne, poza różami, rosliny...
Dobrego dnia!
A.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja tez podpinam się pod tym co dziewczyny mówią o wątku ogólnym,łatwiej bedzie cię znależc.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”