Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Pięknie miejsce do relaksu. Ogladjąc te zdjęcia odprężyłam sie. Dom otoczoczony ogrodem - pierwsze zdjęcie, to temat na duży obraz olejny.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojejej, jak Twój wątek pędzi! Bo ja jeszcze do tego zawilca chciałam nawiązać...Widzę, że już wiesz, z jakim wrogiem masz do czynienia. :evil: Ja już kiedyś opisywałam swoją walkę z tym najbardziej ekspansywnym chwastem wśród kwiatów! :wink: Właził mi we wszystko, w końcu przekopałam i przesiałam ziemię na całej rabacie...Odradzał się z maleńkich kawalątków pozostawionych kłączy...Smarowałam pędzelkiem liście pojawiające się w kępach liliowców, wśród kłączy irysów...Na szczęście odmiany już takie nie są jak gatunek...Ale widzę, że Ty lubisz roślinne terminatory! :wink: Pragnia syberyjska też jest niezła... :wink: Ja w tym roku miałam w rękach już pragnię variegacką...Odstawiłam, rozsądek wziął górę! :)
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witaj Wando . Znajdziesz czas odbierz swoją nagrodę u mnie str 24 godz 17 ;:180
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, kochana jesteś. Te pierwsze zdjęcie pokazuje skalniak wczesną wiosną, nie jest jeszcze wtedy zbyt ładnie, bo roślinki dopiero wychodzą z ziemi i powoli kwitną. W sumie mało jest jednak kolorów, ale odpoczywa się bardzo dobrze, latają pszczółki i inne owady. Wszystko chce na nowo żyć. I gdy się to obserwuje, to aż radość serce rozpiera.

Artam, widzę że twoja walka z zawilcami była faktycznie mozolna. Ja tak samo miałam z podagrycznikiem variegatą. Jeśli natomiast chodzi o zawilce, to one są przepiękne w porze kwitnienia. No co roku mam ten sam dylemat. Wiosną chcę wywalać, a jesienią zostawiam. U mnie na szczęście liiowce i i rysy rosną po drugiej stronie domu, a tutaj tylko hosty, przywrotnik, ekspansywny bodziszek no i te zawilce. Zaczynam już przenosić hosty gdzie indziej. No nie wiem, czas pokaże, co będzie dalej. Kurczaki, Marta, szkoda wyrzucać tak dorodnej kwitnącej rośliny. Ale z drugiej strony... ;:24 ;:24 ;:24

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No, masz dylemat...Ale teraz bliżej do wiosny.. :wink: Może zakręć się za odmianami...Będziesz miała to piękne kwiecie, ale bez obawy o zagłuszenie innych...
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Wandziu poczułam się jak w japońskim ogrodzie , po prostu cudnie . :tan

U mnie orliki tez wysiewają się same , nie są tak piękne jak Twoje . :tan
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu aż się marzy przysiąść na widocznym w tle leżaczki i pooddychać pachnącym, rozgrzanym powietrzem, w otoczeniu wspaniałej zieloności :D
Prześliczne zdjęcie serduszki ;:138
Moje zawilce bardzo słabo się rozrastają, ale to chyba dlatego, że mają ciemno pod czereśniami ...A biały, to już w ogóle stoi jak zaklęty :roll:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Wandziu, dzięki za info o przywrotniku :wit
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu uroczy jest Twój wiosenny skalniak. :wit
Najbardziej zachwyciła mnie pragnia syberyjska. ;:138
Ileż ja razy zastanawiałam się w sklepie, czy kupić, ale ciągle wymigałam się, że za mało miejsca.
Teraz już wiem, że muszę ją mieć, wygląda tak pięknie, naturalnie w Twoim ogrodzie.
Ubiorek Wiecznie Zielony u mnie co zimę przemarza, teraz obłożyłam go gałązkami, myślę, że ładnie zakwitnie, jak u Ciebie. :)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żagwin cudownie się rozrasta wchodząc w każde szczeliny..czy u Ciebie powtarzał kwitnienie...?bo mojemu się zdarzyło... :wink: Ale niestety zdarza mu się w ostrzejsze zimy również przemarzać,ale zawsze jakaś namiastka pozostaje i latem nadgania te zamierania...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Artam, chyba ja już nie będę się rozglądać za innymi zawilcami. Prawdę mówiąc, jeśli zdecyduje się usunąć w końcu te moje, to od razu na ich miejsce wskoczą oczywiście różyczki.

Jatro, do ogrodu japońskiego to pasowałyby może bardziej strzyżone drzewka bonsai, a ja jakoś za nimi nie przepadam. Wolę naturalne klimaty, bo lepiej się w takich czuję. Powiedziałabym nawet, że sielskie klimaty najbardziej współgrają z tym, co siedzi mi w duszy.

Agness, tak, tak, na tym leżaczku miejsce jest takie, że tylko można odpłynąć myślami hen daleko... W tym roku rzadko na nim siedziałam, bo latem ciągle padały deszcze, a potem stale coś było do roboty. Ale w przyszłym roku mam nadzieję mieć więcej czasu na posiedzenie. Co do zawilców, to tak się zastanawiam, dlaczego ci się nie rozrastają. Może masz inną odmianę. Właśnie artam mi pisała, że teraz istnieją nowe odmiany, nie tak ekspansywne jak te moje. Ale gdybyś chciała mieć takie zawilce jak moje, to chętnie wiosną służę sadzonkami. Tylko przypomnij. Obrazek

Cynthio, proszę bardzo i zapraszam częściej :D

Tajeczko, ubiorek wysiewa mi się sam w różnych miejscach, a podmarzł tylko jeden raz - w ubiegłym roku. Wiesz, one u mnie rosną pod dębem, a więc mają przykrywę z dębowych liści. A co do pragni, to nie kupuj, ja ci przyślę, ile tylko będziesz chciała, bo u mnie już jest mocno rozrośnięta. Tylko zapisz gdzieś sobie, dobrze, bo ja zapomnę. Wiosną, jak będę ci wysyłać liliowce, z chęcią ją dołożę. Obrazek

Alionuszko, jak to sympatycznie, że do mnie zajrzałaś. Wyobraź sobie, że od godziny siedziałam w twoim ogrodzie, delektując się każdym szczegółem. Wrzuciłam sobie twój poprzedni wątek na pulpit i czytam powoli stronę za stroną. Co do żagwinu, to on faktycznie powtarzał kwitnienie, ale to drugie było już marniutkie. Zresztą wiesz, pod dębem, gdy już drzewo obrośnie liśćmi, robi się cieniście, a to już nie za bardzo sprzyja skalnakowym roślinkom. Kiedyś widziałam także żagwin różowy, bardzo oryginalny. U mnie te poddębowe roślinki nie wymarzają, bo przykryte są liśćmi. Muszę się raczej starać, aby wczesną wiosną się nie zagrzały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

wanda7 pisze: Agness...... Co do zawilców, to tak się zastanawiam, dlaczego ci się nie rozrastają. Może masz inną odmianę. Właśnie artam mi pisała, że teraz istnieją nowe odmiany, nie tak ekspansywne jak te moje. Ale gdybyś chciała mieć takie zawilce jak moje, to chętnie wiosną służę sadzonkami. Tylko przypomnij.
Wandziu bardzo dziękuję ci za propozycję ;:196 ale mimo, ze bardzo mi się podobają kompletnie nie mam już miejsca , żeby je posadzić....muszę zadowolić się swoimi, które dużo miejsca nie zajmują ....
Widoki ukwieconego skalniaka przepiękne ;:138
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Witaj Wandeczko ;:7
Nie sposób nie zauważyć, że wreszcie pada deszcz. Dawno....chyba nigdy nie cieszyłam się tak z deszczu zimnego i ponurego jak wczoraj i dziś. Roślinki dostają wodę a my św. spokój. No i zgodnie z przysłowiem święta powinny być jak najbardziej zimowe :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu :wit znowu wypatrzyłam grupę Arnoldów...pięknie wyglądają ;:138
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, cieszę się, że nareszcie u mnie spadł ulewny deszcz!! Zawsze wszystko podlewam obficie przed zimą, więc u mnie raczej żadna roślina nie wysycha- po prostu przychodzą zbyt duże mrozy...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”