Mały sucholubny zbiorek
- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
O tak, zbiorcze foteczki mają swój urok - zwłaszcza gdy prezentuje się takie rarytasy 

- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Takie widoki to ja lubię, mogłabym na nie patrzeć godzinami 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
2 ostatnie foty zbiorowe super 

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47

Naprawdę pięknie się prezentuje Twoja kolekcja. Pociesznie wygląda kuleczka G. armatum, dość wysoko ją posadziłaś.
W następnym sezonie też wszystko posadzę do kwadraciaków- przybędzie miejsca i znowu będzie korcić, żeby zapełnić

No to ładnie, gymniaki kwitną, a moje chyba obrażone na mnie, bo trzymają pąki już w ostatniej fazie, że tylko otworzyć, już ponad tydzień. Ze trzy dni dni ładnego słońca dostały i dalej czekają. Wodą im pryskałem, nie wiem, może piwa chcą?
Pocieszyło mnie jednak to, że u szikendantsa pączek się pojawił.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję Wam za miłe słowa
Henryku rosną, rosną. Wręcz jak na drożdżach. Gorzej z kwitnieniem. Takie sobie pojedyncze sztuki, nie to co u większości z Was, całe stada kwiecia.
Krzysiu faktycznie armatum się podniósł
Sprawdziłam wcześniejsze zdjęcia i nie był tak wysoko posadzony. Widocznie po podlaniu suchy substrat "osiadł" a tego wypiętrzyło. Mój schickendanztii też miał pąka. Był już nawet duży, tak z pół cm. I usechł
Może jeszcze coś wypuści. Tobie życzę by pięknie wyrósł i zakwitł.
Ogólnie zwiększyłam częstotliwość podlewania do co 2 tyg. Rośliny są teraz napompowane jak nigdy. Dodatkowo, gdy już jest po słońcu, lekko spryskuję. Baldianum chyba doznał szoku od tej wilgoci, bo ususzył ostatniego pąka
To już nawet robi się zabawne.
Nie wiem, jak u Was, ale mi znowu kilka roślin się poparzyło. Mimo, że mają multum słońca od dłuższego czasu. No ale dziś było piekło, dosłownie. Już o 11-tej w słoncu termometr wskazywał 50*C

Henryku rosną, rosną. Wręcz jak na drożdżach. Gorzej z kwitnieniem. Takie sobie pojedyncze sztuki, nie to co u większości z Was, całe stada kwiecia.
Krzysiu faktycznie armatum się podniósł

Ogólnie zwiększyłam częstotliwość podlewania do co 2 tyg. Rośliny są teraz napompowane jak nigdy. Dodatkowo, gdy już jest po słońcu, lekko spryskuję. Baldianum chyba doznał szoku od tej wilgoci, bo ususzył ostatniego pąka

Nie wiem, jak u Was, ale mi znowu kilka roślin się poparzyło. Mimo, że mają multum słońca od dłuższego czasu. No ale dziś było piekło, dosłownie. Już o 11-tej w słoncu termometr wskazywał 50*C

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie takie same temperatury. Wczoraj i dziś 37 stopni w cieniu.
Rośliny się nie przypalają - przyzwyczaiły się chyba wcześniej do takich "luksusów".

Rośliny się nie przypalają - przyzwyczaiły się chyba wcześniej do takich "luksusów".

Ja bym się zdenerwował...ususzył ostatniego pąkaTo już nawet robi się zabawne.

- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Może gdyby to moje gymno co kupiłem ponad rok temu kwitło tak samo pięknie.... jak Twoje to bym je jeszcze miał
i może i więcej... a, że było białe, nie spodobało się mojej i siedzi u rodziców... ale nie kwitnie...

No ale przynajmniej teraz jej pokazuje zdjęcia i jej się podobają !! mi zresztą też

No ale przynajmniej teraz jej pokazuje zdjęcia i jej się podobają !! mi zresztą też

Już wcześniej podglądałam twój wątek i jedno co mi nie pasuje to.... to, że tytuł jest nieadekwatny do tego co tutaj nam pokazujesz! MAŁY? że sucholubny to się zgodzę, ale, że mały to na pewno nie!
G. parvulum przecudowne! Zbiorcze też cudne

G. parvulum przecudowne! Zbiorcze też cudne
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Właśnie, to już nie jest mały zbiorek, to już jest rasowy zbiór!Inez pisze:Już wcześniej podglądałam twój wątek i jedno co mi nie pasuje to.... to, że tytuł jest nieadekwatny do tego co tutaj nam pokazujesz! MAŁY? że sucholubny to się zgodzę, ale, że mały to na pewno nie!![]()
![]()
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Gdzieś czytałem że ortodoksyjni kaktusiarze rozróżniają że co innego zbiór a co innego kolekcja, że "zbiór" to to coś niby gorszego.
Dla mnie to śmieszne, ale idąc za tym to ja bym to co widzę nazwał "Mała sucholubna kolekcja"
Dla mnie to śmieszne, ale idąc za tym to ja bym to co widzę nazwał "Mała sucholubna kolekcja"
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
A kiedy pokażesz coś poza gymno
Nie mam nic przeciwko nim, ale inne masz zapewne równie urocze
Zdradzisz, gdzie kupujesz doniczki? Wyglądają na porządne 

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję Wam za miłe słowa. Jednak ja pozostanę przy tym, że to wciąż mały zbiorek (osobiście nie robi mi różnicy nazewnictwo "zbiór" bądź "kolekcja"). Ogrom osób swoje rośliny liczy w grubych setkach, albo i tysiącach. Ja ostatnio pokusiłam się o przeliczenia roślin, nie doniczek, ponieważ mam nierzadko po 3 rośliny w doniczce, i wyszło mi że jest ich wszystkich jakieś 200. Z czego sukulentów ok 50. Reszta to kaktusy, z których jakaś setka to gymno. Więc to nie jest aż tak wiele. Jak się dorobię domku z ogródkiem to wtedy będę mogła myśleć o przemianowaniu tego zbioru
Kasiu nie bardzo mam co pokazywać. Rebucje były na początku sezonu, poza nimi kwitł tylko jeden turbiniak. Więc pokazuję, co ewentualnie kwitnie, lub co mam nowego. A z nowości nie będzie już pewnie nigdy nic poza gymno. Może kiedyś pokażę jakieś inne rośliny, choć póki co nie tylko nie kwitły, ale i niespecjalnie się zmieniły od ubiegłego sezonu.
Doniczki (6x6) kupuję w miejscowym sklepie ogrodniczym. Rzadko bywają więc jak już jest dostawa to biorę wszystko, co jest na stanie
Masz rację są solidne, dość sztywne, mają niewielkie dziury. Inne 3x3, 4x4 mam po roślinach, które kupuję. Więc nie orientuję się gdzie można takie nabyć.
Zbyt wiele się u mnie nie dzieje. Pączki są, ale jakoś powoli się rozwijają. Zakwitł ponownie
Gymnocalycium doppianum P 213

I szykuje się do rozkwitu Aloe variegata. Mam go dwa lata dopiero, od maluszka. Dość mocno się rozrósł, w dodatku dość brzydko. Jest powyciągany. Nie zimował, jak i inne sukulenty, w niższej temp. Tym bardziej dziwi mnie, że chce zakwitnąć.

Kasiu nie bardzo mam co pokazywać. Rebucje były na początku sezonu, poza nimi kwitł tylko jeden turbiniak. Więc pokazuję, co ewentualnie kwitnie, lub co mam nowego. A z nowości nie będzie już pewnie nigdy nic poza gymno. Może kiedyś pokażę jakieś inne rośliny, choć póki co nie tylko nie kwitły, ale i niespecjalnie się zmieniły od ubiegłego sezonu.
Doniczki (6x6) kupuję w miejscowym sklepie ogrodniczym. Rzadko bywają więc jak już jest dostawa to biorę wszystko, co jest na stanie

Zbyt wiele się u mnie nie dzieje. Pączki są, ale jakoś powoli się rozwijają. Zakwitł ponownie
Gymnocalycium doppianum P 213

I szykuje się do rozkwitu Aloe variegata. Mam go dwa lata dopiero, od maluszka. Dość mocno się rozrósł, w dodatku dość brzydko. Jest powyciągany. Nie zimował, jak i inne sukulenty, w niższej temp. Tym bardziej dziwi mnie, że chce zakwitnąć.

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Madziu,dla mnie to ty masz dużą kolekcje gymlaków,bo ja dopiero 35 mam odmian,ale cały czas ją powiększam,
bo dla mnie są one na pierwszym planie
poz.Leszek
bo dla mnie są one na pierwszym planie

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Podoba mi się ten żółty kwiatek z tym zielonym środkiem ( gardzielą ).
Patrzę na ten mój parapet i się zastanawiam,czy tam się jeszcze coś zmieści ?
Patrzę na ten mój parapet i się zastanawiam,czy tam się jeszcze coś zmieści ?
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Ślicznei zakwitł. Pewnie jutro będzie w pełnom rozkwicie. Mam słabość do żółtych 

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.