Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

może prymulki jak przestana kwitnąć to będzie zielono a hiacynty wyginą ..,chyba że posadzisz wiosenne i letnie . wtedy jedne przestaną kwitnąc a drugie zaczną ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, najpierw zachwyty nad ścieżką. Też taką poproszę :D
Liliowce zachwycają swoją urodą, mimo ze krótkotrwała.
Moje nowości ( nie oznacza to wcale rynkowych, bo pewnie od dawna w sprzedaży) to: wspomniany już Gentle Sheperd, Pandora's box-powinien zakwitnąć w najbliższych dniach i jakiś czerwony, ale nie zapisałam nazwy :oops:
Miłej niedzieli życzę :wit .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, bardzo możliwe, że to właśnie niektóre trąbkowe zostały połamane przez psa sąsiadów :roll: Chociaż mam opisane w kajeciku nasadzenia, to czasami nie mogę się połapać w tym wszystkim :lol:
Liliowce cudne!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu ja też jestem zachwycona ścieżką .
Ogrodowe zakątki jak zwykle urokliwe ,
a zdjęcia w rameczkach ciekawie się prezentują ;:63
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Piękne te cieniste zakątki , a wdzięku tym urokliwym miejscom w Twoim ogrodzie dodaje oprawa fotek - w tych rameczkach wyglądają jak pocztówki. Ścieżka - bardzo fajny pomysł - świetnie się prezentuje, nadaje sielskiego klimatu.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,ścieżka świetna,znowu trochę zmałpowałam od ciebie.Jako że nie mam już polbruku,bo na razie cały wykorzystałam musiały wystarczyć mi same kamienie.
x-d-a

Post »

Wandziu, ślicznie wygladają delikatne kwiatki białych kosmosów na tle soczystej, lipcowej zieleni ;:63
A ścieżka w Twoim wykonaniu to mistrzostwo świata :P
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elsi, najpierw słówko o trawce. To jest spartyna variegata. U mnie nie jest ona zbyt ekspansywna, bo ma raczej słabą piaszczystą ziemię. Nie rozrasta się aż tak jak miskant. Trochę czasem muszę ją przyciąć, gdy mi wchodzi na ścieżkę. Bardzo mi sie podoba, bo tak przyjemnie szeleści, gdy się ją trąca przy przechodzeniu. Poza tym cudnie wygląda jesienią, bo robi się złocista i kołysze włosami na wietrze. Bardzo polecam.
Jeśli chodzi o ścieżkę, to nie ma pod nią żadnej podsypki, podobnie jak nie ma pod moją pierwszą główną ścieżką. Mój M mnie naciskał, żeby robic podsypkę, ale ja zrobiłam to po babsku, kładąc kamienie bezpośrednio na piasek i wbijając gumowym młotkiem. I tę pierwszą ścieżkę mam już czwarty rok i jest w porządku.

Działeczko, jakże miło cię widzieć ;:138 Pamiętam ciebie z pierwszego wątku i póxniej juz zniknęłaś w tej swojej dalekiej krainie na końcu świata. Fajnie, że się znowu odezwałaś. Zapraszam serdecznie. Zawsze z przyjemnością będę ci słuzyć radą :)

Janeczko, prymulki w tym miejscu się nie nadają, bo jest tu gorąco, prawie patelnia. Natomiast hiacynty kwitłyby wiosną, kiedy jeszcze liliowce dopiero wschodzą, a teraz już by ich nie było i nic nie przesłąniałoby liliowców. Chyba jednak wsadzę hiacynty.

Klarysko, liliowca Pandora's Box też mam i także jeszcze u mnie nie kwitł. Ciekawa go jestem, bo ogromnie mi się podobał na etykietce. A co do ścieżki, to proszę zakasać rękawy i do roboty :D

Monia, ja już nie stosuję kajecika, tylko dyskretnie wsadzam do ziemi białe znaczniki z napisami. Co do psów ąsiada, to nie chcę się nawet wypowiadać, bo szkoda nerwów. U mnie za siatką jest taki York, który dziamga, jak tylko na dwór go wypuszczą. Na szczęście, nie ma jak do mnie przeleźć.

Agatko123, dziękuję za wizytkę i przesyłam uściski :wit

Jolu1010, czasem mam trochę czasu, to trochę się bawię ze zdjeciami. Próbuję, jak byloby lepiej, ale jeszcze nie mam wyrobionego zdania. Kamienne ścieżki nadają sielskości, bo przecież kiedyś na wsi musiano sobie jakoś radzić, gdy nie było kostek brukowych ani płyt chodnikowych. No i te dawne pomysły fajnie się dzisiaj sprawdzają. U ciebie także jest sporo kamieni i wyglada to super :)

Małgosiu, proszę bardzo, małpuj sobie, ile wlezie. A potem pokaż rezultaty :)

Dalu, te białe kosmosy wyglądają jak motylki, oprócz białych mam także rozmaite odcienie różowości. Przyniosłam je chyba tutaj z mojego starego ogrodu i chyba już tak zawsze będą tu sobie kwitnąć. Ścieżkę zrobiłam w tym roku, nawet jeszcze nieskończona, bo zabrakło kilku kamieni :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ta kamienna ścieżka to moje ostatnie dzieło. Po jednej jej stronie rośnie szpaler zakupionych niedawno liliowców, a po drugiej stronie będzie różanka okolona żurawkami i przetacznikami. Nie wiem jeszcze, co posadzić na obrzeżu przed liliowcami. Może hiacynty?
Obrazek[/quote]

Wandziu posadziłam róże a pod nóżki liliowce, niestety moim zdaniem niewypał, zle wyliczyłam odległości całkowicie przesłoniły młode róże np.Capitan Howard, Sombreul
postanowiłam trzy liliowce dziś przekwaterować, pewnie się nie pogniewają dostały super miejsce ;:224
Moim zdaniem dobry pomysł z hiacyntami bo nim się rozhuśtają liliowce to po nich pozostanie już tylko wspomnienie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja też Taruniu nie sądzę, żeby liliowce dobrze rosły z różami, bo obie rośliny są wysokie. Przed liliwoce nadawałyby się jeszcze hosty, ale nie w moim przypadku, bo tutaj przy ścieżce jest za dużo słońca dla host. Pod różne świetnie nadaję się także lawenda, ale u mnie jakoś wymarza, albo drewnieje i mimo przycinania jest brzydka. A niski przetacznik pod róże bylby chyba akurat. Jak myślisz?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu w tym roku po raz pierwszy posiałam jednoroczną ostróżkę i gipsówkę, dodatkowo czarnuszkę i powiem tak: jestem mile zaskoczona efektem, na drugi rok powtórzę ale bardziej się przyłożę zrobię w tzw.prostej linii, w tej chwili posiałam na chybił trafił, szczególnie pięknie wygląda ostróżka. mam przetacznik kłosowy niebieski wygląda pięknie, ale jest dopiero u mnie pierwszy sezon, myślę ze róże w takim towarzystwie czują się świetnie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Taruniu, ja jednoroczną białą gipsówkę siałam pomiędzy daliami i także bardzo ładnie to wyglądało. Potem co roku rozsiewałą się już sama. Ale zaczęła być w pewnym momencie, że tak powiem, upierdliwa, bo rosła już dosłownie wszędzie. a więc postanowiłam jednak zastosować bylinki. A przetacznik mam niebieski i mam już obiecany od Justynki różowy, a więc myślę, że będzie ładnie. :D
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Wandziu Nowa ścieżka ...super ;:138 chyba nawet wiem w którym miejscu jest :D Pooglądałam widoczki z ogrodu,tak u ciebie wszystko ładnie rośnie ;:138 Spodobała mi się róża na fotce z białą lilią- lubię takie kolory.
U mnie wreszcie zaczynają kwitnąc liliowce,ale przez te deszcze nie mogę się nimi nacieszyć ;:223
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Witaj Wando. Ja też w swoim ogrodzie, wprawdzie na granicy z sąsiadem /strona północna/ mam dużego dęba, muszę tę część zagospodarować. Na razie jest tam tylko trawnik.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Tak, ta ścieżka jest bardzo oryginalna i bardzo mi się podoba ;:180
Pozdrawiam,