Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za tak liczne odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Od poniedziałkowego wieczoru goszczę moja przyjaciółkę z Niemiec, stąd nieobecność na forum. Ostatni raz widziałyśmy się w czasie ferii zimowych u Niej, więc bardzo się cieszę z Jej wizyty. Przyjaźnimy się od dzieciństwa i chociaż dzieli nas sporo kilometrów, przynajmniej dwa razy w roku staramy się spotykać.
Miłe towarzystwo osładza mi koszmarną pogodę- właściwie codziennie leje, a dzisiejszej nocy ze strachu prawie nie spałam :lol: Burza nie chciała odejść przez dobre kilka godzin, a ja modliłam się, żeby piorun nie trzasnął w jakieś drzewo :roll: Cóż, takie są uroki mieszkania w lesie :lol:
O to, jak czują się mchy w normalnym ogrodzie, musicie zapytać Majkę (mariasen) :) Te kule są ulubieńcami mojego M :lol: U nas rosną bez specjalnego przygotowania podłoża. Mamy je od kilku lat i robią się coraz większe. Zajęcia z biologii miałam ostatni raz w liceum i nie pamiętam, jak rozmnażają się mchy. W każdym razie chyba przez jakieś zarodniki, bo pojawiają się malutkie w innych miejscach. Raczej nie nadają się do podzielenia- trzeba byłoby przesadzić w całości.
Mimo niesprzyjającej aury rozkwitają kolejne lilie. Do tych z lat ubiegłych nie mam żadnych zastrzeżeń. Jesienne nasadzenia jeszcze nie kwitną, cztery wiosenne lilie od P. to totalne pomyłki... Dzisiaj zrobię im zdjęcia, bo rozwinęło się więcej kwiatów. Jestem rozczarowana, bo chociaz są piekne i cudnie pachną, to jednak nie takie kupowałam :roll: Powinnam się jednak do tego przyzwyczaić, bo od P. zawsze miałam pomyłki, a zamawiam je od pięciu lat. Najzabawniejsze jest to, że nie ma ich w żadnym z trzech katalogów P. :shock:
Postaram sie w najbliższym czasie zajrzec do Waszych wątków. Na razie zostawiam zdjęcia części kwitnących lilii, cd z wyjazdu niebawem.

OT Ovatie i NN (od Krysi lub z Wrocławia)
Obrazek Obrazek

NN
Obrazek Obrazek

LA Koures. Nareszcie zaczęła kwitnąć jedna z moich ulubionych- OT Holland Beauty
Obrazek Obrazek
Miłego dnia :wit ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniś, cieszę się że spędzasz mile czas na rozmowach z przyjaciółką :) to bezcenne chwile, prawda?
widzę że noc spędziłyśmy podobnie - na czuwaniu... oby dziś było już spokojnie...
dobrego dnia!
ps. lilie cudowne!
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, masz rację, że bezcenne!! Każdą przyjaźń trzeba pielęgnować, ale te z lat dziecinnych mają szczególna wartość... Wczoraj obliczyłyśmy, że przyjaźnimy się od 38 lat :lol: :lol: :shock: Z tej okazji M nam otworzył Dom Perignon :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko!
Lilie cudne, ale szkoda, że odmiany czasami się nie zgadzają z tym, co zamawiałaś ... Zobaczę, co będzie u mnie, bo też zamawiałam u p. P.
Pogoda mnie strasznie dołuje, bo mało, że ogródek jest całkowicie zalany, to jeszcze na dodatek mam remont i meble już drugą dobę stoją na tarasie i będą jeszcze tak stały do poniedziałku :) nie wiem, czy nie stracę meble ... :(
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniś, ja też mam taką przyjaciółkę :) mieszkałyśmy od urodzenia ok 100m od siebie, więc w zasadzie nasza przyjaźń liczy się od momentu kiedy zaczęłyśmy rozumieć co to słowo oznacza ;) teraz mieszkamy w tej samej gminie = też blisko i chociaż kontakty są rzadsze, to nadal rozumiemy się bez słów :)
w każdym razie, uczczenie spotkania Dom Perignon było jak najbardziej właściwe :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łano, mam nadzieję, że Twoje meble przetrwają ;:196 Lubię żyć przy otwartych oknach... niestety, wilgoć włazi do domu i codziennie muszę przepalać w kominku. I pomysleć, że to połowa lipca!!

Aguś, też tak myślę :lol: Dzisiaj robię pożegnalną kolację i już przygotowuję różne przysmaki :)
AFRYKA
Mój ogród.
Mariolas
500p
500p
Od: 20 paź 2009, o 23:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniczko ja ogórków z chili muszę dorobić bo wyjadają :) A mech zaryzykuję przeniosę ale jak woda opadnie bo nas w nocy podlało i zamiast rowu rzeke mamy przed domem ... :(
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Moniś ;:196
Przybiegłam tak szybciutko się przywitać i na dzień dobry zachwyciły mnie lilie....uwielbiam je i ich widok zawsze poprawia mi humor :D
ja niestety nie mogę teraz nacieszyć się swoimi, bo pracuję ten tydzień po całych dniach, ale przynajmniej rano przed pracą przebiegam ogródek sprawdzajac, czy zakwitło coś nowego :lol:
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

A propos, przyjaźni... ;:37 przyjaciół docenia się wtedy, kiedy ich nie ma. Żadne to odkrycie, ale nie myśli się o tym, gdy przyjazne dusze są blisko. Tak jak Ty, Moniko - mam najbliższą, jedyną prawdziwą przyjaciółkę, tyle że daleko w Polsce... Dzisiaj umówiłyśmy się na telefon! :tan Będzie więc gadka przez dwie godzinki! Albo dłużej ;:224
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Poduszeczki mchu są zachwycające. Chyba poszukam, gdzie takie cuda można nabyć!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Takich mchów nie widziałam w żadnych szkółkach za to w lesie kilka razy jak chodziłam za grzybami ..
nawet nie pomyślałam że mogą być tak dekoracyjne ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

witaj Moniko
świetna relacja z wakacyjnych wyjazdów. czytałam ją z zapartym tchem :tan
ilość i jakość roslin na twoich wlosciach jest wprost powalajaca ... wszystko piekne, zadbane i po prostu powala urodą. serduch się raduje a oczu wprost nie mogę oderwać... :lol:
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Moniko Tylko pozazdrościć takiej przyjaźni ;:224
Piękna ta Holland Beauty nie dziwię się ,że to twoja ulubiona :D
Ja też zamawiałam w tym roku od pan P.lilie i liliowce.Jeszcze nie wszystko zakwitło,więc nie wiem jak to będzie ze zgodnością :wink:Na razie lilie z grupy LO i Orienpety się zgadzają.
Kupowałam też w ŚC.... głownie azjatki,to masa pomyłek :wink:
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Lilia 'Eyeliner' cudo :!: Uwielbiam białe lilie 8-)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moniczko leśny jak zawsze malowniczy ale moim zdaniem idealny jest do wiosennych cebulowych, Rh, azalii, hortensji, host, paproci i lilii, a jesień to chryzantemy, wrzosy - bajkowy widok i unoszący się zapach w powietrzu, sama rozkosz, mam nadzieję że burze ominęły leśny, miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”