Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pasja

Post »

Witajcie Kasiu i wielbicielki ambrowca :wit
Ambrowiec też mi się podobał, teraz już znacznie mniej :( :( :(
Dwa moje ambrowce pomimo dokładnego opatulenia, wymarzły minionej zimy :evil: Po jakimś czasie odbiły z korzeni i teraz są dwa małe krzaczuszki :wink:
A miejsce było przeznaczone pod drzewa. Z tego co się zorientowałam, nie jest to jednak drzewo na polskie warunki. W miejsce ambrowca polecam kasztanowca Briotti :)
A Pinky Winky cudna! Widziałam w realu ogromny kwitnący krzew, przepiękny :roll: Twój też taki będzie :lol:
pozdrawiam Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze, a ja mam strache przed posadzeniem głogu, słyszę dookoła, że wszystkim prawie choruje :(
A ten kasztanowiec to duży rośnie?
Malinki...mmmm, tylko mi ślinka pociekła. jakieś przetwory będziesz robiła?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witajcie dziewczyny :)

Justynko aromat był taki jakbym wszędzie rozpyliła malinowe odświeżacze :lol: Aż kręciło się w głowie :roll:
Właśnie szukam miejsca dla mojej Pinky, jeszcze nie ustaliłam gdzie wsadzę, koniecznie muszę zobaczyć twojego cyprysika, bo sama mam trzy i myślę czy ich nie ostrzyc :) ale to i tak jeszcze za wcześnie bo malutkie są ;:108
Joasiu dziękuję, już da się odczuć jesień, niestety , choć poniższe fotki są baardzo słoneczne :)
Olu to prawda, malin było sporo i nogi mi wchodziły nie powiem gdzie od tego stania przy garach, ale nie było innego wyjścia, malina szybko się psuje i trzeba było działać.
Ptaszek na poidełku jest metalowy, zespolony z poidełkiem :wink: taki gadżecik ogrodowy. Ptaszka prawdziwego przy nim nie uświadczysz bo jest kocurski w domu i w ogrodzie :lol:
Monika ten miskant to jest niezły okaz , baardzo mu dobrze w tym miejscu, a powojnika kupiłam w szkółce niedaleko mnie , ale widziałam również w auchan. Z tym ambrowcem trzeba się zastanowić, bo już są wieści ,że przemarza :? Sąsiadka na wiosnę zakupiła tulipanowca i po tym lecie jej padł, bo było mu za mokro. Trzeba uważać z tymi delikatesikami , bo szkoda kasy ;:108
Heleno dzięki za info o ambrowcu, kasztanowca muszę obejrzeć, ale czy to nie za wielkie drzewo? Szukam takich niezbyt dużych. Już nie mogę się doczekać kiedy ujrzę kwiaty na pinki vinky ale nie wiem czy w tym roku, raczej w przyszłym :)
Madziu już ten głóg masz chyba, więc nie masz wyjścia :lol: Pocieszam,że w całej Polsce coś głogi podjadło w tym roku.
Z malinek mam już soki i naleweczkę malinową ;:137 mniam, mniam.

Troszkę fotek z wczorajszego dnia :)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

piękne zdjęcia, Kasiu! widzę, że Twoja hortensja ogrodowa wciąż ma ładne kwiatostany... u mnie mocno się już przebarwiły, zarówno różowe jak i te niebieskie...
naleweczka malinowa - mniam mniam ;:167
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

hmmmm malinki...hmmmmm aż mi ślinka pociekła już na sam ich widok ;:152 ;:60
ale kolorowo - najbardziej podoba mi się połączenie bialej hortensji i różowych chyba wrzosów hmmm chyba dobrze widze jeśli nie to wybacz......od 4 na nogach :roll:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki dziewczyny, u was tyle się dzieje :shock: a ja nie mam na nic czasu...
Agu moja grandiflora jeszcze piękna, postanowiłam ją przezimować w donicy, tropem jule . Limelight jeszcze wypuszcza pąki, co mnie ogromnie cieszy, vanilka też jeszcze ciągle w fazie rozwijania pąków i co najdziwniejsze ogrodowa , zaczyna produkować pąki :lol: Prawdą jest ,że podlewałam jeszcze ciągle tym nawozem do hortensji magiczna siła i chyba dlatego.
Podlałam nim również pinky, ale nie wiem czy zakwitnie, sama jestem ciekawa.
U ciebie królują róże , u mnie zdaje się będzie hortensjowo :)
Shirall tak to są wrzośce ale te nie zimujące, dostałam je od taty. Niestety myślał, że przezimują w gruncie i teraz nie wiemy jak je przechować :? Ale na tarasie też wyglądają pięknie :)
Dzisiaj zamierzam wreszcie różyczkę wsadzić w ziemię i resztę tulipanków, mam nadzieję, że mi się uda.
Miłego dnia wszystkim :)
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ależ dopieszczony ogródek.Oglądam z zachwytem :shock: .
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A cóż to za śliczne kwiateczki białe z ciemnym środkiem?

Obrazek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie nowych gości :)
Agato bardzo dziękuję za pochwały, właśnie wyruszam do pracy ogródkowej :)
Aniu dziękuję za odwiedziny, czasami natykamy się na siebie w innych wątkach. Ten kwiatuszek to nachyłek, tylko niestety na doniczce nie było etykiety i nie wiem jaka to odmiana .
Pozdrawiam was i miłego dnia życzę:)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj był ciężki i pracowity dzień :) Przecięłam jedną z części ogrodu na pół - pergolą. Mam nadzieję, że jak zarośnie to będzie bardziej różnorodnie i wejście do ogrodu nie będzie takie oczywiste :)
Oczywiście bez pomocników by się nie obyło. Wyrzuciłam, a właściwie oddałam sąsiadom irgi i zrobiło się troszkę miejsca w nowym zakątku. Częściowo ten zakątek jest zakątkiem owocowym i musi tak pozostać, bo dzieciaki by mi nie darowały. :lol:
Zastanawiam się nad pnączem i milin mi chodzi po głowie, macie może doświadczenia z tą rośliną?

Oto widok przed renowacją
Obrazek

A teraz tak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with [URL=http://i
mageshack.us]ImageShack.us[/URL]

Nowe miejsce pinky vinky
Obrazek

Obrazek

nowe miejsce borówki
Obrazek

x-ag-a
---

Post »

cześć Kasiu! jak minęła niedziela? ja czuję się ciut lepiej i to dobrze, bo ciężki tydzień pracowo się zapowiada - muszę być na chodzie...
podoba mi się pomysł posadowienia pergoli i jej umiejscowienie... zastanowiłabym się, czy nie dociągnąć rabaty do jej lewego boku.... zrobiłoby się wejście do drugiego pokoju ogrodowego, dzięki temu zabiegowi. No i skoro pergola, to zapytam czy rozważasz posadzenie jakiejś pięknej różycy, chociaż z jednej strony? :)
z milinem nie mam doświadczenia...
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hej Agu niedziela minęła leniwie, głównie na odpoczynku i spacerach z rodzinką. Cieszę się, że już lepiej się czujesz.
Z prac ogrodowych wykonałam tylko podlewanie niektórych części ogrodu i przesadziłam z innej rabaty dwa wrzosy obok pinky vinky.
O której lewej stronie mówisz? Kurczę zależy jak się patrzy. O tej stronie , od ściany domu myślisz?
Zastanawiałam się nad różą, ale mam jedną i jakoś tak wolno rośnie, że nie jestem zdecydowana. I wydaje mi się również, że przy tej ścianie domu, jakoś róża nie pasuje. Ale może się mylę. Chciałbym coś szybko rosnącego. Szczerze mówiąc do milinu też nie jestem przekonana, bo przemarza i nie ma pędów czepnych. Znowu mam problem z pnączem, heheh. :lol:
Pozdrówki
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ten pomysł z rabatką jest fajny.......od drugiej strony, nie od strony domu tylko po drugiej, posadzić tam jakieś krzewy np. krzewuszki, coś co ładnie kwitnie i rośnie nie za duże no tak do max. 1 metra......zaś na pergolę puścić jakieś kwitnące pnącze albo clematisy.....oj jakbt to pięknie wyglądało jak jakieś wejscie do magicznego ogrodu ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kurczę , boję się, że mi M nie pozwoli na tę rabatę. Powie ,że mu zabieram trawnik :(
x-ag-a
---

Post »

hej Kasiu,
od strony domu masz już w zasadzie połączenie rabaty z pergolą... gdybyś wyciągnęła rabatę z drugiej strony i nawet posadziła jedno okazalsze drzewo, a pod nim krzewinki to pergola, obsadzona dowolnymi pnączami, stanie się drzwiami do drugiego, trochę tajemniczego 'pomieszczenia' ;)
Marta świetnie ujęła moje myśli powyżej :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”