Pikowanie pomidorów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
adas1731
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2014, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pikowanie pomidorów cz.2

Post »

Niestety.Wysiewane 7 marca
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Większość moich sadzonek wygląda po prostu wyśmienicie, wysiane 35 dni temu betaluxy mają 25 centymetrów i łodygi grubości dlugopisów. Liście mają zdrowo zielony kolor, żadnych odbarwień czy zniekształceń, dzisiaj wsadziłem pierwsze 3 pomidory do tunelu. Nie chce mi się wierzyć, że w połowie marca to były nasionka.

Mam też kilka pytań:

1. Bawole Serce, który w zasadzie jako jedyny ma niepokojące objawy. Liście składają się bokami ku górze, jak by robiły miseczki. Czy może to być objaw nadmiaru jakiegoś składnika? Inne pomidory mają się świetnie. Co to może być?
2. Kiedy powinienem oberwać liścienie (te pierwsze dolne listki)
3. Czy wilki (wyrastające w rogach łączących łodygi liści) to jedyne pędy, które należy usuwać chcąc prowadzić na jeden pęd? Czy możliwe, żeby były inne sposoby pomidora na zwiększenie ilości pędów np. na wierzchołku? Wiem pytanie pewnie idiotyczne, ale to moja pierwsza uprawa i nie wiem tego. Kiedy zacząć obrywanie wilków?
4. Czy powinienem usunąć pierwsze kwiaty na wierzchołku u Betaluxów (karłowe, sztywnołodygowe)
5. Jak długo po wsadzeniu do tunelu i pierwszym podlaniu nie podlewać pomidorów czy 5 dni wystarczy?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

1. Bawole Serce jest prawdopodobnie typem generatywnym a takie mają mniejsze wymagania azotowe. Zwijanie kiści w trąbkę to objaw przenawożenia azotem.
2. Liścienie i liście usuwa się wtedy, gdy mają się znaleźć w ziemi.
3. Jeżeli chcesz prowadzić na jeden pęd usuwasz wilki (jak najmniejsze, żeby roślina niepotrzebnie się na nie nie wysilała). W pewnym momencie, pod pierwszym gronem, pomidor rozkrzewia się na 2 pędy równej grubości. Usuwa się ten rosnący bardziej pod kątem.
4. Żadnych kwiatów nie usuwaj.
5. To zależy, trzeba sprawdzić czy gleba głębiej jest już sucha. A w ogóle jest taka teoria żeby podlewać jak już liście lekko oklapną. Na pewno będzie to więcej niż 5 dni.
A przy sadzeniu, to najpierw trzeba wlać wodę w dołek, posadzić i jeszcze raz obficie podlać.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Dzięki za kompleksową odpowiedź teraz wszystko jest jasne. Rozgałęzi się pod pierwszym gronem, czyli pod pierwszym kwiatem? Jak odróżnić liść od rozgałęzienia we wczesnym etapie - czy to możliwe? Jak to wygląda? Jeszcze może tylko jaką techniką wyrywać te niechciane pędy. Gdzieś czytałem, że cięcie jest niewskazane i lepiej wyrywać. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

jode22 krótko, na temat i perfekcyjnie ;:180
Pozdrawiam Gosia
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Bardzo mi sie podobają odpowiedzi jode22, od siebie dodam:
jode22 pisze:...
3. Jeżeli chcesz prowadzić na jeden pęd usuwasz wilki (jak najmniejsze, żeby roślina niepotrzebnie się na nie nie wysilała). W pewnym momencie, pod pierwszym gronem, pomidor rozkrzewia się na 2 pędy równej grubości. Usuwa się ten rosnący bardziej pod kątem.
4. Żadnych kwiatów nie usuwaj.
....
3. Pomidor nie rozkrzewia się na 2 pędy tylko wilk pod pierwszym gronem jest bardzo mocny (jego własnie wykorzystuje się jeśli chce się prowadzić na 2 pędy) i czasem wydaje się że on jest głównym. W przypadku takiego "rozkrzewienia" pęd główny poznaje się po tym, że zaraz za nim jest na nim grono kwiatowe, a na wilku (fałszywym pędzie głównym) są liście.
4. Na wielu gronach pomidorów występują kwiaty staśmione i wtedy warto oberwać taki kwiat - jest jeden na gronie. Czy Betalux wytwarza kwiaty staśmione ja nie wiem.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Lunarii, pęd od liścia odróżnisz - po prostu ma wierzchołek pędu. Wilki najlepiej uszczykiwać paznokciami starając się zrobić to jak najniżej przy pędzie. Jeżeli są trochę większe to się je delikatnie wyłamuje przechylając w stronę pędu i na boki (żeby nie oderwać z 'mięsem' łodygi) ;:131
Też jeszcze dodam, że kwiaty staśmione zdarzają się na pomidorach wielkoowocowych. Na średnich i małych raczej nie.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
andreedk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2013, o 23:16

Post »

wiatr mi połamał rozsade koralika. Mam je siać na nowo czy wystarczy wsadzić głębiej w ziemię, tak żeby miejsce złamania było pod gruntem? Jak głęboko można je wsadzić?
ju_s_tyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 wrz 2013, o 20:38

Post »

andreedk w zależności, gdzie Ci złamał wiatr tego pomidora, jeśli nie u samego dołu to możesz mieć nawet 2 pomidory - jeden ze "starego" pomidora, a drugi z tego ułamanego. Ułamany pomidor do 1 liścia wkładasz w ziemię i masz sadzonkę.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Całotygodniowe pikowanie około 100 pomidorów sianych 7 marca zakończone :D (paleta, kubki 0,2 i obecnie 0,5)

Przykłady :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mistrz Tumbling Tom Yellow z 17 lutego :

Obrazek
figa280
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2014, o 11:45

Pomidory/pikowac ?

Post »

Zasadziłam ok 3 tygodnie temu pomidory/wiem ze później niż się powinno ale strasznie się uparłam :) nie wiem jak się je uprawia i co powinno się dalej z nimi robić(moje pierwsze pomidory w życiu)kiedy powinnam je zacząć pikować i co dalej ? POMOCY ! ;:145 MOJE POMIDORKI MAJĄ TERAZ OK 3cm i wszystkie wykiełkowały przesadzać już ? z gory dzięki za odpowiedz :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Oczywiście, że trzeba je rozpikować, tylko jeśli nic kompletnie nie wiesz, to zacznij od poczytania.
Wszystkiego się dowiesz z tego wątku, w którym umieściłam Twój post.
Moderator.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Kropek

W sumie jest już po ptakach, ale odradzam, pikowanie do przyciętych butelek PET. Marnie się później taką rozsadę wyciąga - ziemia się rozsypuje i często zostaje rozsada rwana. Sam tak z powodu braku kubków w zeszły roku robiłem, ale nie polecam.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

PETy będą cięte nożyczkami , zresztą jest ich tylko kilka. Największym problemem w nich jest to , że zwężają się w górnej części (choć nie we wszystkich modelach :wink: ) Przy okazji, przy dobrze przerośniętej bryle korzeniowej nie powinno być problemu z rozsypywaniem się ziemi.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

One (PETy) są od spodu b. twarde i ciężko wypchnąć rozsadę - powinna być dosyć sucha - wtedy jest trochę łatwiej.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”