bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

KaRo - witaj! Serdecznie zapraszam!
Marta - te huernie to tak tymczasowo - kiedy/jeśli się rozrosną powędrują do osobnych doniczek - to dla nich właśnie kupiłam takie kwadratowe - a i tak będzie problem z miejscem...

Dla Zuzy/emerald- fotki zrobione dzisiaj - ciemno - pada :( :
Często mylone kolumnowe haworcje H. reinwardtii i H. coarctata ? blisko ze sobą spokrewnione. Może ten post pomoże :roll: - chociaż ja nadal mam kłopoty, bo oczywiście bywają mniej typowe okazy - te moje bardzo się różnia, ale czasem naprawdę trudno powiedzieć.
Różnice pomiędzy tymi dwoma gatunkami są następujące: H. coarctata ma guzki mniejsze i bardziej płynnie zaokrąglone, podczas gdy u H.reinwardtii są one często duże i wydają się być spłaszczone i bielsze.
Formy H. reinwardtii są często bardziej kontrastowo ubarwione, ponieważ mają więcej (i większych) białych guzków!

UWAGA - pewne formy młodych H. attenuata mogą przypominać którąś z poprzednich - zwłaszcza H. reinwardtii - mają duże, białe kropki - ale mniej regularne albo zlewające się miejscami w pręgi - a przede wszystkim z wiekiem rozety rozrastają się bardziej wszerz niż wzwyż (zwykle, bo mam np. wyjątek od reguły)! Patrzcie więc taż uważnie na pokrój! Powinien być naprawdę wąski, zbity - liście silnie "zaczesane" do góry itp.

Haworthia reinwardtii
ObrazekObrazek
Haworthia coarctata (1)
ObrazekObrazek
Haworthia coarctata (2)
ObrazekObrazek
Haworthia coarctata (3 - fa. greenii)
ObrazekObrazek
...a z wczorajszego słonecznego dnia - szalejąca Ceropegia sandersonii ;:3
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piękne są ;:173 na Twoich zdjęciach od razu widać pomiędzy nimi różnicę, i to na pierwszy rzut oka ;:108
Ja mam tą pierwszą - reinwardtii
bardzo ją lubię, choć jej do Twojej poz wzgl. wielkości jeszcze daaaleeeeeko :wink:

Piękne okazy masz w swojej kolekcji ;:180
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Beatko, piękne są to już prawdziwe drzewa. Nie przypuszczałam, ze Haworthia może być taka duża, tzn. ;:oj wysoka
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniała jest ta Ceropegia sandersonii!
Ja mam jeden badyle, który właśnie zakwitł i jestem z niego dumna. Ale nie może równać się z Twoją okazałą rośliną.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Dziękuję Beatko :D , masz piękne okazy ;:108
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Beato, bardzo ładne rośliny pokazujesz. Mimo, że nie znam się na nich. Nie sądziłam, że i euphorbie zbierasz. Te niedawno przedstawione super.
Ta roślinka jest bardzo ciekawa, choć przyznam, że jeszcze o takiej nie słyszałam.
bebos pisze: Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Przeglądam systematycznie wątek, nie zawsze zostawiam "notkę", tym razem są rośliny, które mnie bardzo interesują.
Haworthia coarctata (2)
czy ta roślinka produkuje odrost w połowie swojej wysokości i dlatego jest tak wygięta ?
Haworthia coarctata (1)
Mam identyczną i też tak "produktywną" - moja ma już sześcioro "dzieciaczków" w tym, tegoroczny jeszcze "niemowlak" :wink: . Bardzo ciekawa roślina, bardzo odpowiada jej parapetowa uprawa.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie - H. coarctata (2) stanowi wyzwanie = rozgałęzia się w górze rozety/kolumny (z tyłu rośnie jeszcze jedna rozetka) i co dalej? W naturze te kolumnowe haworcje płożą się i wiją jak węże po ziemi, a odgałęzienia w połowie rośliny lub wyżej nie stanowią problemu - w doniczce i owszem - ale nie chcę ich odrywać...
(Iwonko - widziałam, że masz już H. coarctata - ale trochę inną, dlatego podesłałam ci rozetkę z tej właśnie H.coractata 2 - wyrwałam u nasady...)

Zachwyciły mnie pastelowe barwy eszewerii - widziałam nawet kompozycje=obrazy "malowane" dziesiątkami ich barwnych rozet!
Dzięki Iwonie/raflezji ;:196 uzupełniłam mój malutki zbiorek tego rodzaju o jeszcze jeden odcień - koniecznie chcę trzymać je po kilka w doniczce - choć niektóre rosną duże - póki co cieszą oko w zestawach - m.in.:
popielata Echeveria lilacina i seledynowa E. pulidonis z Rumi + mgliście różowa Echeveria 'Perle von Nurnberg' od Iwonki

ObrazekObrazek

Też od Iwony - zagadkowy aloes - miniaturka jak A. descoingsii, ale z typem plamkowania jak A. rauhii - banalnie to zabrzmi, ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o mieszańca :wink: I rzeczywiście oba wymienione mieszają się na potęgę, ze sobą i innymi (nawet po cztery gatunki na raz!) - poczytałam i dziękuję - śledztwa dalej nie będzie - przyjmuję, że to mieszaniec tych dwóch...(Dave?s Garden: Introduction to Aloe Hybrids - http://davesgarden.com/guides/articles/view/2921 ) - nawet niektóre fotki w sieci się zgadzają - ale jest kilka takich mieszańców, z różnym natężeniem cech poszczególnych rodziców - z reguły są to małe, chętnie krzewiące się rozety, ale albo mają plamki rozmyte (jak A. rauhii) albo są bardziej kropkowane (jak A. descoingsii)

ObrazekObrazek

..hmm - różne rodzaje - trochę podobne rozety, zwłaszcza barwą - ale czy można je pomylić :wink:
Haworthia marginata, Echeveria agavoides i Graptopetalum filiferum
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładnie wygląda kompozycja Echeverii ;:138
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ od Iwony :D dostałam też Trichodiadema, która baaardzo wpadła mi w oko, poszukałam/poczytałam o tym rodzaju - i oczywiście łatwo nie jest - niektóre gatunki są nie do pomylenia, większość z prawie 40 taksonów ma jednak szczątkowe opisy w sieci, ale coś tam ustaliłam co do tego, co mam, tak +/-, choć mam nadzieję że bardziej +
Trichodiadema barbatum ;:167
ObrazekObrazek
Trichodiadema concinnum
ObrazekObrazek
Trichodiadema bulbosum
ObrazekObrazek
...no i najłatwiejsza do identyfikacji Trichodiadema densum
ObrazekObrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...a wracajac do haworcji - wypatrzyłam na all klejnocik*, który mi pasuje do dwóch innych - też je przy okazji pokażę, choć dostały w kość na balkonie
* Haworthia cooperi var. truncata
ObrazekObrazek
Haworthia cooperi var./ssp. pilifera
ObrazekObrazek
Haworthia cymbiformis var./ssp. umbraticola
ObrazekObrazek

Też niedawno wypatrzona na all wyjątkowo piękna Haworthia viscosa + niżej moja inna, jasnozielona H. viscosa
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Tego wątku nie wolno pominąć ze względu na bardzo ciekawe rośliny i bardzo profesjonalny sposób ich pokazania. Najbardziej interesują mnie haworsje, inne prezentowane rośliny też z przyjemnością oglądam. Zdjęcia roślin - 100% profesjonalizm ;:63 !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ładne te zbiorowe kompozycje!
Dzięki Twojej dokładnej prezentacji Trichodiadema, chyba już będę wiedziała, która jest która. :D
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Nie sposób nie zgodzić się z Mieczysławem. Nawet ktoś, kogo nie interesują liściaste, nie przejdzie wobec Twojego wątku obojętnie :!: Twoja wiedza i sposób prezentacji roślin robią ogromne wrażenie ;:180
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak, ten wątek powinien być obowiązkowy. Piękne zdjęcia to jedno, śliczne rośliny to dwa, a niespotykana wiedza na ich temat to trzy ;:108
Wracając do roślin najbardziej podobają mi się te nadmuchane takie jak Haworthia cooperi var. truncata, której zdjęcia zamieściłaś :) chociaż viscosa zupełnie inna, też ma w sobie coś pociagajacego :) W ogóle to uwielbiam je wszystkie w tych Twoich pięknych osłonkach, na ślicznych póleczkach na balkonie, gdzie wszystko włącznie z kafelkami, jest zapięte na ostatni guzik ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”