Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Wioleta- dziękuję ;) Brakuje mi wśród tych kwitnień...kwiatów masdevallii i sabotka. Ale może kiedyś i ich się doczekam ;:224

Obrazek

Obrazek

Drugie, reanimowane przeze mnie, dendrobium nobile, z którego udało mi się uratować kilka keiki, czuje się dobrze w nowym podłożu. Keiki puszczają świeże korzonki, a przy niedzielnym moczeniu, odkryłam maleńką psb, jak się cieszę :tan

Obrazek

Pamiętacie mojego falka- reanimka, u którego zaczęło rosnąć "coś". Początkowo myślałam, że będzie to keiki, po czym okazało się, że będzie to pędzik. Jeden listek, ze względu na plamy, musiałam odciąć i na dzisiejszy < a raczej wczorajszy> dzień roślinka prezentuje się tak:

Obrazek

Na pędziku już są wykształcone pączuszki:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko :wit ? ileż to się działo u Ciebie przez te 3 dni przez które nie odwiedziłem Twojego wątku ;:224 .
Zakwitł MM ,a w zestawieniu z Łaciakiem wyglądają jak Goliat i Dawid.
Cambria w pełni kwitnienia , reanimek zapędzikowany,pokazowe okno storczykowe ;:63 cóż można pragnąć więcej jeśli sami podopieczni tak się odwdzięczają, chyba tylko mikołajowej albo mikołaja z wielkim worem spełniającym listą chciejstw?. :;230
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko,piękne Święta szykują Ci Twoje storczyki.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko w pierwszej kolejności chciałabym Ci publicznie podziękować za sadzonkę Masd. barleana :) Na PW już dziękowałam , ale wypada i tutaj przesłać buziaki w ramach podziękowań ;:79 ;:79 ;:1 Jestem bardzo szczęśliwa , że będę ja mieć ;:87 ;:109 Dziękuję :oops:
W drugiej kolejności chciałam pogratulować tylu obfitych kwitnień! No i ten parapet.... z wiszącą półeczką ;:167 Pięknie komponują się storczyki w otaczającym je brązie ram okiennych i w brązowej półeczce. Miód dla oczu ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku- dziękuję w imieniu Baleary. Jeszcze tylko jeden pączuszek został do rozkwitnięcia...

A falek-reanimek niby znam kolor, ale chyba fiszki przy rozpakowywaniu paczki wymieszałam, były 4 falki. Powinien być różowy w paski, ale już takowy mi kwitł. Zatem: może być biały z czerwoną warżką lub biały z brązową warżką. Jeden był też kolorem-niespodzianką.

Marves- akurat teraz pączki się otwierają. Gdy jest mniej czasu na ich oglądanie, wiadomo, krzątanina przedświąteczna ;:108

Henryku- będzie kolorowo. Cały czas myślę nad stroikiem storczykowo-świątecznym ;)

Zabka_Monis- na razie nie Dziękuj. Muszę te sadzonki utrzymać do wiosny przy życiu ;:224 Ale obiecuję, że wiosną pojedzie do Ciebie paczusia...może już w marcu ;:224

A u mnie, dziś kolejne pączki się otwierają: miltonidium ma wszystkie kwiaty rozkwitnięte, Baleara ma 3 z 4 kwiatków. MM kolejny kwiatek w drodze, "Boża krówka" również. "Wiśnia" chyba na Święta otworzy nowy kwiatuszek ;:224

Jedynie "Sunny" zrzuca pączki.

"Boża krówka" z niedzieli, fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Justynko, pięknie wygląda Twoja "rodzinka". Ciekawi mnie ten rozwijający się Mini Mark, coraz większą mam ochotę zakupić.
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Boża krówka wygląda super, lubię takie storczyki w ciapki.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

MM coraz ładniejszy reszta z resztą też ,ciekawe półeczki może zastosuje je u mnie.A co to za żółtasek między białym a łaciatkiem?
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, przeczytałam obie części Twojego storczykowego świata i wiele się dowiedziałam na temat uprawy niektórych storczyków. Teraz m.in muszę kupić spagnum a ponieważ zbieram się do zakupów OG to napisano mi w mail'u,że być może po nowym roku już będzie w sklepie. A jak Twoje przedszkolaki?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krówka to storczyk, które zawsze i niezmiennie mnie zachwyca, bo każdy krówkowy egzemplarz jest inny i niepowtarzalny.
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Piękna "krówka" poluje na taką
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JoasiaM- bardzo, bardzo polecam MiniMarka ;) To śliczne maleństwo, dla mnie, numer jeden wśród falków. Mam ich dwa, a może w przyszłym roku, dołączy jeszcze MM-peloric ;:108

Kasia74- Wiesz, ja ją uwielbiam, bo za każdym razem inaczej kwitnie, plamy są "inne". ;)

Darku- ten żółtasek, to "od tyłu" Orange...kwitnie na przedłużeniu aż jednym kwiatuszkiem. Z przodu jest pomarańczowy ;:108 Półeczki Wykorzystaj, dają one duże możliwości skupienia na jednym oknie wielu storczyków, polecam :)

Merghen- ja wzięłam ostatni woreczek spagnum z OG i ostatnią masdevallię barleana ;:224 Ale, na pewno, będą go mieć jeszcze, skoro Dostałaś info, że po Nowym Roku będzie dostawa, Czekaj cierpliwie. Przedszkolaki mają się świetnie, żaden nie "umarł", a to cieszy... Zrobiłam, przy czyszczeniu pojemników, przemeblowanie w pojemnikach i jest jeszcze troszku wolnego miejsca. Może na wiosnę, jakies maleństwo sabotkowe w nich zagości ;:224

Wanda- Masz całkowitą rację, ten storczyk zaskakuje mnie każdym kwitnieniem. Co chwila ma inne plamki i kwiatki ;:108 Uwielbiam go za to :D

Syljed- widziałam ostatnio taką chyba w Lidlu...jesieinią ;) Zatem udanych łowów życzę ;:108

A ja dziś jestem zła...Eh, przyszłam do domu popołudniu i smutny widok zastałam. "Sunny" zasuszył kolejnego pączka i ....zasusza pędzik :( Dwa lata czekania na marne...
parapetowce
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justynko to zapewne wina pory roku,krótkich dni i braku słońca. rośliny mamy takie wydelikacone. :(
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Justynko półeczkę już pokazałam, teraz tylko trzeba być cierpliwym, a kwitnienia u Ciebie bajkowe ;:109 , szkoda tylko że "sunny" zasusza pędzik. :cry:
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- pewnie tak :) "Sunny" w ogóle jest delikatną hybrydą... ;:108

Leszku- bardzo mi żal Sunny'ego. Jak znajdę jedyną fotkę z jego kwiatem, to pokażę. DOść, że śliczny z niego peloric woskowy, to jeszcze pachnący ;)
MM ładnie kwitnie ;:108

Kinga- ciekawa jestem półeczki u Ciebie, jak się będzie prezentować ;)

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wszystkim Storczykomaniakom,
dużo, dużo zdrowia, radości i odpoczynku.
I oczywiście spełnienia marzeń storczykowych ;:108

Obrazek
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”