Moritiusowe kaktusy i sukulenty
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty
No to ba - ale dopiero za 2-3 lata pewnie zakwitną. Są to 2-letnie siewki ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Nie lepiej było zainwestować w dwie siewki z każdego gatunku zamiast w jedną? Zawsze to byłaby jakaś zdrowa konkurencja we wzroście, a później możliwość pozyskania nasion z własnych roślin. Patrzę po sobie - ja co prawda w większości zamawiałem podwójnie (potrójnie) i faktycznie widać po siewkach, że 'towarzystwo' im służy.
Widzę, że też pokusiłeś się na jakąś jajoiankę
.
Widzę, że też pokusiłeś się na jakąś jajoiankę

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja "od zawsze" gromadzę w kolekcji co najmniej po 2 a cenniejszych gatunków po 3 roślinki. Po to aby w razie wypadnięcia coś pozostało ale i po to abym mógł je w razie potrzeby zapylić. 

- moritius
Po kolei:
. A poza tym mam nadzieję, że uda mi się kiedyś dostać w swoje ręce nasiona tychże roślin.
Akurat przyszpilił mnie trochę niedobór kasy, a drukowanie banknotów nie wchodzi w gręArtur89 pisze:Nie lepiej było zainwestować w dwie siewki z każdego gatunku zamiast w jedną? Zawsze to byłaby jakaś zdrowa konkurencja we wzroście, a później możliwość pozyskania nasion z własnych roślin.

L. jajoiana v. nigrostoma WR33 to był mój obowiązkowy zakup do wysianych v. nigrostoma MN30. WR33 ma czerwony kwiat (patrząc na Tomkowe zdjęcia), a MN30 kwitnie na żółto - chciałem mieć obie wariacje ;). Zresztą jajojanki, podobnie jak L. aurea, [IMO] mają w sobie to coś ;).Widzę, że też pokusiłeś się na jakąś jajoiankę.
Pozdrawiam, Aleksander
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Czy te maluszki także będą zimowane? Zastanawiam się, czy takie mikrusy również mogą przetrwać bez wody 3-4 miesiące...
- moritius
Jak Tomek gdzieś pisał - jeśli roślina jest większa od czereśni, bez problemu przetrwa bez wody zimę. Wg mnie one są jeszcze trochę za małe - będą zimowane w najzimniejszym pokoju w domu. Jeśli skurczą się zbytnio dostaną troszkę wody. Mam nadzieję, że się nie wyciągną. Albo napompuję je przed zimą solidnie i wcale nie dostaną wody. Zobaczy się ;).
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ja swoje siewki zimowałem bez wody choć niektórym gabarytowo brakowało do 'czereśni'. Choć z tego co pamiętam to serwowałem im co jakiś czas mgiełkę z opryskiwacza (1-2 psiknięcia, tak by nie zmoczyć żwiru).
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też mam lobivki tej wielkości od Tomka i chyba będę je zimował tak jak pozostałe kaktusy, może raz poraz je tylko zroszę albo cuś
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Porządna Lobivia jajoiana v. nigrosoma (vatteri) powinna kwitnąć na żółto. Mam jedną, która kwitnie na czerwono i chętnie wywalę ją ze swojej kolekcji gdy tylko dorobię się egzemplarzy kwitnących żółtą barwą. Wysiewam nasiona z numerkiem WR33 z różnych źródeł i czekam na efekty. Może uda mi się domknąć ten temat w inny sposób. Mianowicie mam już własne siewki L.j.v.nigrostoma z nasion zbieranych w Maimara. Kończą właśnie 3. sezon i mam nadzieję, że za jakieś 2 lata zakwitną i to nie na czerwono. Jedna roślinka na stanowisku maiła pąk i był on koloru żółtego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
MN30 też siałeś? Czy chodzi ci o tą konkretną WR33? Ja aktualnie mam 6 siewek z tegorocznego wysiewu, w tym jedna na badylu (tak wiem, nie pochwalasz tego
) - też jestem ciekawy, co z tego wyrośnie. Dobrze pamiętam, że mówiłeś, jakoby lobiwki posiadające rzepę zaszczepione nie kwitną? I tak planuję ją zdjąć i ukorzenić, jak osiągnie jakiś 1cm średnicy. Mam nadzieję, że się uda ;).
W ogóle nie masz żółtokwiatowych nigrostomek? Jeśli tak, a okazałoby się, że ta moja kwitnie na żółto to się może jakoś dogadamy w kwestii odrostów/siewek ;).

W ogóle nie masz żółtokwiatowych nigrostomek? Jeśli tak, a okazałoby się, że ta moja kwitnie na żółto to się może jakoś dogadamy w kwestii odrostów/siewek ;).
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Mój tekst dotyczy WR33 i TB392.1. MN30 nie siałem i nie wiem jak kwitnie. W kolekcji mam jeszcze RH514 i te cholery też kwitną na czerwono. Pewnie dlatego, że to Tilcara i tak naprawdę jest to forma przejściowa między odmianami L.j.v.nigrostoma i L.j.v.elegans
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
Nie wiem jak teraz (piszę z tel., nie mam możliwości sprawdzić), ale wcześniej Mats miał u siebie nasiona MN30 (akurat ja mam od S. Fischera) i wg zdjęcia powinna kwitnąć na żółto. Zobaczę jak zakwitnie - o ile zakwitnie zaszczepiona...
Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
Trochę fotek ;).
Mihanoviczowi strasznie długo schodzi zakwitnięcie

M. gracilis kwitnie prawie cały rok - nawet w zimie

Popełniłem błąd z S. rauschii, dlatego teraz tak wygląda - była wyciągnięta, ale już praktycznie doszła do siebie ;)

Z dedykacją dla sokolicy i innych fanów gymnolków ;) -Gymnocalycium ochoterenai v. scoparium GN 88-95/245 Argentyna, San Luis

Tu jedna z - można to tak określić - ciekawostek. Lobivia aurea B140 - szukając w internecie informacji na temat tej rośliny, trafiłem na bazę z 2010, w której figurowała jako L. spec. nova B140. Wg zdjęć kwitnie na czerwono.

Lobivia jajoiana v. nigrostoma (vatteri) MN30

Obfociłem trochę siewki od Tomka - nie daję wszystkich zdjęć, gdyż pogoda nie sprzyja fotografowaniu :P.
Jeśli chodzi o rośliny z numerami Waltera Rauscha, stosuję jego najnowszą nomenklaturę
Lobivia maximiliana v. corbula ES 132 Peru Sangarara 3882m Cuzco

Echinopsis pamparuizii f. tapecuana FR 777 Boliwia O'Connor Tarija

Lobivia haematantha v. amblayensis Lau 569 Argentyna Amblayo 3600m Salta

Lobivia jajoiana v. vatteri (nigrostoma) WR 33 Argentyna Maimara 2500m Jujuy

Echinopsis rojasii v. albiflora WR 181 Boliwia Samaipata

I moje faworytki ;)
Lobivia aurea v. catamarcensis TB 442.1 Argentyna Miraflores 630m Catamarca

Lobivia aurea TB 450.1 Argentyna Icano 438m Catamarca

Lobivia aurea v. dobeana TB 454.1 Argentyna La Majada 1272m Catamarca

Mihanoviczowi strasznie długo schodzi zakwitnięcie

M. gracilis kwitnie prawie cały rok - nawet w zimie

Popełniłem błąd z S. rauschii, dlatego teraz tak wygląda - była wyciągnięta, ale już praktycznie doszła do siebie ;)

Z dedykacją dla sokolicy i innych fanów gymnolków ;) -Gymnocalycium ochoterenai v. scoparium GN 88-95/245 Argentyna, San Luis

Tu jedna z - można to tak określić - ciekawostek. Lobivia aurea B140 - szukając w internecie informacji na temat tej rośliny, trafiłem na bazę z 2010, w której figurowała jako L. spec. nova B140. Wg zdjęć kwitnie na czerwono.

Lobivia jajoiana v. nigrostoma (vatteri) MN30

Obfociłem trochę siewki od Tomka - nie daję wszystkich zdjęć, gdyż pogoda nie sprzyja fotografowaniu :P.
Jeśli chodzi o rośliny z numerami Waltera Rauscha, stosuję jego najnowszą nomenklaturę
Lobivia maximiliana v. corbula ES 132 Peru Sangarara 3882m Cuzco

Echinopsis pamparuizii f. tapecuana FR 777 Boliwia O'Connor Tarija

Lobivia haematantha v. amblayensis Lau 569 Argentyna Amblayo 3600m Salta

Lobivia jajoiana v. vatteri (nigrostoma) WR 33 Argentyna Maimara 2500m Jujuy

Echinopsis rojasii v. albiflora WR 181 Boliwia Samaipata

I moje faworytki ;)
Lobivia aurea v. catamarcensis TB 442.1 Argentyna Miraflores 630m Catamarca

Lobivia aurea TB 450.1 Argentyna Icano 438m Catamarca

Lobivia aurea v. dobeana TB 454.1 Argentyna La Majada 1272m Catamarca

Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Te chwastymoritius pisze:I moje faworytki ;)

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Ładne lobivie! 

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu