Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Post »

No, ja też wypatrzyłam ogórecznik i szałwię muszkat., moją ulubioną. Ogórecznika kwiaty są jadalne, a olej jest podobno b.pomocny w leczeniu uzależnienia od alkoholu. On się u mnie zalęgł wiele lat temu i ma się dobrze. A Twoje powojniki to mi się śnią ... prawie :;230 Dużo kasy muszę przygotować na przyszły rok, żeby zaopatrzyć się w takie cuda co mi się podobają.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Ja też się przekonałam ,że metka na roślince może być pomylona. Kupiłam tak dwa jednakowe clematisy i hortensję inną niż w opisie ;:223 Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby kupowanie roślinek kwitnących.
A powojniki są takie piękne, że mimo tego iż są podatne na uwiąd to i tak wielu z nas się nie poddaje chce je kolekcjonowac.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa, rzeczywiście Rok Pnączy! Tylko czemu nie u wszystkich? :wink: Ja w tamtym roku miałam taką piękną komitywę Błękitnego Anioła z Tym Night Veil...A w tym Anioł się rozszalał chyba kosztem kolegi...Widzę, że u Ciebie kwitnie, u mnie nic....Muszę tam im w nóżki zajrzeć, jakieś wnioski z tej plątaniny wyciągnąć...I zmotywować Veila...może być azofoską? Bo tylko to na stanie...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewulku, skłamałam :oops: Mój JP II ma 6 pędów :shock: Dziś liczyłam ...
Tylko takie mizerne, mało listków mają i jakis taki bladawy jest, anemiczny :roll:
Najlepiej zrobię mu jutro zdjęcie i Ci pokażę, a Ty powiesz mi w którym miejscu go ciachnąć, dobrze?
Ciekawe, czy on kiedys będzie taki jak Twój :roll:

Czy ta kępka obok żółtków, to może jest ostrogowiec? ...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Martusiu-Artam - mozna podsypać azofoską... ale... wybiórcze pobieranie nawozu przez jeden powojnik raczej nie przejdzie... Aniołek też sobie nieźle chapnie i ... powiększy gabaryty... :uszy
jeśli chcesz wspomóc jeden powojnik musisz zastosowac jakiś preparat dolistny (no chyba, ze oba są splatane - to wtedy też kłopot...)
Ja bym "szarpnęła" się na Asahi (kilkuzłotowy wydatek) i popsikała listki tylko Night Veila... czy Ty je sadziłaś do jednego dołka, czy do dwóch, blisko siebie ? bo jakby do dwóch to mozna by spróbować tą azofoską (jeśli nie masz nawozu do powojników...)

Izulku-Chatte - to nie jest z nim tak źle :) a "łysienie" Jaśka w dolnych częściach gałązek jest chyba też jego cechą, bo on lubi kwitnąć na szczytach tych swoich gałązek... no i może tak robić, jak ma wysoko zacienioną podstawę, np. przez jakiś krzaczek rosnący przed nim.
Ja bym mu zostawiła ze dwie gałązki (z tych 6) i zobaczyła co on kombinuje... a nuż postanowi pokazać jakiś kwiatek... na samym szczycie ;:224

To różowe obok żółtków to trojeść krwista - ale w tym roku postanowiła przybrać formę skarlałą i jest o połowe niższa niż w poprzednich latach - chyba ją te wiosenne przymrozki wystraszyły :;230

A o tym, że nie tniemy/przycinamy/obrywamy żadnych roslin, gdy pada, lub mają się zacząć opady to wcale nie muszę nikomu mówić... prawda :)
Ja już sie martwie tymi prognozami - wysoką temperaturą przeplataną deszczami - będą grzyby na roślinkach szalały, oj będą... :(
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10

Post »

ja TU z rewizytą i z zachwytami zaśpiewam: pięknie! :tan
A po dostrzeżeniu Felicji z uporem powtarzam wcześniej daną sobie obietnicę: żadnych więcej!!!!
I jakoś pewność maleje, argumentów ubywa...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Kiedy mój Multi Blue tak zakwitnie :roll:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Ave Eve

Zachwyt chyba "popnącze" :) mi język .
Stworzyłaś ogród wyjątkowy :) szybko i perfekcyjnie ;:180
Kwiatowy Avogród..........przyjazny,wesoły i obfity

Powojniki wspaniale Ci kwitną......a 1 uwiąd nie błąd :lol: Różyce cud!

Ojjjjjj darzy pogoda w łódzkiem,darzy

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smoku miły :wit Mam nadzieję, że w pagórach tez już się polepszyło i smocza zielenina woparach wilgoci dostanie skrzydeł... ale nie odleci :lol:

Obrazek

Aniu, ani się spostrzeżesz jak Twój Multi Cię zachwyci... mój ma dopiero 2 rok... :oops:

Obrazek

Wendy - ja tak sobie powtarzam nagminnie, nieustająco i namiętnie - a potem... mijam centrum, rynek, szkółke i... znów kasy mniej :;230 :;230 :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

jakie cudne te widoki :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewulku, dziękuję Ci za wskazówki, ale skoro zrobiłam zdjęcie, to Ci pokażę.

Obrazek

To chude jasnozielone to JP II ( za nim zieleni się coś zupełnie innego.)

Obrazek

Tu trochę lepiej widać gołe nóżki i słabo ulistnione pędy. Liście jakieś takie bladawe :roll:

Slicznie kwitnie Ci fosta! U mnie jakieś takie rozwichrzone :lol: a Twoja grzeczna, uczesana :lol: I tawułka ma śliczne ciemne kwiaty! A ja zawsze myslałam, ze ciemne mają tylko zielonolistne :oops:
Trojeść rzeczywiście niska jakaś, ale jak ładnie kwitnie! Muszę coś z moją zrobić, żeby tez się bardziej wysiliła, niż na swa blade kwiaty :?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, Izulku, że dopiero teraz odpisuję, ale wiesz, działka... a tam brak netu...

Co do JPII ... faktycznie długi ale mikroszczak... jak dzisiejsza młodzież... :;230 widać, że czegoś mu brakuje (z tego co sobie kojarzę to masz przepuszczalną ziemię, więc wszystko szybciej się wypłukuje...) , musisz go trochę podkarmić...
może być chemicznie :? czyli Magiczna Siła do powojników (Substral), może być nawóz do pomidorów , i możesz tym podlać i zastosować jako oprysk dolistny (ale jakimś spryskiwaczem, a nie konewką), a zasilanie naturalne - to gnojówką pokrzywową.
Trochę tych gałązek ma, więc korzonki pracują... :uszy . Ciachnęła bym mu tak z 1/3 od góry, ale z jeden pęd zostawiła, żeby zobaczyć czy wysili się na kwitnienie :oops: (strasznie jestem ciekawska, co ? :;230 )
"Łysieniem" od dołu się nie przejmuj... mój Polish Spirit - ten to dopiero jest łysol ... ale zasłania go Westerland to nie widać... mozesz posadzic przed tą kratką (jak masz miejsce) jakąś wyższą bylinkę, albo krzaczek i to "załatwi" ci na przyszłość "widok na łysolca" a przy okazji zacieni mu trochę podstawę.

To chyba ta wiosna z przymrozkami załatwiła niektóre powojniki (a JPII, przynajmniej u mnie to wrażliwiec, niestety), bo moja Piilu kwiatki ma wielkości ... powojnika bylinowego, choć faktycznie ma ich sporo...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewulku, bardzo dziękuję, że zechciałaś rzucić fachowym okiem na mojego mizeraka. Czytając to, co o nim napisałaś, pomyślałam, że on ma pewnie wszystkiego za mało, także wody, bo blisko niego rośnie bukszpan :? Widzę, że będę go musiała jesienią przesadzić.Mo.ze nawet wcześniej ... Obetnę powojnika tak, jak radzisz, a gnojówka świeża właśnie chyba dijrzała, to i zasilenie dostanie :D
Ja jego kwiaty widziałam w ubiegłym roku, kiedy był ładny, choć młody, to chyba mu tego "próbnego" pędu nie zostawię ;) :lol:
Altanka nie jest jeszcze do końca obsadzona, dlatego przed nim też nic nie rośnie, ale będzie! ;:108
:arrow: ;:196
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Obrazek

To jest super zestawienie - zielone, zielone i jeszcze raz zielone ;:138 A cały wic w odpowiednio dobranych pokrojach i malutkich białych elementach...cudo!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj tam, oj tam 100krociu... ;:196 ;:167

Izulku-Chatte - zawsze do usług ;:180