Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Obrazek

Witajcie, Kochani !

Kilka dni mnie nie było na forum...a tu tylu gości...! Tyle miłych słów...!
I niespodzianka w postaci serduszka...
Nawet się nie spodziewacie , ile radości mi to sprawiło !
Co prawda, nie mam pojęcia , jakie są zasady jego przyznawania i czemu to zawdzięczam, ale na pewno to wyraz uznania ? więc DZIĘKUJĘ !

Obrazek

PIOFIGIEL ? Tomku, cieszę się z Twoich odwiedzin ! Dzięki za uznanie dla moich wysiłków w upiększaniu ogrodu i pracy nad sobą ! Miło mi,że moje poszukiwania własnej wizji ogrodu i rozważania na ten temat komuś się przydają.
Przyjemnie mi czytać Twoje pochwały, ale możesz być pewien - jestem świadoma,że do programu Hamiltona mój ogród się nie nadaje... Ale się staram..! I na pewno mam taki sam zapał i uwielbienie dla ogrodu, jak znakomici angielscy ogrodnicy.

ELSI ? Elu, ja też lubię hosty, a jeszcze takie dorodne..! W nadchodzącym sezonie przybędzie ich w moim ogrodzie. Będzie nowy zakątek!
Wiosną strumień widać na całej długości, a latem w znacznej części ukrywa się wśród nadmiernie rozrośniętych roślin. Wiosną czeka mnie przesadzanie i dzielenie.
A Ty co byś mi radziła zmienić latem, żeby dorównywał urodą wiosennemu ?
Zamówiłam katalog Lilypolu, właśnie czekam z niecierpliwością na dostarczenie! Oj, będzie wybieranie...
Rzeczywiście, wygląda na to, że zachwaszczone trawniki są ?trendy?... Dla wielu właścicieli takowych to może być pewna ulga. Z pewnością, taki trawnik jest bardziej ekologiczny ! I bardzo mnie cieszy, że taki pogląd się przebija.
Jednak ze wstydem za własną niekonsekwencję przyznaję się, że lubię klasyczne, wypielęgnowane trawniki. Na razie nie umiem zrezygnować z takiego...Ale staram się ograniczyć jego wielkość.
Uwielbiam takie ceglane mury, otaczające ogród, porośnięte pnączami...Tworzą mikroklimat i nastrój.
Nie mam doświadczenia ze stawami, ale większość osób, wypowiadających się na temat tego białego oczka, miała wątpliwości,czy bez ostrej chemii da się utrzymać taki stan czystości kamieni.
Ja myślałam o płytkim zbiorniku wodnym (kamiennym, ceglanym..?), oczywiście bez środków chemicznych, i też nie mam pomysłu na uniknięcie glonów. Trzeba by popytać specjalistów.
A pies...no, cóż na pewno by polubił taką atrakcję w ogrodzie ! Moje psy właziły do strumyka i nanosiły błocko na taras i czasem do domu...
Kokornak jest super ! Bardzo efektowny, szybko rośnie. U mnie nie ma najlepszych warunków. Gdyby je miał ? na pewno wyglądałby jeszcze ładniej!
Po pierwsze ? ma za sucho . Po drugie ? za dużo słońca. Sadzony był , gdy jeszcze wichura nie zwaliła ocieniających go sosen. I z tego wynikły jedyne moje z nim problemy ? słońce przypala mu liście ! Przykro na to patrzeć, ale mam nadzieję,że się przystosuje, a posadzone drzewa urosną i go zacienią.

DALA ? ekologiczny ogród, Dalu, to moja misja! Teraz stoi przede mną wielkie wyzwanie ? na trawniku widzę masę krecich kopców i śladów nornic..! Trzymaj za mnie kciuki, żebym nie sięgnęła po drastyczne środki... Na razie tłumaczę sobie, że to normalne,że bywają takie lata, że spulchnią ziemię, powyjadają robaki, no a poza tym mój trawnik będzie bardziej trendy... Izuniu, trzymaj się !

TAJKA ? dziękuję, Tajko,za uznanie dla mojego strumyczka! I za gratulacje!
Oj, było się czym pozachwycać na tej wystawie... A że orliki różowe...przecież to po to, żeby Wam sprawić przyjemność!

SYLWESTE ? dziękuję, Sylwek, za miłe słowa ! To dzięki Tobie tu jestem !
I pomyśleć,że te pochwały to dla trochę upiększonego rowu melioracyjnego...

RM27 ? dziękuję, Romku ! Na tej wystawie wszystko było bajeczne. Chyba najmniejsze wrażenie zrobiły na mnie róże.

KAJPEJ ? Elu, bardzo mi miło !

DODAD ? Dorota, dziękuję ! Wasza sympatia i uznanie są dla mnie bardzo ważne !
Cieszę się,że zachwyciły Cię orliki. Ilość odmian , pokazanych w Chelsea, jest niesamowita. Może i u nas można je dostać, chociaż z mojego doświadczenia wynika, że ze znalezieniem odmian bylin są kłopoty. W okolicach Warszawy najwięcej odmian widuję w Hortorusie . Ja będę próbowała kupić coś przez internet w tym sezonie, zobaczymy . A Ty gdzie kupujesz?

LUCY09 ? Lucynko, żebyś wiedziała, jak się cieszę...! Tym bardzie, że wiąże się to z Waszymi wyrazami uznania.
A wiesz może, co ma wpływ na przyznanie czerwonego serduszka?

GORYCZKA143 ? dziękuję , Krysiu, za dobre słowo!
Ja lubię chyba wszystkie hosty. I te kolorowe, i te w jednym odcieniu. Wspaniała jest ich różnorodność ? można je wykorzystać na tyle sposobów, i do tego nie stwarzają specjalnych problemów. Dla mnie mają taki szlachetny wygląd.
A wiesz,że ja nie mam w ogóle orlików..? Podobają mi się,ale zraziło mnie to, że zanikają po kwitnieniu.

Obrazek

RENIM
HALINA KWAK ? dziękuję Wam, Dziewczyny!
PAMELKA
ABEILLE

MAGOS13 ? Gosiu, dzięki ! Moje żółte irysy rosną na brzegu, czasem są zalewane, gdy woda przybiera. Będę je dzielić wiosną, za bardzo się rozrosły i kępa przełysiała w środku. Podobno to dość trudne zadanie...

FELA ? Felu, ja też nie znam zasad , ale chętnie przyjmę Twoją interpretację ! Cieszę się,że tak myślisz na mój temat.
Jeśli ?paskudnie różowa azalia? jest zwiastunem wiosny, to ją bardzo lubię !
Zazdroszczę Ci rozpoczętego sezonu, u mnie zima jeszcze trzyma, ale faktycznie ? mróz zelżał... Podoba mi się ta prognoza ? ciepła i wczesna wiosna..!

[IZA] ? dziękuję za pochwały, Izo!
Kolory w tym ogrodzie pięknie grają, ale optymistyczne jest także to, że mamy cudowny dowód na to, że można stworzyć tak piękny ogród na małej przestrzeni, bez wielkich założeń architektonicznych i z udziałem zwykłych roślin ( w tym warzywnych!). I plan tego ogrodu jest prosty...

MARGO2 ? Gosieńko, dziękuję ! Właśnie szykuję kolejny swój ogrodowy dylemat do przedstawienia Waszej opinii. Przed wiosną musze znaleźć rozwiązanie.

KATARYNKA ? dziękuję, Katarynko! Wiesz, czytam , podglądam i staram się to wykorzystać w ogrodzie, ale z efektami już nie jest tak różowo... Co ja gadam?! ? w ogóle nie jest różowo!! I to akurat dobrze, ale chciałam powiedzieć,że z efektami mogłoby być lepiej. A pogadać, napisać to zawsze łatwiej...

VITA ? Wiktorio, miałam fajną niespodziankę , wchodząc po przerwie na forum. Dzięki! A na narty jadę w lutym.

AGUSKAC ? bardzo się cieszę,że spacerując po moim ogrodzie zapomniałaś o zimowej plusze... Zapraszam na ogrodowe pogaduszki, zaglądaj do mnie!

KDANUTA ? Danusiu, witam Cię w Moim Świecie ! Bardzo jestem ciekawa Twojego białego zakątka ! W pierwszej wolnej chwili go obejrzę, może wykorzystam Twoje pomysły. A na nadchodzący sezon mam sporo planów, chyba za dużo...
A w jakich kolorach jest Twój ogród ?

W jakich pojemnikach można sadzić rośliny...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tamaryszku,ja Ci dam rowu melioracyjnego :D :D :D kompozycje na fotkach rewelacyjne :) w tym roku planuje sobie odwiedzić nie jeden kiermasz staroci w poszukiwaniu właśnie takich ciekawych pojemników i innych cudacznych rzeczy z duszą jak to nazywam ;)
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

O takiej cynkowanej wanience marzę od dawna. :wink: Wszystkich znajomych pytałam, czy mają taką wanienkę i wszyscy mi odpowiadali, że kiedys mieli :? A mi strasznie podobają się takie stare cynkowane naczynia. Mam już konewkę i wiadro.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oglądając Twoje fotki przypomniało mi się, że w kącie naszego ogrodu stoi taka wanienka :tan Będzie na zielnik :D
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Fajny pomysł z tą wanienką. Kiedyś moja babcia miała coś takiego, może powinnam przeszukać jej strych?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
x-d-a

Post »

Izo, wanienka bardzo stylowa i chyba pasuje do zachwaszczonego trawniczka ;:224 Ja jeszcze oprócz starych ocynkowanych naczyń (wiaderka, konewki, wanienka) mam stare, gliniane garnki, w których kiedyś gospodynie kisiły ogórki i kapustę. Też fajnie się sprawdają jako osłonki na donice. A jeśli o donicach mowa, to moje ulubione to te z terakoty, ale to już klimaty bardziej południowe, mniej swojskie...
Izo, a próbowałaś walczyć z kretami za pomocą takiego urządzonka wydającego dźwięki, których te zwierzątka bardzo nie lubią? Ja mam takie "cóś" na stałe zainstalowane w ogrodzie i tam, gdzie pojawi się krecik - stawiam to urządzenie ;:108 U mnie skuteczne :!:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izu, taka cynkowa wanienka to nawet na ciurkadełko by pasowała. Ale gdzie by tu ją dorwać? Ja mam tylko taką starą
bańkę cynkową na mleko, dobrze poobijaną z wszystkich stron, ale dla mojego M ona ma nieosiągalne wartości sentymentalne
i grzechem by było dla niego cokolwiek w niej sadzić ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55

Post »

WITAJ !
Po długiej przerwie znowu jestem.
Oczywiście również uważam że w pełni zasłużyłać na wyróżnienie!
Ok.tygodnia temu przesłałem Ci link na PW. czyżby nie doszedł??

POZDRAWIAM!
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

No właśnie, gdzie dorwać takie starocie, ja tylko w "Angielskim ogrodniku" widziałam takie składowiska. U nas nie natknęłam się na takie skarby. :(

pozdrawiam ;:3
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Ja mam zielnik i mini skalniak w takich wanienkach polecam wszystkim bardzo fajna sprawa,no i mięta się nie ,,rozwłócza" po ogrodzie :wink:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ IZO
Kolejne piękne rośliny z wystawy. Pięknie skomponowane i wyeksponowane.
I nie ma się co dziwić wszak tam nad tym czuwają eksperci. My jesteśmy
amatorami i wcale nie musimy mieć kompleksów. Nasze ogrody tez prezentują
się świetnie np. Twój strumyk.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dzień dobry! Na powitanie taki bukiet w ciekawym kolorze...

Obrazek

SYLWESTE ? ja też myślę,Sylwek, że takie stare przedmioty mają duszę ? nie tylko ich twórcy, ale i wszystkich użytkowników, opowiadają historie, których były świadkami...Dobrze,że wielu spośród nas potrafi je zrozumieć.
No, a poza tym to twórczy recykling !
Trzymam kciuki za Twoje ?łowy?, pochwal się koniecznie wynikami. Ciekawa jestem, co zasadzisz w nowych-starych pojemnikach...

[IZA] ? większość takich staroci przepadła na zawsze, Izo... A w połączeniu z roślinami wyglądają naprawdę świetnie. Właśnie sobie przypomniałam,że mam w szopie taki ogromny gar... Teściowa gotowała w nim pościel... Może sprawię mu nowe życie. Ale nie bardzo mi będzie pasował...To jednak okropne, że zdecydowałam się na jeden styl ! Szczególnie mi szkoda takich właśnie rustykalnych klimatów. Bardzo je lubię...

RISPETTO ? cieszę się, Pawle, że te zdjęcia przywrócą do życia Twoją wanienkę! Poproszę o fotografię zrobionej w niej kompozycji w moim wątku !

SOCZEWKA ? wiesz, Moniko, jestem pewna ,że warto przeszukać babcine strychy ! Zawsze się znajdą jakieś skarby ! Ja to zrobiłam wiele lat temu i znalazłam wiele pamiątek (np. wspaniały kołowrotek..!). Dobrze się stało, bo wkrótce potem stary dom został zburzony i wszystko by przepadło.

DALA ? masz rację, Dalu, że swojski trawniczek, cynkowane naczynia i gliniane garnki świetnie do siebie pasują. Powiem Ci,że tych mniejszych w dalszym ciągu używam w kuchni... Ale przypomniałaś mi, że mam taki wielki w piwnicy od babci ? będzie nowa osłonka ! Może ją wykorzystam na parapecie kuchennym.
Chyba muszę kupić takie urządzenie na krety... Śnieg się rozpuścił i ilość kopców i kopczyków mnie przeraża...! Czy to urządzenie się zakopuje ? Jedno wystarczy?

ABEILLE ? kiedyś widziałam takie zdjęcie mini-oczka w balii, Wiesiu! Super wyglądało! A w starej bańce na mleko pięknie by wyglądał bukiet polnych kwiatów...To chyba by nie uwłaczało jej pamięci..?
A szukać takich cudeniek można na targach staroci, jak pisał Sylwek. Albo w czeluściach starych, zaprzyjaźnionych domostw...

ERIK ? miło mi,że mnie odwiedziłeś, Eriku! Dziękuję za uznanie. Niestety, żadnej wiadomości na pw od Ciebie nie dostałam. Na pewno bym odpowiedziała. Jeśli to aktualne, prześlij jeszcze raz .
RENIM ? ja też, Reniu, zachwycam się wykorzystaniem takich staroci w angielskich programach. Myślę,że można u nas znaleźć takie rzeczy, tylko zbieracz musi być cierpliwy...

MARZENAF ? i proszę..! I na forum mamy takie mini-ogródki ! ?Cudze chwalicie...?.
Pokaż , Marzeno, swój zielnik i skalniak w balii!

GORYCZKA ? pewnie, Krysiu,że kompleksów mieć nie musimy ! Jak widać na naszym forum, choćby w Twoim ogrodzie, i amatorzy są twórcami pięknych kompozycji.
A swoją drogą ? od ekspertów możemy się dalej uczyć,żeby nasze ogrody były jeszcze piękniejsze...

A na razie ? takie znalazłam zdjęcia skalniakowe...Specjalnie dla Marzeny i Krysi !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

super te skalniaczki w misach i pojemnikach, zastanawiałam się
czym zamaskować pokrywy od szamba a tu podałaś gotowe
rozwiązanie, stokrotne dzięki ;:196 ;:196 ;:196
pamiętam że gdzieś w programie angielskim widziałam jak z betonu
zrobić takie misy i mlekiem , czy kefirem posmarować, aby
nabrało patyny :wit
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Iza, jak już coś przytargam to będę się zastanawiać co tam wsadzić ;) przyznam się, że w tym roku chodzi mi po głowie w końcu jakaś ławeczka tu u mnie pomiędzy jałowcami, a jak ławeczka to dołem chciałbym to wykończyć kamieniem, a obok właśnie coś fajnego w donicach, mniejszych, większych, wszystko zależy co mi się trafi ;) ładnie prezentują się hosty, a w takim kaskadowym układzie mogłoby to stworzyć całkiem przytulny zakątek :) skalniakowa opcja też mogłaby trafić gdzieś na skraju moich rabatek z iglakami, a trawnikiem, tu fajne byłoby dorwać jakiś stary, poobijany piaskowiec, coś wymyślę ;)
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55

Post »

Izo,poszło jeszcze raz ,sprawdź PW, i daj znać czy doszło.

POZDRAWIAM!
(BYLE DO WIOSNY...)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”