Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

Loki, u Ciebie już wiosna jak nic :) Sezon rozpocząłeś ;)
Co robisz z przekwitniętymi hiacyntami? Zostawiasz je w donicy?
Pierwszy raz w tym roku kupiłam sobie do mieszkania w małym wiklinowym koszyczku 3 hiacynty. Już dawno przekwitły, ale liście mają zielone. Słyszałam, że można je wkopać w ogródku. Ja ogródka nie mam i zastanawiam się czy posadzić je w jakiejś doniczce, czy muszę je jakoś inaczej przechować.
Ciągle nie mogę się zdecydować co posadzić w tym roku na balkonie ;) Ty już swoje roślinki posiałeś, a ja ciągle biję się z myślami co kupić :P
pozdrówki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To masz fajnie, bo ja mam jeszcze wszystko skute lodem.
Ziemia bardzo głęboko zamrożona i nocami też jest mróz.
Więc chyba ze dwa tygodnie zejdzie, zanim będę mogła coś w ogrodzie zrobić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Szamanka ? ano rozpocząłem sezon. Już wszystko wysiane, większość cebulaków także już wysadzona (no? Wczoraj musiałem cantedeskie wnosić do mieszkania, bo ni z tego ni z owego zapowiedzieli przymrozek ? a jak je sadziłem, to wedle prognoz miało już być cały czas powyżej zera)... Czekam jeszcze na niewielkie zamówienie z Baumaux (trochę nasion i cebulek), które coś się ślimaczy (albo raczej to ja jestem zbyt niecierpliwy)...

Jeśli chodzi o hiacynty pędzone ? kiedyś sobie podpędziłem dwie cebulki, a następnie, po przekwitnięciu, wiosną wyniosłem na balkon. Zwariowały zupełnie. Nie przeszły żadnego okresu spoczynku, zakwitły mi drugi raz w środku lata, trzeci raz jesienią, a teraz znowu będą kwitnąć, po raz czwarty. Mam nadzieję, że potem już im się cykl życiowy unormuje (jako że całą zimę spędziły na balkonie i przeszły przez dziesięciostopniowe mrozy) i że liście raczą im zaschnąć tego lata...

A skoro już o hiacyntach mowa (nie tych pędzonych, lecz tych wysadzonych jesienią prosto do skrzynki balkonowej) ? to w tym roku niespecjalnie będę miał się czym chwalić... Końce pędów kwiatostanowych im przemroziło i może co najwyżej obfocę pojedyncze kwiaty ? bo kwiatostany w całej okazałości wyglądają zdecydowanie mało reprezentacyjnie.

Życzę powodzenia w wyborze balkonowych roślin. :-)

@ Kogra ? nie zaprzeczę, że mam fajnie. Teraz codziennie biegam na balkon i patrzę, czy czasem już coś nie kiełkuje, ROTFL!!!

A poniżej pierwsze tulipany tej wiosny na moim balkonie (są to tulipany Kaufmanna ? jedne z najwcześniejszych, o ile mi wiadomo).

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale widok.... ;:224
U mnie dopiero czubeczki liści ledwo widać, bo wszystko jeszcze skute lodem.
No ale od przyszłego tygodnia idzie wiosna i ocieplenie to zaczniemy niedługo działać.
O groszku pamiętam, ale jeszcze nie spotkałam nasion.
Poluję nadal a jak nie to będą całe rośliny. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

WOW ;:138 Ale piękne te tulipany ;:138
No zazdraszczam normalnie 8-)
Tulipany uwielbiam i nie mogę się swoich doczekać - chyba musze kupić takie wczesne :wink:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No nie już masz tulipany ? ja chcę mieć choć kępy ktokusów.

Genia :wit
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale drażnisz wzrok tymi fotkami..... my czekamy z utęsknieniem na jakąś sympatyczną aurę :wit
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Trochę mnie tu nie było i o ile krokusów się spodziewałam to tulipany mnie totalnie zaskoczyły.
Miałeś kiedyś cyklameny na balkonie? Ja właśnie wróciłam z krótkiego wypadu do Włoch i totalnie mnie zaskoczył widok okien właśnie z cyklamenami kwitnącymi teraz w skrzynkach.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? To akurat te wczesne. U tych późnych, co to wedle opakowania mają kwitnąć dopiero w maju, to też dopiero czubeczki liści widać.

Co do groszku wiosennego ? no żeby spotkać nasiona, to najpierw trzeba, żeby się rozwinęły kwiaty. A tp nastąpi dopiero w kwietniu i maju. Spokojnie, poczekam. ;-)

@ AgaNet ? Dzięki.:-) Polecam wczesne tulipany, bo niespodzianka, jaką sprawiają, jest naprawdę miła.

@ E-Genia ? Ano mam. :-D Na razie jedynie tulipany Kaufmanna, bo wczesne, ale jednak. :-D No i powoli szykują mi się też krokusy wiosenne (bo do tej pory kwitły tylko złociste plus dwa krokusy Siebera zaplątane w mieszankę przez PNOS ku mojej uciesze).

@ Markonix ? Oj-tam, oj-tam. :-P

@ Bystrzanka ? Jak już pisałem Kogrze w tym samym poście ? tulipany Kaufmanna należą do najwcześniejszych i dlatego już kwitną. Te późne to u mnie dopiero w stadium kilkucentymetrowych kiełków.

Co do cyklamenów ? zawsze mi się podobały, zawsze miałem na nie ochotę, ale jakoś się tak nie złożyło, żebym je kupił... Więc nie mam z nimi żadnych doświadczeń...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tylko że ja miałam na myśli sklepowe nasionka.
Na razie przeglądam w sklepach ale nie spotkałam jeszcze.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Myślałem, że rozmawiamy o groszku wiosennym (Lathyrus vernus), którego kiedyś przytargałaś ze spaceru do własnego ogródka i o którego nasionka się do Ciebie uśmiecham (jak już zakwitnie i zawiąże strąki)? Jego nasion w żadnym sklepie nie znajdziesz, bo też i żaden liczący się producent nasion go nie oferuje. Znalazłem wprawdzie (a raczej polecił mi ją jeden z forumków) jedną firmę, skądinąd francuską, w której ofercie można te groszki znaleźć, ale pięćdziesiąt nasion kosztuje piętnaście euro (plus koszty wysyłki), więc tym bardziej będę się uśmiechał do Ciebie tego lata. :-P

Tak poza tym ? było trochę słońca i w efekcie dwa tulipanki się pootwierały, udało mi się także obfocić jeszcze krokuski, jednego hiacynta (aczkolwiek fotki poglądowej nawet nie robię ? bo kwiatostan w całej okazałości wygląda raczej żałośnie, albowiem mocno go przemroziło tej zimy), a także pierwszego zawilca greckiego.

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A poza tym wreszcie przyszło do mnie zamówienie z Baumaux ? a tam dwa śmierdziele (palczychy ? Sauromatum venosum), czarne lilie (odmiana Tango Lion Heart), wilce Ipomoea x imperialis i maki himalajskie (Meconopsis grandis)...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I tu się drogi Loki mylisz.
Były nasionka tego właśnie groszku dwa lata temu w sprzedaży.
Dlatego patrzę wszędzie czy gdzieś nie znajdę.
Dobrze wiem o czym mówimy. :uszy
Ale tak czy siak masz go jak w banku, niech no tylko prawdziwa wiosna się zrobi wreszcie, bo u mnie jeszcze śnieg na ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A toś mnie zaskoczyła na całego? Nie pamiętasz czasem, co to za producent był? Bo ? tak jak mówię ? w życiu tego nie widziałem na żadnej stronie internetowej producenta czy sprzedawcy nasion (nie licząc B and T seeds)...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety to było dwa lata temu i nie pamiętam.
Można u nas też kupić mieszanki jednorocznych kwiatów łąkowych.
Zarówno monotematyczne jak i wielokolorowe.
Są też pnącza i trawki.
Jak ruszy sezon to sądzę, ze coś więcej się pokaże, więc będę czuwać. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Ty lepiej po prostu popatrz na groszki w swoim ogródku jak przyjdzie na nie czas? Potomstwo Twoich groszków wiosennych chętnie przyjmę ? ale gdybyś miała coś specjalnie dla mnie kupować, to ja mówię od razu nie ? przecież kupić sobie sam mogę przez internet. ;-)

A poniżej kilka mniej lub bardziej aktualnych fotek z mojego balkonu. Część z nich zrobiona przez moją żonę, która ma to szczęście, że pracuje w rozmaitych godzinach, raz tak, raz siak i w efekcie rozwinięte krokusy czy tulipany ostatnio oglądam tylko na jej fotkach (gdy wychodzę z domu, są jeszcze zamknięte, gdy wracam, są już zamknięte, a w weekendy nieodmiennie leje i słońca nie ma nawet jak na lekarstwo).

Jak widać, oprócz tego, co już kwitło, zakwitły także krokusy wiosenne, żółty tulipan, który dzielnie towarzyszy mi już trzeci sezon z rzędu no i pierwszy narcyz.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam !
LOKI