Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

A może gleboglyzarka to wcale nie jest zły pomysł, tylko, że pod trawnik, a nie pod grządki i rabaty?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Andziu-szczypiorek naturalnie tak!Wielkim amatorem szczypiorku jest Konstanty,takze zwykle ma własną doniczkę tego przysmaku do skubania i podgryzania.Wet.mówi,że to rzadko spotykane,ale nieszkodliwe.A co do pietruszki doniczkowej to szukałam bez skutku dość długo,braciszkom zgniła,bo w tym roku woda długo stała akurat w ziemniakach i w pietruszce,u Zyty był nieurodzaj korzeniowych(w zeszłym roku pietruszkę na zimę miałam od Niej),na placu trafialam na mytą i tylko mytą no i tak zeszło.
Liseczko-nawet nie wiem czy ten rolnik glebogryzarkę ma,brony widziałam oparte o stodołę jak przyszłam po mleko od wybranej krowy. ;:29 .Traktorem przejeżdżał przez wieś,o pług pytałam-ma.
Bishop-trawnik chciałabym możliwie nieduży,nawet kosiarki jeszcze nie mam tylko sierp ząbkowany.Jestem współwłaścicielką kosy spalinowej,tzw.żyłkowej,ale na razie tylko kolega jej używa i wtedy jest dosłownie rozrwany przez panie z działek,częstowany smakołykami,opłacany i rozpieszczany,no to u mnie pewnie robiłby na samiutkim końcu.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Ależ piękny jest ten pełny, niebieski zimowit, cudo.
Jakbyś nie napisała ,że to on, to stawiałabym na zabłąkanego astra :oops:
Bardzo Ci współczuję następnych strat spowodowanych przez czterołapa. Ciśnie mi się na palce dosadne określenie dotyczące właścicieli, bo zwierzę można nauczyć wszystkiego, tylko trzeba mu poświęcić czas.
A tak, sam zapewnia sobie rozrywkę, bo człowiek towarzysz i przyjaciel zawiódł :(

Ewo, Ty każ się dzielić sąsiadowi tymi smakołykami za tą kosę spalinową. W końcu ona też Twoja :)
Pozdrawiam cieplutko z zimnej Orawy :wit
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No tak, każdy opiera się na własnym doświadczeniu, a wszystko zalezy od tego, jaka jest ziemia, co na niej rośnie i co ma rosnąć. U mnie był głównie perz, a ziemia piaszczysta. Po glebogryzarce zostały "pagóry" i masa poszatkowanego perzu, który dopiero zaczął szaleć.
Wybronowanie zlikwidowałoby górki, ale perz i tak w większości by został. Dlatego glebogryzarce powiedziałam "nie" :lol:
Ewka, trawnik w ogrodzie wcale nie jest absolutnie niezbędny. Ja np. nie mam trawnika ;) :D
Zimowit rzeczywiście wyjątkowo sliczny! ;:215
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat-Astrów w Podwórkowym nie miałam,za to widzę,ze zimowitów warto mieć więcej,bo ładnie wyglądają w grupie i nie mają bardzo dużych wymagań.W przyszłym roku muszę się wcześniej w nie zaopatrzyć,bo biały na przykład dopiero co się otworzył,a tu chłodem zionie.Pierwszego zimowita dostałam zeszłego roku od Elwirki,zaliczył juz drugie kwitnienie w Podwórkowym.
Chatte-dzięki!Wszyscy piszą,ze trawnik w pewnym momencie okrajają na coś innego,jakieś nasadzenia.Ponieważ 4 ary to dla mnie sporo myślałam o niewielkim trawniku,ot,żeby rozłożyć stolik i dwa krzesełka,nawet po konsultacjach z Tess zaopatrzyłam się już w nasiona traw.
Przeczytałam w podwątku w wątku Bishopa o kalendarzu jaki na Forum powstaje i myślę nad wybraniem zdjęcia ścisle wedle konkursowych wymagań.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja nic nie wiem o kalendarzu - możesz mi dać jakiś namiar ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-Uwaga!Nowa zabawa dla posiadających ogrody....albo szukaj w linkach u Bishopa,jest regulamin pewno na pierwszej stronie.Już kilka osób wysłało swoje zdjęcia.Bez zwierząt niestety,a przecież kocia cudna jest nad wodą...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki. ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś piękny jesienny dzień,ale już pachnie jesienią późną. Liście jeszcze spadają i jeszcze otulają złocistą kołderką.Zimowity pełne kończą kwitnienie(fioletowe) i jakoś mimo wszystko kwitną później zasadzone(białe),tojad jest blady jakby zmarznięty,czerwona lobelia jeszcze ładnie kwitnie.
Kupiłam chryzantemy takie czerwoniutkie,bo jutro rano idę sprzątać groby na jeden z cmentarzy,a potem spotykam się z Foggią ;:138 :wit
Doczekałam się w szklarni znajomego późnych rzodkiewek,niektóre spore.
Szłam dziś do naszego głównego budynku przez plac targowy i w końcu kupiłam bundz podwędzany.Lisko oto on,trzeba zwrócić uwagę na kształt dziurek.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:;230 :;230 :;230 a ja w pierwszej chwili myślałam, że to jakieś pyszne ciacho.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

EwkaEs pisze:Zimowity pełne kończą kwitnienie(fioletowe) i jakoś mimo wszystko kwitną później zasadzone(białe),tojad jest blady jakby zmarznięty,czerwona lobelia jeszcze ładnie kwitnie.

kupiłam bundz podwędzany -oto on,trzeba zwrócić uwagę na kształt dziurek.

Ewuś moje zimowity już przekwitły i lobelia też.
Co to jest ten bundz z dziurkami?...- czy ser? - nigdy takiego czegoś nie jadłam.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też widzę ciacho :shock: zamiast sera :;230
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W nocy był mróz. Ale dzień okazał się pięknie słoneczny,złota polska jesień!Zleciały tłumnie krukowate,gotują się na stearynową ucztę,chociaż i chryzantema nie jest zła.
Obrazek Obrazek
Tak jak planowałam udałam się na jeden z cmentarzy. Naturalnie z ekologiczną miotełką.Barwinki pięknie rosną,pod jedliną też będzie im dobrze.
Na dziecięcym grobie jeszcze sprzed II wojny światowej czerwieniały poziomki.Może ten maluszek je lubił?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zyto,Bogusiu-bundz to owczy ser podpuszczkowy.Jeśli nie jest fałszowany(mlekiem krowim) to ma niepowtarzalny smak.Niestety owce niebawem przestaną dawać mleko.Zwykle z hal schodziły "na św. Michał",ten ser może być biały mniej lub bardziej odciśnięty(ja wolę bardziej odciśnięty),bywa z dodatkami a to pomidorami suszonymi,a to ziołami prowansalskimi,a bywa lekko wędzony jak ten.
Kogro-już dawno nie piekłam,wprawdzie jest taki,który się lekko dopomina i pewno trzeba będzie się za to zabrać.Na razie może dostać miodzik,który sprzedają u nas w okolicy cmentarzy we Wszystkich Świętych.I tylko 1 i 2 listopada,raz w roku,stąd tak oczekiwany.Miodzik jest pewno z miodu sztucznego,bywa ostatnio smakowy na przykład kakaowy i zawiera śladowe ilości orzechów,połupane kawałki tego smakołyku zawinięte są w celofanowy stożek.Jest to daleka reminiscencja prasłowiańskich pokarmów związanych ze świętem zmarłych.
Biały zimowit pełny rozwinął kolejne dwa kwiaty.Lobelia różowa i niebieska już dawno przekwitły,a czerwona kwitnie nadal,chociaż przy takich niskich temperaturach w nocy pewno już nie za długo.Zakwitł mi pierwiosnek lekarski,pewno od Olgi spod Tatr,u niej fiołki drugi raz kwitną jesienią to i prymulki pewnie także.
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Ewo, i ja doczekałam się pełnego zimowita liliowego, biały niestety jest zwykły. A Twoje pełne są urokliwe zwłaszcza ten strzępiaty lila, chociaż i białemu nic nie brakuje.

Taką czerwoną z żóltym środkiem chryzantemę również kupiłam, bardzo mi się spodobała :heja

Mizianki dla Kostka, uwielbiam jego poczucie humoru :heja
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tajgo!Kostek dziś cały dzień z pełnym poświęceniem(u Mamy wąski parapet)bierze kąpiele słoneczne za słonkiem przechodząc z okna wschodniego na zachodnie.Chryzantema w słońcu się ładnie rozwija,na cmentarz pójdzie w ostatniej chwili.Ketmia z powodu przymrozków nocnych utraciła ostatni pączek. :cry: Zimowit lilia strzępiaty jest bardziej urodziwy od białego pełnego,tak więc planuję dokupić w kolejnym roku tych lila pełnych,są w "Polanie".
Wczoraj doszło do bardzo sympatycznego spotkania w realu w centrum miasta z Foggią.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”