Ogród Agnieszki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Agnieszki

Post »

Rybko witaj u mnie :wit uciekaj gotować obiadek :)
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko powolutku nadrabiam a trochę tego jest uff już mniej niż połowa został :) ale dużo interesujących rzeczy się działo pod moją nb...
pozdrawiam serdecznie ...
Michał
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, ależ pędzi twój wątek, mój sobie tylko spaceruje... :;230 Cieszę się, że masz lepsze zdanie o charakternej wierzbie :heja Rozwary to piękne kwiatki :uszy
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

aage pisze:Kochani pomóżcie mi!!! Czy będzie jeszcze coś z tej wierzby czy spisać ją na straty :( Nie podobała mi się jej forma bo była chyba źle zaszczepiona od samego początku i rośnie tylko z jednej strony (dostałam ją od babci :() Przesadziłam ją za dom a teraz wygląda tak.... Czy coś da się z nią zrobić??

Obrazek

Agnieszko pozwolę sobie na powrócenie do tematu nieszczęsnej wierzby.
Jest jedna ważna zasada przy tej odmianie regularnie tniemy i nie boimy się że zrobimy jej krzywdę.
Częste cięcie powoduje że się rozkrzewia i jest coraz bardziej gęsta a co za tym idzie robi się ładna taka jak w katalogach. Nie pozwól jej na długie odrosty.
Moja rada: Jeśli i tak spisałaś ją na straty to nic nie stoi na przeszkodzie byś mogła na niej poeksperymentować. Lepsze to niż pozostawienie jej samej sobie , zawsze możesz się czegoś nowego nauczyć. A jest wielka szansa, że efekt może Cię pozytywnie zaskoczyć. Wystarczy trochę odwagi i cierpliwości bo tak od razu to ona ładna się nie stanie.
Proponuję byś obcięła te gałązki tak by pozostały tylko 10 cm kikutki. Z nich powyrasta kilka młodych, jak urosną dość długie znów skróć je do około 10 cm. Z każdej takiej obciętej gałązki wyrosną co najmniej trzy nowe. Powtarzasz cały cykl aż się zagęści. W tym roku tylko ją obetnij i czekaj aż wyrosną młode gałązki może jeszcze zdążą jeśli nie to na pewno pojawią się wiosną.
Ażeby nie było, że piszę jakieś herezje lub się wymądrzam to zapraszam do mojego wątku . Wiosną pokazywałam swoje wierzby. Mam jedną szczepioną i pięć krzaczków. Na początku pozwoliłam im rosnąć i nie ingerowałam w ich pokrój. Efekt był opłakany bo powyrastały im długie badyle, bardzo podobne do twoich. Wzięłam więc sekator u ucięłam je u samej ziemi ( oczywiście krzaki nie szczepioną, szczepioną kupiłam później i na niej już nie zrobiłam błędu.). Wiosną wypuściły dużo młodych gałązek , które oczywiście przycięłam. Tnę je kilka razy w roku.
Upss ale się rozpisałam
Namawiam gorąco bo warto
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani :wit

Długo jakoś mnie nie było i nie pisałam co tam u mnie Ciekawa się dzieje. Niestety ogród poszedł w odstawkę. Ciągle biegam i załatwiam coś przed weselem :D . Tutaj zapisać się na makijaż próbny, tutaj zamówić winietki, zawieszki, podziękowania. Udało mi się wkopać roślinki które dostałam od Iwonki- m.in. trzmielina fortuna, firletka kwiecista, hosta undulata erromena, miodunka, krawnik. Kupiłam też na promocji w Praktikerze trawkę Carex comans 'Bronze form'. Duża sadzonka za 5 zł- było warto. Widziałam też śliczne wierzby hakuro nishiki :D tak bym chciała mieć taką o ładnym kulkowatym pokroju. Ale niestety nie kupiłam :( stwierdziałam, że poczekam do wiosny, kiedy będę tworzyć nowe nasadzenia. Zdjęcia zaległości niestety mam na karcie w aparacie, niestety nie zdąrzyłam jej zabrać do pracy aby pokazać Wam fotki. Obiecuję, że się poprawię i pokażę trochę zaległości.

Michale nadrabiaj, nadrabiaj po takiej nieobecności to naprawdę sporo się nazbierało. Mnie nie ma czasem 2 dni i zytam i czytam co tam u Was się dzieje :) Pozdrawiam :wit

Aniu twój wąteczek spaceruje a mój się czołga :;230 :;230 :;230 zobacz np u Igora co to znaczy galop ;:224 Zdanie lepsze może trochę jest ale nie wykluczam zakupu kolejnej :)

Soczewka dziękuję za rady które mi dałaś. Masz rację na początku bałam się przycinania nie chciałam stracić tak ładnych listeczków. Czekałam jak trochę podrośnie. Przez zimę zmarzł mi jeden pęd całkowicie. Obcięłam :| Chyba dzisiaj pójdzie w ruch sekator i wszystkie ciachnę tak jak mi radzisz na długość około 10 cm. Poczekam i zobaczę co z niej będzie na wiosnę :) Pisz pisz dużo każda rada się przyda ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Aguś :wit
Nic dziwnego, że ogród poszedł w odstawkę, teraz masz mnóstwo ważniejszych spraw na głowie :D A na ogródek przyjdzie czas, on spokojnie poczeka :D Wtedy ze spokojną głową się nim zajmiesz i będzie piękniał w oczach :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś masz rację :) MAm spraw mnóstwo a ogród niestety będzie musiał na mnie poczekać. Robię tylko to co naprawdę trzeba. Wczoraj zdąrzyłam zaledwie poprzicinać przekwitnięte kwiaty. A jeszcze przede mną sporo prac jesiennych ale to już zrobię "po najważniejszym dniu w życiu" :D .
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

:wit , Aguś wszyscy czekamy na ten Twój Najważniejszy Dzień w Życiu.Będzie gorąco, oj będzie ;:108 Nie wiem czy kwiatuchy o tym wiedzą :;230
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko nie wiem czy wiedzą, ale będę musiała im szepnać słówko dlaczego ostatnio tak rzadko do nich zaglądam. Cieszę się że jesteście ze mną. Gorąco będzie od emocji na pewno, ale żeby tylko nie padał deszcz :| tego najbardziej się boję, lecz na to nie mamy w ogóle wpływu. Jestem pozytywnej myśli :lol:
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Post »

Myślenie pozytywne czyni cuda.Ładna pogoda musi być, oczywiście. ;:108
x-d-a

Post »

Agnieszko, rozumiem Twój niepokój przed "najważniejszym dniem w życiu", bo ja już zaczynam się denerwować razem z Tobą.
Ogród nie zając, nie ucieknie, a Ty teraz zajmij się sobą tak żebyś była najpiękniejszą Panną Młodą, a Twój ślub najwspanialszym wydarzeniem w Twoim życiu.
A pogoda? Jaka będzie, taka będzie, na pewno piękna :lol: Ale najważniejsza jest pogoda ducha ;:3
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dziękuję ;:196

Daluś dziękuję, że jesteś ze mną myślami ;:196 Pogoda ducha najważniejsza, ale fajnie by było aby nie kapało z nieba :) robię robię wszystko aby być najpiękniejszą Panną Młoda w tym najważniejszym dniu :lol: :lol: Chyba będę musiła kilka razy odwiedzić solarium aby podtrzymać opaliznę. Chyba zapiszę się jeszcze do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy :) i tego co chwilę zbiera się mase rzeczy :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Agnieszko pogoda zmienną jest jak życie, nie ważne czy pada, czy świeci słonko, każdy element potrzebny przyrodzie :D ważne że Wy będziecie szczęśliwi i radośni :)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Własnie wyszłam za spaceru po Twoim ogrodzie,jak Ty masz na to czas, i co się jeszcze okazuje, że na forum weselicho :)) no no super bedziemy z Tobą w tym pięknym dniu, na razie daj ogródkowi odpocząć a zajmij się sobą, myslę że nic się wielkiego nie stanie, jak pojdzie troszkę w odstawkę, i tak jest uroczy ;:138
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastko pogoda zmienna jest, w uczuciach i sercach zawsze króluje maj i to jest najważniejsze. Radość i szczęście nosimy w sobie od dnia poznania. Chcę krzyczeć ze szczęścia :tan

nyskadu witaj u mnie :wit CZas na ogród zawsze się znajdzie przecież to moja wielka pasja. Bez niego nie wyobrażam sobie szczęśliwego życia. To oaza mojego spokoju, wytchnienia i realizacji. Obecnie mniej poświęcam mu czasu z wiadomych względów :lol: ale i tak choćby się przejdę i pooglądam co nowego:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”