Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

Ja już w ubiegłym sezonie chciałam kupić opielacz gwiazdkowy, ale nie wiedziałam, ze tak to się nazywa :oops: Widziałam to właśnie na jakimś filmiku na YT, a w stacjonarnych ogrodniczych w mojej okolicy czegoś takiego nie mieli.
Teraz sobie kupię, myślę, że będzie to lepsze niż zwykła motyka ;:204
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Dlatego ja wolę nie stosować na moim kawałeczku ani nawozów ani innych wymysłów, które miałyby mi ułatwić życie, stara dobra naturalna gnojówka od byczka i świnki i jest ok, nawet brukselka w tamtym roku nie miała wygód (podobno nie będzie ładnie rosnąć bez dostatku boru, ale po ogłowieniu jakoś sama dała radę). Jedynym moim udogodnieniem jest snakol na ogrodowe paskudy (chociaż być może jeśli zostanie dopracowana formuła z tymolem, to i naturalnie będę walczyć z tą zarazą). Pestycyd na trawnik jednakże musi zostać wypryskany, bo mam stokrotki trochę w nadmiarze i jeden chwast pochłania wszystkie kawałki w zastraszającym tempie (nie pamiętam nazwy), mimo że wyplewiłam go z 2 lata temu na jesień podwoił swój zasięg jak i pokazał się na trawniku w warzywniku :evil: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Opielacz jest bardzo przydatny przy długich rzędach na sporym zagonie, niegdyś pracowałam takim opielaczem w burakach pastewnych i cukrowych, to jednak było duże pole. No i szerokość rzędów musi być dostosowana do posiadanego opielacza. Jeśli ktoś ma zbyt wąskie rządki to opielacz się nie zmieści. Na moich grządkach wolę małą, ostrą motyczkę, podkopując wyciągam chwasty z korzeniami. Opielaczem się je podcina i niektóre szybko odrastają. Opielacz też nie załatwi chwastów w rządku miedzy roślinami.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Ja również pracuję tylko haczką,zresztą niewielką,zrobioną z części piły.Wszystkie chwasty zbieram i idą na kompostownik. ;:136 ;:136
Ale też i mam działkę niewielką,przy domu. ;:215 ;:215
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

gienia1230 pisze:... No i szerokość rzędów musi być dostosowana do posiadanego opielacza. Jeśli ktoś ma zbyt wąskie rządki to opielacz się nie zmieści. ...
Marchewkę sieję co 30 cm i to własnie jest wystarczające dla mojego opielacza :) .
Jak już się człowiek przyzwyczai do opielacza, już nie chce się wracać do motyki. Tempo pracy nieporównywalnie szybsze z opielaczem.
Obrazek
Pokazuję szerokość rządków, a nie świeże opielenie :wink:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Opielacza używałam u mojej mamy. Ma długi ogród, także super się sprawdzał. Między warzywami trzeba już pielić ręcznie, ale dla osoby z problemami z kręgosłupem (moja mama) taki opielacz to świetna sprawa, mniej schylania.
Fajne są te gwiazdkowe, mama ma już raczej zabytkowy z dwoma nożami i kołem z przodu. Jej tato kiedyś taki uspawał, na wzór sklepowego.
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie, jeśli się ma dużo miejsca można dopasować idealną szerokość do szerszego opielacza (wiadomo, trochę szybciej pokona się przeciwnika) i nie trzeba zbytnio się bawić, jedynie pomiędzy świeżo wysianymi warzywkami trzeba ręcznie wyrywać, ale to zawsze mniej roboty. Większe odstępy nie tylko przydadzą się do pielenia, ale i pozwolą swobodnie rosnąć roślinom na szerokość (gdzie w małych ogródkach, jest to niestety ograniczone). Także im mniejszy areał tym mniejszy opielacz by się przydał (moje grządki mają średnią szerokość 140cm, więc mam małe pole manewru), ale nie wiem ilu gwiazdkowe są najmniejsze bo zazwyczaj widzę na stronach z czterema ostrogami (te mają szerokość 15cm).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Cała gama,jest nawet "jednoręki bandyta" z dwoma gwiazdkami. https://www.google.pl/search?q=opielacz ... 40&bih=741
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Ja idę na jeszcze większą łatwiznę w plewieniu z konieczności wielkości upraw, i mam dostosowaną szerokość rzędów warzyw i truskawek pod glebogryzarkę spalinową,a i w tunelu robi idealną robotę.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Glebogryzarką spalinową mąż objeżdża mi truskawki :)
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki z dwiema gwiazdkami byłby idealny, ale śpiewają sobie za taki jakoby sam pielił bez naszej pomocy (1,5x droższy od 4 gwiazdkowego). Zobaczymy czy znajdę jakikolwiek w ogrodowym markecie, czy będę musiała kupić przez neta :).
Malgostek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2014, o 23:38

Post »

Rany Julek tyle czasu z gracką i motyczką w ręku i dopiero teraz zobaczyłam, że jest taki opielacz ;:oj . Mam taki z długimi rączkami, ale ciężko nim robić.
Pozdrawiam, Agnieszka :)
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Ale jak Wy pielicie z tą motyczką? Ja chwasty do tej pory po prostu wyrywałam. Wolałam być cały czas schylona, niż podziabać, schylić się, wyprostować iznowu od nowa.
A że będę miała teraz spory ogród, szukam dobrych rozwiązań. Motykę mam (ale używam tylko do spulchniania nowych miejsc pod kwiaty i do okopywania ziemniaków), a opielacz musiałabym kupić.

Załóżmy, że kupię opielacz, zrobię szerokie grządki, ale warzywa się rozrosną i będą bliżej siebie, czy opielacz ich nie pokaleczy?

No i przede wszystkim, czy da radę na glinie?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

JA sobie sprawiłam taki opielacz ,ale nie potrafię nim nic zrobić. Albo mam za ciężka ziemie ,albo nie mam siły.Wróciłam do motyczki z trzema zębami i dalej(na kolanach) walczę nią z chwastami. :wink:
Asia
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Laryssa11 pisze:
Załóżmy, że kupię opielacz, zrobię szerokie grządki, ale warzywa się rozrosną i będą bliżej siebie, czy opielacz ich nie pokaleczy?

No i przede wszystkim, czy da radę na glinie?
No ja właśnie się namówiłam i zamówiłam sobie opielacz, taki z potrójnymi 'gwiazdkami' - można je dowolnie montować, albo 3 na raz, albo 2 albo 1. Mam nadzieję, że się sprawdzić, bo grządki też mam różnej szerokości.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”