Ogródek Pszczółki cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.3

Post »

Dzień dobry Pszczółko. Z przyjemnością oglądam zdjęcia parkowe i myślę, że ten park jest inny od tych, które widziałam dotychczas. Jednocześnie przypominam sobie jak na początku naszej forumowej znajomości napisałaś o sposobie odbioru świata otaczającego. O tym jak inny jest ten odbiór, gdy to świat naszej codzienności, a jakże inny, gdy jesteśmy obserwatorami świata nam nieznanego. Podróż do innego, obcego kraju jest doskonałym tego przykładem. Zwłaszcza, gdy nie znamy języka w nim panującego, nasze wyobcowanie jest tym większe, ale wraz z nim wzrasta wrażliwość i wyostrzenie wzroku. Stereotypy dotychczasowego patrzenia nie działają, bo rzeczywistość jest inna, więc przestajemy się nimi posługiwać i dzięki temu patrzymy na otoczenie ze świeżością zachwytu dziecka. Raptem widzimy wszystkie dotychczas pomijane detale i każdy drobiazg jest dla nas interesujący, bo zaczynamy budować z tych elementów nasze wyobrażenie tej nieznanej rzeczywistości. I to jest dla mnie fascynujące, a fotografia jest doskonałym instrumentem do tej gry. Pokazuj więcej zdjęć Twojego świata kochana Pszczółeczko. Sama uliczka przy , której mieszkasz jest niesłychanie urocza i kryje w sobie wiele intrygujących smaczków.
Pogoda jest u nas piękna i myślę , że u Ciebie też już się poprawiła. Dziś wielki dzień, bo mam do posazdzenia całkiem nowe echium. ;:196
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

oj Felu, jakie trafne spostrzeżenia :lol: a zwłaszcza o tym wyobcowaniu gdzie jest inny język.
Po mojej majówce w Holandii stwierdziłam że mają tam bardzo dziwny język. Znam trochę niemiecki i nie przeszkadza mi jego twardość a tam mówią jak by mieli coś w gardle a raczej w policzkach :?
Ale za to jaki miałam wyostrzony wzrok i węch wśród tych kwitnących cebul - na 200 % :;230
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Izo, właśnie z powodu nieznajomości niemieckiego tak mocno czułam tą alienację w Westwalii, gdzie spędzałam niegdyś wakacje, zupełnie nie znając nikogo. Jest to też doskonała metoda, aby oderwać się od codzienności i nabrać dystansu do jej problemów.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Joluś, bardzo zapraszam do przechadzek po tak uroczych miejscach ;:108

Felu, jak miło Cie witać, cudnie że do mnie zajrzałaś. ;:7 Masz rację że podróże do nieznanych miejsc zaostrzają nam zmysły
i otwierają oczy i duszę by chłonąć tą nowość i zachwycac się różnicami z naszą szarą codziennością. Ale niekoniecznie trzeba się
czuć wyobcowanym bo sie nie zna języka. Dużo bardziej emocji wyrażamy gestami, mimiką czy układem twarzy niż słowami.
To często wystarcza w obcym kraju by się dobrze czuć wśród tubylców, którzy na ogół są bardzo przyjaźni. ;:162
A fotografia pozwala oddać nasze uczucia, bo to przez pryzmę oczu i uczuć fotografa powstają obrazy.
Gratuluje nowego echium, czy to ta sama odmiana co miałaś? Życzę dużo pieknych niebieskich kwiatów i ściskam serdecznie ;:196

Izuś, a gdzie są fotki z Twojej wyprawy do Hollandi?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Obrazek
mówisz masz :wit to z ogrodu w Kaukenhof, niezapomniane przeżycie
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Iza, jak fajnie, ;:196 wystarczy poprosić :;230 Kukenhof jest jak bajkowa kraina. Aż się nie chce wierzyć
że tam nie ma Królewny Śnieżki schowanej wśród morza kwiatów :shock: zazdraszczam pozytywnie wizyty
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Parki są wspaniałe do zwiedzania i dostarczają wiele wrażeń estetycznych i pomysłów, ale ogródek też nie jest gorszy i
przynosi wiele radości taką porą. Podzielę się z Wami jeszcze trochę tym co teraz kwitnie.
Taka wiosenna kompozycja na cienistej rabacie do której pomarańczowy lak sam się zaprosił

Obrazek

Clematis montana w pełni sił walczy z różą o miejsce

Obrazek

Zaczynają też kwitnąć czosnki ozdobne. One dodają wiele uroku wiosennym rabatom. Ten jest sąsiadki ale moje też
już pękają.

Obrazek

Milutkiego popołudnia :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu czosnek dorodny ,też chciałabym ,aby taki u mnie urósł ,ale jak to możliwe ,kiedy wśród dorodnych liści wychodzi coś o rozmiarze małej fasolki... :roll: ,a giganteum się zwie... :?
Pojawiają się już na Twoich różach mszyce i inne podobne ssące...?Czy już opryskiwałaś krzaki...?
U nas deszczowo...,mimo ,że mszyc trochę jest,nie ma szans na jakikolwiek oprysk... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Neluniu, czosnek tak jak wszystkie cebule głodnieją i trzeba wypaść wiosną aby nabrały sił na następne kwitnienie. Czy dajesz im trochę nawozu?
Jeśli masz dorodne liście to dałaś za dużo azotu a za mało potasu. Zmień nawozik na cebule, u nas są specjalne cebulowe dostepne w ogrodniczych,
choć trudno je znależć.
Ja mam nalot mszyc na wszystkich świeżych różanych pączkach. Nie lubię stosować chemi na mszyce bo one są tego nie warte, nie niszczą róż
aż tak bardzo by się zatruwać, zatrówać koty i ogród. Do tej pory strząsałam je prztyczkiem, doszłam do dużej wprawy w prztyczkach :;230
Ale mam dzisiaj mydło potasowe od Dali, czy myślisz ze można mszyce potraktować tym i jak bardzo rozpuszczonym?
U nas nastepne opryski też dopiero w przyszłym tygodniu bo od jutra ma padać. Dobrze że się pospieszyłam z likwidowaniem koszenili, ale trzeba
będzie chyba powtórzyć po deszczach.
Buziaczki ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie barowa pogoda, montanka nadal w pąkach, czosnki to samo a Holandia ciągle w swerze marzeń. :wink: :lol:
Pozdrawiam cieplutko bo zimno idzie. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, u nas też bardzo barowo i zimnica niesamowita z wiatrem co urywa głowy. Nici z ogródka i pewnie jeszcze na kilka dni.
Dobrze że nie ma nas w tej chwili w Holandii bo też nie ciepło. U nas temperatura w nocy pozostaje OK ale wrażliwców jeszcze
nie wyrzucam na dwór. Poczekam do połowy maja.
Ciepłe pozdrówka ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiuwłaśnie miałam na myśli opryski ekologiczne ;:108 ,czyli wyciągi czosnkowe i inne ,do nich dodaję mydło potasowe w ilości ,na oko ...jeden krótki wlew na 5 litrów mikstury.
Nie miałam pojęcia ,że są takie mszyce -koszenile u mnie są zazwyczaj zielone...które też strząsam ,ale wszystkich się nie da... :lol:
A czosnek ozdobny posadziłam na jesieni po raz pierwszy i na razie w ogóle je nie nawoziłam.Myślisz ,że powinnam...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wiesiu u mnie dzisiaj też było zimno i wietrznie. Powoli nadchodzą zimni ogrodnicy i zimna Zośka. Trzeba będzie zakładać sukieneczki na roślinki :) Bardzo podoba mi się czosnek. Czy Ty też masz Allium giganteum). Miałam ale zmarzł mi. Życzę miłego ciepłego wieczoru Elżbieta
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu ;:196

Fajnie się z Tobą spaceruje po parku i po Twoim ogrodzie. Zawsze jest coś do podziwiania. ;:108
Dzięki serdeczne za takie widoki ;:180
Na mszyce warto posadzić przy różach np lawendę. A kiedy róże w pączkach i jeszcze lawenda mała, to obkładam róże obciętymi obsuszonymi gałązkami lawendy. To też pomaga. Sadziłam też aksamitki, których zapach też odgania mszyce i dodatkowo korzenie aksamitek zwabiają szkodliwe dla róż nicienie, które wnikają w nie i tam giną.
Ale się namądrzyłam :;230 wybacz ;:180
:wit
x-d-a

Post »

Wiesiu, do oprysku stosuje się łyżkę stołową mydła potasowego na 5 litrów wody. Do takiego roztworu dobrze jest dodać wyciąg z czosnku ;:108
Ja już też będę musiała coś zrobić z moimi różami, bo dzisiaj tez zauważyłam pierwsze mszyce - ale tak jak Ty zacznę od "pstrykania", potem będę je zmywać wodą, na koniec zrobię ekologiczny oprysk, a jeśli to wszystko nie pomoże - polubię mszyce :;230
One też chcą żyć, a co więcej - stanowią pokarm dla innych stworzonek.
Miło się ogląda zdjęcia Twoich rabatek, znając je z realu ;:108
Pozdrowionka :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”