Mój ogród
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród
U mnie wrzosy mają słońce od rana do 13 i też sobie doskonale radzą. Myślę, że bardziej chodzi o to, żeby nie miały za dużo wilgoci zimą.
To ja w takim razie zostawię na zimę mieczyki, które okazały się inne niż zamawiałam. Będą testerem.
To ja w takim razie zostawię na zimę mieczyki, które okazały się inne niż zamawiałam. Będą testerem.
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Grzegorzu to tylko połowa wrzosowiska.
Małgoś Ja wcale nie kupuje Mieczyków, czerwone mam od koleżanki a resztę mi przysłano w zamian za cebulki , które mi nie wzeszły. Tak jakoś się same mnożą, jak mi przetrwają zimę, to się przypomnij wiosną, to Ci podeślę.
Aniu jak likwidowałam trawnik, Mój M postawił jeden warunek, powiedział , że mi pomoże jak tu będą rosły wrzosy no i są, Jak Ja się ciesze , prawie czytał mi w myślach.
Jolu bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin, dziękuje za miłe słowa. Brzózka szczepiona ok. 180 cm. rozrasta się bardzo szybko, a do jakich rozmiarów dochodzi tego nie wiem, ale widziałam pod Macdonaldem w Lubinie dosyć pokaźną w rozmiarach.
Asiu, a moje wrzosy słoneczko mają cały dzień, prawie wszystkim to służy, tylko żółte płożące chyba wolą cień, 1 właśnie u mnie ginie. Mrówek u mnie też pełno, zwłaszcza teraz się pokazały, ale sypie na nie proszek - pomaga.
Przynajmniej masz mniej pracy z ich wykopywaniem i wkopywaniem.
Zawilce dopiero zaczełam kupować w tym roku, mam nadzieję , że ich grono się jeszcze powiększy.
Małgoś masz rację co do wrzosów, Ja swoje posadziłam praktycznie w samym torfie a na dno dołka wsypałam igliwie, tak wyczytałam na Forum. Wykop połowę, nie będzie Ci żal jak zginą wszystkie?
Małgoś Ja wcale nie kupuje Mieczyków, czerwone mam od koleżanki a resztę mi przysłano w zamian za cebulki , które mi nie wzeszły. Tak jakoś się same mnożą, jak mi przetrwają zimę, to się przypomnij wiosną, to Ci podeślę.
Aniu jak likwidowałam trawnik, Mój M postawił jeden warunek, powiedział , że mi pomoże jak tu będą rosły wrzosy no i są, Jak Ja się ciesze , prawie czytał mi w myślach.
Jolu bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin, dziękuje za miłe słowa. Brzózka szczepiona ok. 180 cm. rozrasta się bardzo szybko, a do jakich rozmiarów dochodzi tego nie wiem, ale widziałam pod Macdonaldem w Lubinie dosyć pokaźną w rozmiarach.
Asiu, a moje wrzosy słoneczko mają cały dzień, prawie wszystkim to służy, tylko żółte płożące chyba wolą cień, 1 właśnie u mnie ginie. Mrówek u mnie też pełno, zwłaszcza teraz się pokazały, ale sypie na nie proszek - pomaga.
Przynajmniej masz mniej pracy z ich wykopywaniem i wkopywaniem.
Zawilce dopiero zaczełam kupować w tym roku, mam nadzieję , że ich grono się jeszcze powiększy.
Małgoś masz rację co do wrzosów, Ja swoje posadziłam praktycznie w samym torfie a na dno dołka wsypałam igliwie, tak wyczytałam na Forum. Wykop połowę, nie będzie Ci żal jak zginą wszystkie?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- Margo2
Fabi nie wykopię tylko tych, które mi się nie podobają. Białe i fioletowe wykopuję.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fabi, rozkop trochę ziemię pod tym usychającym wrzosem i zobacz czy nie ma pod nim mrówek. U mnie zaczęły brązowieć wrzosy i myślałam, że je trawi jakiś grzyb. Zrobiłam opryski, konsultowałam się z p. Ulińską i nic nie pomagało. Dzisiaj zaczęłam je wykopywać, żeby przygotować miejsce pod nowe rośliny a pod nimi znalazłąm gigantyczne mrowisko o średnicy 130cm.
Czegoś takiego w życiu nie widziałam. Po prostu jakiś horror. Posypałam proszkiem i poprawiłam mrówkofonem.
A podobno mrówki są pożyteczne (chyba w lesie
)

A podobno mrówki są pożyteczne (chyba w lesie

- Fabi 12
- 1000p
Małgoś u mnie zakwitnie niedługo Mieczyk który przypadkiem zimował w gruncie, jak zakwitnie wstawie fotkę.
Asiu dziękuję za radę, muszę sprawdzić, u mnie cały ogród w małych mrowiskach, prawdziwe oblężenie.
Asiu dziękuję za radę, muszę sprawdzić, u mnie cały ogród w małych mrowiskach, prawdziwe oblężenie.
Pozdrawiam Fabiola.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Piękne wrzosowisko - i widać już małe kwiatuszki na wrzosach
Będzie zachwycająco!

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne masz te mieczyki mam na myśli kolor ,ale te przewrotki
właśnie mnie w nich denerwują.Ogólnie bardzo lubię czerwony
kolor kwiatów,ale wrzosy i tak śliczne.
właśnie mnie w nich denerwują.Ogólnie bardzo lubię czerwony
kolor kwiatów,ale wrzosy i tak śliczne.

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- Fabi 12
- 1000p
Dominiko sama jestem nimi zachwycona , nie spodziewałam się , że będą tak ładnie rosnąć, mam nadzieję , że ich nie przechwale.
A u Ciebie jak tam Wrzosy?
Stasiu tak się zastanawiam , od czego one tak się kładą, może je jeszcze głębiej wkopywać, żeby się nie pokładały?
Adrianno pamiętam, ale przypomnij na wiosnę to polęcę z maszynką
A u Ciebie jak tam Wrzosy?
Stasiu tak się zastanawiam , od czego one tak się kładą, może je jeszcze głębiej wkopywać, żeby się nie pokładały?
Adrianno pamiętam, ale przypomnij na wiosnę to polęcę z maszynką

Pozdrawiam Fabiola.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
U mnie mrówki robią kopce pod różami, nawet pędy oblepiają aż do pół metra wysokości

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już nie wiem jak te mieczyki sadzić żeby stały prosto
ja w tym roku posadziłam bokiem bo tak gdzieś wyczytałam
i tak się przewracają kwiat mają piękny ale słaba łodyga dla nich czy cóż
ja w tym roku posadziłam bokiem bo tak gdzieś wyczytałam
i tak się przewracają kwiat mają piękny ale słaba łodyga dla nich czy cóż

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Ja właśnie z powodu pokładania się nie sadziłam mieczyków. Nigdy nie widziałam stojących prosto 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Margo2
Tylko, że tyle kwiatów się pokłada, to i mieczyki można podeprzeć.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Nie mam mieczyków, ale w wątkach u niektórych osób widziałam, że te mieczyki stoją niczego sobie 

- Fabi 12
- 1000p
Aniu u mnie mrówki harcują na całego, już nie mam sił do nich.
Stasiu Ja o tym bocznym sadzeniu nie wiedziałam , ale sadziłam głębiej, ale one mają to głęboko w .... i tak rosną jak chcą.
Basiu nie sadzę ich z miłości do nich tylko z litości, żal wyrzucać zdrowe cebulki.
Małgoś zwłaszcza moje, jak rosną przy ogrodzeniu,ale jakoś nigdy nie dotarłam do nich ze sznureczkiem.
Aniu stoją a jak że, nawet u mojej koleżanki , jak do apelu, na baczność.
Wstawiłabym parę fotek, ale jak postanowiłam je zrobić, to co się stało... oczywiście baterie padły.
Stasiu Ja o tym bocznym sadzeniu nie wiedziałam , ale sadziłam głębiej, ale one mają to głęboko w .... i tak rosną jak chcą.
Basiu nie sadzę ich z miłości do nich tylko z litości, żal wyrzucać zdrowe cebulki.
Małgoś zwłaszcza moje, jak rosną przy ogrodzeniu,ale jakoś nigdy nie dotarłam do nich ze sznureczkiem.

Aniu stoją a jak że, nawet u mojej koleżanki , jak do apelu, na baczność.
Wstawiłabym parę fotek, ale jak postanowiłam je zrobić, to co się stało... oczywiście baterie padły.
Pozdrawiam Fabiola.