Ogród 2010 - Priam cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 2010 - Priam cz.3

Post »

Mariolu - "Sympathia" rośnie u mnie już trzeci rok. Pierwszego roku nie miała ani jednego kwiatka, rok temu już kilka a w tym nareszcie obficie zakwitła. Gdzieś przeczytałem, że aby róże pnące dobrze kwitły to ich pnącza/łodygi powinny być ustawione lekko prostopadle.

Jolu - Gloria dei jest wyjątkowa ;) A połączenie pomarańczowej lilii i czerwonej róży wyszło spontanicznie. Nie był to mój cel ;) Za rok na pewno róża dojdzie do różowej lilii ;)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Liatra kłosowa - różowa i miodunka ćma
Obrazek Obrazek
Gold Standard i Brim Cup
Obrazek Obrazek
Nieznana mi odmiana
Obrazek Obrazek
Żurawka bez nazwy
Obrazek Obrazek
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemek Tobie też już lilie kwitną? kurcze to moje się coś spóźniają...
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Przemku dobrze, że już masz trochę czasu dla forum. :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Witaj, wpadam z rewizytą i cóż moje oczy widzą?? Tulipana-cudo! Szkoda, ze juzich kwitnienie sięskończyło :(
Za to zaskoczyłeś mnie liliami, bo moje mają mnie gdzieś i nie kwitną. Twoje są niższe, bo w pierwszych latach po posadzeniu nie zawsze osiągają docelowe rozmiary.
Ta hosta, której nie znasz, to undulata mediawariegata, choć pewna nie jestem, czy to pewna i pełna nazwa.
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemek, wszystkie rośliny pokazują na co je stać dopiero w drugim bądz trzecim roku od posadzenia. Z pnacymi różami jest najgorzej, bo jak przemarzną, to znowu zaczynają od zera.
Lilie też mnie zaskoczyły wczesnym kwitnieniem.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie!
Dzisiaj miałem trochę załatwiania na studiach. Złożyłem moją pracę licencjacką i teraz pozostała tylko obrona w dniu 30.06 ;) Dodatkowo pojechałem zapisać się na kolejny egzamin z prawa jazdy i trochę zaskoczył mnie termin - dopiero 13.08!!!

Adrianie - w sumie mnie tez trochę zaskoczyły lilie. O ile kwitnięcia pomarańczowej mogłem się spodziewać bo rośnie u mnie kolejny rok to Adios Nonino była niespodzianką. Chociaż po dłuższym zastanowieniu wydaje mi się, że jej rozkwit wynika z południowego stanowiska (przy ścianie domu) co pozwoliło na przyspieszenie procesu poprzez utrzymanie stałej temperatury.

Mariasen - czas spędzony na Forum jest niezwykle cenny ;) Cieszy mnie, że udało mi się wszystko zwrócić na stary tor. ;:157

Coccinella -
widzę, że zakup tulipana Estella Rijnveld wzbudza zachwyt. Tak więc mogę polecić zakup z portalu cebule.pl Co prawda tulipany już przekwitły, ale teraz rozpoczyna się czas lilii. Rośliny te obok krokusów są moimi ulubionymi i chętnie oglądam ich rozwój w ogrodzie.
Hostę postaram się sprawdzić porównując z nazwą, którą podałaś - za co bardzo dziękuje ;:180

Basiu - masz rację, że róże pnące bardzo ciepią po mrozach. Symathia jest najwyraźniej silniejsza od mojej drugiej - różowej, którą po zimie musiałem ostro przyciąć bo miała obumarłe pędy.
Naszym liliom najwyraźniej pomogły deszcze i później dwa tygodnie pięknej pogody :uszy

ps. kolejne zdjęcia wstawię jak będę na swoim komputerze.
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

Przemku - mi moją tu na forum zidentyfikowano. Moze popytaj w dziale hosty-identyfikacja. Ale to pewnie wiesz.
Zastanawia mnie liatra. Moja podpędzana wsadzona miesiąc z górką temu do gruntu stoi jak zaczarowana i ani rusz.... Twoja w gruncie ciągle siedzi? Bo ja juz sie gubię ;:223
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Ładna ta pierwsza lilia, czy to 'Dot Com'? Bardzo lubię lilie z serii tango :wink:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam Ciebie Przemku :)
Dawno Cię nie było tutaj na forum, wątek gdzieś mi się zapodział ;:224 . Ale dzięki, że się odezwałeś.
Pięknie kwitnie juz u Ciebie i róże i lilie i ...
No i dzięki za podpowiedź w sprawie wykopywania cebul, no chyba by mi umknęło.

pozdrawiam
ps praca napisana i zaliczona?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

coccinella - moje podpędzone liatry idą jak burza. Szczególnie białe rosnące przy lilii Adios Nonino. Już widać u nich zawiązki pączków ;) a ich liście możesz dostrzec na ostatnim zdjęciu.

Piotrze - moja lilia to odmiana "Adios Nonino" i jest podobna do tej której nazwę mi podałeś. Z tym, że moja będzie niższa bo jej wielkość powinna dochodzić do 70 cm a Dot Com do 120 cm. Jednak nie zmienia to faktu, że obie należą do serii TANGO.
http://www.thesunvalleygroup.com/svg/Fl ... s&site=svf

Ogis - tak czasami bywa, ze tracimy różne wątki. Nic w tym złego. A za porady nie dziękuj bo to drobiazg. Jeżeli chodzi o pracę licencjacka to gotowa była 10.06 ale promotorka miała trochę pracy więc dopiero wczoraj mogłem oddać ją w pełni zatwierdzoną ;)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Cię serdecznie Priamie. Cieszę się,że na polu naukowym jesteś bez opóźnień,a 30.06 trzymam mocno kciuki za pomyślną a nawet wyróżniającą obronę licencjackiej pracy.Wiem,że zbiór truskawek do łatwych dla krzyża nie należy,a cena w skupie marna,podczas gdy na targu wcale nie.Ciekawa jestem jak Ci będą się sprawować szałwie.Miodunki masz bardzo okazałe,kiedy Ci się tak rozrosły?Czy coś im podsypujesz?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewo - szałwie na razie są malutkie, ale liczę na to, ze ich rozwój nagle przyspieszy i kiedy następnym razem pojadę an wieś niektóre z nich zakwitną ;) Co do miodunki to mam ją od wiosny i w sumie sam jestem zaskoczony, ze tak szybko się rozrosła ;) Jak do tej pory niczym jej nie podsypywałem. Posadziłem ją obok azalii a więc w glebie o niskim pH.
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

a widzisz, a moje latrie nic nie ruszyły i pąków nie mają... Chyba, że są, a ja ich nie wypatrzyłam. Muszę iśc się przyjrzeć dokładnie ;:108
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Iwonko - idź i sprawdź. Obawiam się, ze mogłaś jakąś wyrwać myśląc że to chwast , ale obym się mylił.
Moje wyglądają tak:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

Witam
oj Przemku, nie wyrwałam na pewno, a takiego czegoś nie mam na 100%. U mnie same liście tylko. :(
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”