Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zioła na działce

Post »

Hyzop mnie zainteresował. Szkoda, że kwitnie dopiero w drugim roku po wysianiu.
Iochroma, czy hyzop może utworzyć całą "łaczkę" jak oregano lub żywopłocik, jak z tymianku.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może, gdyż sam się rozsiewa z czasem. Jest wyższy i szerszy od oregano, nie wspominając o tymianku :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bufo-bufo, dziękuję. Choć to operacja na 2 lata, bo wyczytałam, że w pierwszym roku nie kwitnie.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ramach eksperymentu zostawiłam rozmaryn w gruncie, okryłam podwójną włókniną zimową, obsypałam liśćmi i obłożyłam gałązkami świerkowymi. Ciekawa jestem czy coś z tego będzie? z tego co czytam szanse mogą być niewielkie.
Pozdrawiam, Kasia
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja ciągle myślę jak tu zagospodarować mój ziołownik ;:218

Biegam po różnych miejscach i podpatruję. Bo znudziły mi się rządki kopru, bazylii, czy pietruszki.
Wymyśliłam szachownicę utworzoną z drewnianej kratownicy. Każde pole ma zajmować inna roślina. Czy ktoś tego próbował ? Jak to się sprawdza ? Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

gaura pisze:W ramach eksperymentu zostawiłam rozmaryn w gruncie, okryłam podwójną włókniną zimową, obsypałam liśćmi i obłożyłam gałązkami świerkowymi. Ciekawa jestem czy coś z tego będzie? z tego co czytam szanse mogą być niewielkie.
Mi się udawało tak zimować rozmaryn :D w tym roku zimy u mnie nie ma, więc może też się uda :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

akl62 ja nie próbowałam,ale z własnego doświadczenia mogę napisać ,że może się pojawić problem...gdyż wiele ziół rozsiewa się samoistnie/np.wspomniany koper/ lub przez rozłogi a to spowoduje bardzo szybkie przejście na sąsiednie kratki :)
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Zioła takie jak mięta i melisa można powsadzać w doniczkach do ziemi żeby nie puszczały dalej kłączy.
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Ja mam podobny prostokąt na zioła ale ja nie stosuje żadnych kratek, po prostu na sadzę większe zioła a po bokach mniejsze - nasadzam rośliny nie w rzędach a wysiewam np koper rzutowo w jednym miejscu obok coś innego itd, można przedzielić taką zieloną obwolutką do traw, nie wiem jak to się nazywa, wkopuje się to do połowy w ziemię (ja nie używam ale jeżeli zależy Ci na braku rozrostu)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Mięta (ta właściwa) rosła u mnie w 10 litrowym wiadrze zakopanym w ziemi. Po 8 latach niewoli rozerwała ścianki ;:306 i wyszła sobie na spacer ;:306
To bardzo ekspansywna roślina.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasienkar, whitedame, dziękuję za rady. Zwłaszcza z tymi ekspansywnymi. chyba ich w ogóle to nie wprowadzę. ;:185 Po prostu znajdę dla donic z nimi inne miejsce.

piortkowice, czyli Ty masz zioła, tak jak ja planowałam, "kupkami". Domyślam się, że ten rzucik z koperku się sprawdza. Mój pomysł z drewnianą kratką wziął się raczej z chęci zmiany i wizulanego rozdzielenia poletek ziół. Przyznam, że tych zielonych obrzeży nie stosuję. Ale jeśli już koniecznie trzeba oddzielić rabaty, żeby korzenie nie przerastały (np. za rollborderem), wkopuję głęboko folię kubełkową, taką do izolacjii fundamentów. Jest trwałą, sztywna i łatwa do wsarzenia pionowo w dziurę, to co wystaje skosi kosiarka, a korzenie (u mnie glina) nie włażą gdzie nie trzeba, ale wchodząc w "kubełki" folii utrzymuja ja w ryzach. Folię łatwo tnie się nożyczkami na dowolne pasy. I wychodzi niedrogo.

Zaczęłam już tworzyć żywopłaocik z tymianku, ale wątpię, czy dożyję gęstego, nawet jeśli wydam majątek na sadzonki. Spróbowałam, teraz zrobić kilka odkładów, ale na tę niby małą grządkę musiałabym mieć żywopłocik o długości kilkunastu metrów. ;:145 Nie śmiejcie się, naogldałąm się na wakacjach pięknych warzywnych ogrodów, to teraz wymyślam.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

akl62 super sprawa z koperkiem, fenkuł, rozmaryn, mięta, melisa itd wszystko tak rośnie, ja mam to zrobione wśród kamieni i na kamieniach podpisane nazwy niektórych ziół ,bo niestety nie wszystko umiem rozróżnić z małych sadzonek, mam problem z rozmarynem i lawendą chyba małą.
A czy nie pomyślałaś o własnej rozsadzie ziół, te kupowane są drogie i rzeczywiście wyjdzie sporo na obsadzenie tego kawałka, ja przygotowuje co roku swoje własne sadzonki, wychodzi o wiele taniej i oczywiście oko cieszy ;:215
Poza tym pośród typowych ziół zielonych mnóstwo jest też ozdobnych więc zapewne stworzysz ciekawą rabatę ;:7
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Zioła na rabacie ziołowej sadzę i sieje kupkami mają różny pokrój, liście, kwiaty, wyglądają dobrze. Ostatnio dołożyłam trawę cytrynową, co dało fajny efekt.
A co do mięty, mam w pojemniku bez dna, żeby nie "lazła" gdzie chce, ale tą część nad ziemią zostawiłam niezbyt wysoką. Pęd mięty przełożył się przez nią na ziemię, docisnął go pęd estragonu, i tak mu było dobrze, że pięknie się ukorzenił.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

akl62 pisze:Hyzop mnie zainteresował. Szkoda, że kwitnie dopiero w drugim roku po wysianiu.
Iochroma, czy hyzop może utworzyć całą "łaczkę" jak oregano lub żywopłocik, jak z tymianku.
Aniu hyzop świetnie się sprawdza w roli niskiego żywopłotu , ta zimozielona krzewinka może rosnąć przez wiele lat w jednym miejscu. Jednak po jakimś czasie wymaga odmłodzenia bo dół jest coraz bardziej ogołocony mimo odpowiedniego przycinania. Jeśli pozyskujemy kwiatostany na suszenie to przez jakiś czas jest mało ozdobny ale szybko odrasta i ponownie zakwita.
Łatwo się rozmnaża z sadzonek zielnych .
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piortkowice, czy fenkuł siejesz do gruntu ? Jesz tylko zgrubienia łodyg, czy jeszcze coś wykorzystujesz ? Dotychczas kupowałam tylko majeranek (rośnie w kole miedzy kamieniami na pokrywie kanalizacyjnej, wiec musi być tam coś jednorocznego) i tymianek, bo jakoś nie mogłam doczekać się wschodu wysianych. Ale za podpowiedzią christinkrysi wypróbuję hyzop jako obwódkę.
gaura co robisz z trawą cytrynową. Ona jest do wykorzystania kulinarnie ?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”