Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Tadziu to zwykłe wyprzedzenie myśli nad pisaniem...myślałeś o wysadzaniu po 15 maja....a chciałeś napisać o sianiu..
Zwykły błąd drukarski.... :wink: ..wcześniej pisałeś o 15 stycznia i wszystko jasne...ale gdyby ktoś niedoczytał tego "wcześniej"i sobie nie pomyślał....to by się nie doczekał papryki siejąc w maju.
Czy masz jeszcze inne fotki tego bzu koralowego? Pierwszy raz o nim słyszę :roll:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Dzięki za tak obrazową odpowiedz ;:111
No mam nadzieję,że pod Twoje dyktando uda mi się uprawić tę paprykę .
Twoja MAŁA :shock: szklarenka robi wrażenie :shock:
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedż odnośnie szkółki,wybiorę się na wiosnę do koleżanki która mieszka niedaleko.wszystkiego dobrego w NOWYM ROKU :wit
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MARTO- dziękuję za odwiedziny, mam nadzieję że ta;" kronika roślin z datą sadzenia" przyda się wielu Forumowiczom przy planowaniu nasadzeń, ciesze się że z niej masz zamiar korzystać, jest ona również pomocna w moim ogrodzie, by wiedzieć, co mam i kiedy to było sadzone, pamięć jest zawodna, a zapisane na płytce zdjęcia zawsze można odtworzyć. Sadzonkę bzu koralowego posadziłem w 2007 r, była to malutka sadzonka.

ZYTO- dziękuję za wizytę, cieszę się że chociaż jedna sadzonka passiflory(męczennicy) udało Ci się ukorzenić, do wiosny powinna trochę urosnąć i jest szansa że jeszcze w tym roku Ci zakwitnie.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście , już dwa lata mam ten bez, a nie przyszło mi do głowy by z niego kilka sadzonek ukorzenić. Myślę że najlepiej "patyki " wsadzić do gruntu wiosną, nie powinno być z ukorzenieniem problemu, chyba to jedna rodzina z bzem czarnym, a ten ukorzenia się gdzie tylko popadnie.Uśmiech jest zawsze potrzeby, nie koniecznie by dostać "patyki", tam jeszcze, oprócz "patyków" kilka roślinek na Ciebie czeka, jesienią się nie wyrobiłaś, będziesz musiała to nadrobić wiosną.

MARZENKO- dziękuję za odwiedziny,liście bzu koralowego mają piękną barwę, poza tym jesienią są piękne czerwone owoce, ale zbyt długo nie wiszą , bo bardzo smakują ptaszkom. Nie znam nazwy odmiany posadzonego w 2001 r clematisa, wtedy patrzyłem czy to ładna roślina( i nadal to robię), dopiero pod wpływem tego Forum i ja zacząłem zapisywać odmiany sadzonych w ogrodzie roślin. Mam nadzieję że Ty spośród ponad 270 odmian wypatrzysz nazwę odmiany rosnącego u nas clematisa;
http://www.clematis.com.pl/wms/52003.html

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, clematisów ,ciągle przybywa w ogrodzie, na dzień dzisiejszy mamy ich już 10 odmian, pokazane ostatnio, są najstarsze i już obficie kwitną. Żarnowiec , ma już kilka lat, mimo że rośnie w osłoniętym miejscu od czasu, do czasu przemarza część pędów, ale szybko odbija i jeszcze zdąży w tym samym roku zakwitnąć. Glicynia w ubiegłym roku pięknie zakwitła, ale zimni ogrodnicy zniszczyli jej piękne kwiaty, ciężko mi było przeboleć tę stratę, ale cóż, z przyrodą nie wygra.

PAWLE- dziękuję za odwiedziny, w naszym ogrodzie "mała architektura" jest surowa i prosta, sam wszystkie podpory roślinom zrobiłem z świerkowych tyczek i poprzecznie przybitych listewek. Tyczki stanowiące podstawę podpór nie są wkopane w ziemię ( szybko gniją), tylko są przykręcone śrubami do zabetonowanych w ziemi ( beton równo z ziemią) metalowych kątowników.

JUDYTKO- dziękuję za odwiedziny, pomylić datę 15 stycznia z 15 maja, jest poważną pomyłką, dobrze że to zauważyłaś, jeszcze raz Ci za to dziękuję. A co do fotek bzu koralowego, to cosik jeszcze w archiwum znalazłem.

Obrazek Obrazek Obrazek

IDO- dziękuję za odwiedziny,nasza szklarnia pokazana na zdjęciach jest już rozebrana, przeniesiona w drugie miejsce ( bliżej rzeki) i na nowo ja składam. Jako że chcę ją wsadzić miedza wcześniej postawiony budynek gospodarczy , a mniejszą szklarnią w której uprawiam winogrona, jest troszeczkę mniejsza) na tak z 5 m kw.).

Uprawiając z siewu paprykę musisz pamiętać że papryka lubi być w suchszej ziemi uprawiana niż pomidory, trzeba ją rzadziej podlewać . Każde naczynie w której będziesz uprawiać sadzonki papryki ,czy pomidorów muszą mieć otwory w dnie, by nadmiar wody z podlewania mogło odpłynąć .

JOLU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, wybierając się do szkółki w Płoskim radzę przyjechać samochodem z przyczepką, szkółka jest ogromna, wiele gatunków i odmian roślin i co nie mniej ważne , ceny są bardzo, bardzo przystępne.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeuszu dziś od rana wstąpiłam do Waszego pięknego ogrodu .
Czytam i oglądam i pierisy. Czy one potrzebują jakąś specjalną ziemię tak jak azalie ?No i na zimę trzeba go zabezpieczać ?
Zastanawiam sobie nad zakupem choć jednego .

Gemia
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tadeusz, dla mnie bez koralowy jest cudowny nawet bez kwiatów i owoców,
ma piękne koronkowe liście i dla ich urody warto go mieć, sadzonkę kupiłeś w Płoskiem?
Pomogę z powojnikiem, niech już Marzena nie przeszukuje całego katalogu :D ,
Pełny powojnik to Purpurea Plena Elegans`a, ja go też posadzę, mam na oku jeszcze 3 inne.
Jak tylko zrobi się cieplej to odwiedzę Nokły, teraz nie mogę psa włóczyć na długie spacery,
bo zaraz ma pełno ubitego śniegu (kulki) między palcami i co chwila przystaje, by je wygryźć,
muszę chyba zainwestować w psie buty :lol: Poza tym, mam teraz inne - wesołe zajęcie ;:86 ,
nawet bardziej wyczerpujące, bo mały zaczyna biegać :P
I chyba muszę obtrząsnąć śnieg z kilku drzew i krzewów, pięknie wygląda śnieżna ponowa,
ale jest trochę za ciężka. Uwalniałeś swoje iglaki ze śniegu ?????????
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Witaj Tadeusz przyszłam życzyć Tobie i Twojej rodzince wszystkiego naj ....naj ... zdrówka ,spełnienia marzeń oraz dużo dużo radości w tym 2010 .

Fajnie jest popatrzeć na coś zielonego o tej porze roku , w dodatku wszystkie piękne , zdrowe , zadbane .

Pozdrowienia z zasypanej Warmii
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeusz - mam pytanie,czy biały wiciokrzew pachnie?
Pytam dlatego bo nie spotkałam nigdy białokwiatowej odmiany.
Man wiciokrzew o kwiatach: malinowych i żółtych.
Wiciokrzew o malinowych kwiatach pachnie intensywnie, a żółty ma nieprzyjemny zapach.
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54

Post »

I ja zapytam o wicikrzew czy jest wymagający ,szukam ładnej pachnącej odmiany/??
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Widziesz, Twój żarnowiec przemarza, a mój (odmiana płożąca jest przysmakiem zajączka, który po prostu nie daje szans na gałązki dłuższe niż 15 cm :?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, pierisy są ładnymi krzewami zimozielonymi. Nie tylko pięknie kwitną wiosną, ale również mają nowe przyrosty w postaci czerwonych listków , listki te zmieniają kolor na żółty by na końcu stać się zielone.

Pierisy nie są dużymi krzewami, mogą rosnąć tylko w kwaśnej ziemi, jak wrzosy, azalie czy rododendrony, mogą rosnąc w słońcu, ale lepiej rosną, jak mają troszeczkę cienia. Ja swoje pierisy ( mam ich już dwa, gdyż jesienią posadziłem pierisa z liśćmi "variegata") na zimę okrywam, robię im z boku osłonę z włókniny.

Jesienią pieris wymaga osłony przed przymrozkami, gdyż bardzo późno wytwarza kwiatostan, nieokrycie pierisa w tym czasie powoduje że przymrozki niszczą powstający kwiatostan i roślina wiosną nie kwitnie.

ELŻBIETO ,ELSI - dziękuję za odwiedziny, sadzonkę bzu koralowego kupiłem oczywiście w Płoskim, po prostu czekał na mnie bo wybierając się do szkółki zapowiadam swoją wizytę.Dziękuję za rozpoznanie mojego powojnika, już sobie zapisałem.

W Nokłach dużo śniegu, ale jeszcze do działki dojeżdżam , nie muszę zostawiać samochodu przy szosie, mam trochę roboty przy montażu szklarni w innym miejscu, natomiast bez mojego udziału trwa w Nokłach wycinka drzew wzdłuż rzeki.

Jak się domyślasz wycinkę robią mi bobry, ostatnio wycięły mi piękne dwie szwedzkie jarzębiny. Swojego pieska powinnaś zaprząc do sań i robić kuligi wnukowi.Z iglaków otrzepałem śnieg, one i tak mają pochylone ku dołowi gałązki po październikowej zimie.

ELU, TIJA -dziękuję za odwiedziny i za życzenia z okazji Nowego Roku. Tych "zielonych" roślinek mam jeszcze trochę do pokazania, a śniegu i u nas nie brak.....a zapowiadali ciepły styczeń.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, w naszym ogrodzie rośnie sześć odmian wiciokrzewów, każdy o innym kolorze kwiatów. Nie wiem czy ten o białych kwiatach pachnie, w natłoku prac w ogrodzie, nie zdążyłem go powąchać. Ta białokwiatowa odmiana, nie jest tak do końca biała. Gdy kwiat się rozwija ma biały kolor, w miarę upływu czasu kolor biały zmienia się na kremowy kolor i zaraz po tym przekwita.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, wiciokrzewy są bardzo mało wymagającymi pnącymi krzewami, mają tylko jedną, jedyną wadę; bardzo je lubią mszyce. Działalność mszyc na wiciokrzewie powoduje że po kilku latach uprawy tego krzewu u dołu są tylko suche ( bez liści) pędy , a gdzieś tam wysoko w postaci "kapelusza" zielone liście i kwitnących kwiatów.

Zaprzyjaźniony ogrodnik mówił mi że można się zbytnik nie przejmować mszycami i co 4-6 lat sadzić nowe sadzonki wiciokrzewu, są one tanie i szybko rosną, albo , jeżeli chce się mieć jeden i ten sam krzew długo, to codziennie należy sprawdzać czy już się pojawiły na końcówkach pędów mszyce i niezwłocznie je niszczyć. Pokazany dzisiaj wiciokrzew" Browna" jest polecaną przeze mnie odmianą, najmniej go smakują mszyce, a obficie kwitnie od połowy maja do mrozów ( pod warunkiem usuwania przekwitłych kwiatostanów).

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, nasza działka jest szczelnie ogrodzona drewnianymi sztachetami, pod którymi jest betonowy fundament, wprawdzie od strony rzeki nie ma ogrodzenia( jest tylko miejscami- gdzie jest płaski brzeg niska siatka przed bobrami), ale rzeka zimą nie zamarza( niedaleko są liczne źródła na Roztoczu) i na działkę nie zaglądają zające( a i na pobliskich polach ich też nie widzę).

W ubiegłym roku przybyło mi kilka odmian żarnowca, w tym są i dwie odmiany płożące, ale kwitnie tylko ta jedna, co ją ostatnio pokazałem. U nas rolę zająców wypełniają bobry, a dla nich żarnowce są za małe drzewa, wolą obalić takie drzewo co spada z hukiem.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Tadeusz :wit jak tam w Nokłach? śniegu po pas ? u nas dużo i ciągle dosypuje...a drogi! masakra!
Przejrzałam wizytówkę....fajne zdj dałeś :uszy Dzięki i za jedno :uszy ;:180
Te rybki to szczupaki w wizytówce?
A nie wiedziałam że powojnik tangucki tak szybko rośnie....a jak się teraz? chyba sobie kupię.. :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

grazynarosa22 pisze: A nie wiedziałam że powojnik tangucki tak szybko rośnie...
tylko u Tadeusza... :(
Pozdrawiam, Marta
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

To prawda, co napisała Marta powyżej. Mój powojnik z 2009 r. miał tylko kilka rachitycznych kwiatków :roll:
Tadziu, aż szkoda, że nie przyuczyłam Nory do ciągnięcia wózków, byłaby teraz psem zaprzęgowym :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

Tadeusz życzę samych sukcesów ogrodniczych i nie tylko ogrodniczych w NOWYM ROKU. Zobaczyłam u Ciebie berberys WILSONA rośnie prześlicznie ;:138 Jestem bardzo Ci wdzięczna, że podpisujesz zdjęcia i rok w którym sadziłeś rośliny. Dla mnie to jest zwiedzanie szkółki ogrodniczek już z dużymi roślinami ;:180przy okazji zapytam czy ten berberys na jesień ma też zielone listeczki i ile zostawić mu miejsca do rośnięcia bo bym chciała sobie posadzić.Już zapisany w zeszyt a już lista zaczyna być długa.
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”