MARTO- dziękuję za odwiedziny, mam nadzieję że ta;" kronika roślin z datą sadzenia" przyda się wielu Forumowiczom przy planowaniu nasadzeń, ciesze się że z niej masz zamiar korzystać, jest ona również pomocna w moim ogrodzie, by wiedzieć, co mam i kiedy to było sadzone, pamięć jest zawodna, a zapisane na płytce zdjęcia zawsze można odtworzyć. Sadzonkę bzu koralowego posadziłem w 2007 r, była to malutka sadzonka.
ZYTO- dziękuję za wizytę, cieszę się że chociaż jedna sadzonka passiflory(męczennicy) udało Ci się ukorzenić, do wiosny powinna trochę urosnąć i jest szansa że jeszcze w tym roku Ci zakwitnie.
ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście , już dwa lata mam ten bez, a nie przyszło mi do głowy by z niego kilka sadzonek ukorzenić. Myślę że najlepiej "patyki " wsadzić do gruntu wiosną, nie powinno być z ukorzenieniem problemu, chyba to jedna rodzina z bzem czarnym, a ten ukorzenia się gdzie tylko popadnie.Uśmiech jest zawsze potrzeby, nie koniecznie by dostać "patyki", tam jeszcze, oprócz "patyków" kilka roślinek na Ciebie czeka, jesienią się nie wyrobiłaś, będziesz musiała to nadrobić wiosną.
MARZENKO- dziękuję za odwiedziny,liście bzu koralowego mają piękną barwę, poza tym jesienią są piękne czerwone owoce, ale zbyt długo nie wiszą , bo bardzo smakują ptaszkom. Nie znam nazwy odmiany posadzonego w 2001 r clematisa, wtedy patrzyłem czy to ładna roślina( i nadal to robię), dopiero pod wpływem tego Forum i ja zacząłem zapisywać odmiany sadzonych w ogrodzie roślin. Mam nadzieję że Ty spośród ponad 270 odmian wypatrzysz nazwę odmiany rosnącego u nas clematisa;
http://www.clematis.com.pl/wms/52003.html
ANETKO- dziękuję za odwiedziny, clematisów ,ciągle przybywa w ogrodzie, na dzień dzisiejszy mamy ich już 10 odmian, pokazane ostatnio, są najstarsze i już obficie kwitną. Żarnowiec , ma już kilka lat, mimo że rośnie w osłoniętym miejscu od czasu, do czasu przemarza część pędów, ale szybko odbija i jeszcze zdąży w tym samym roku zakwitnąć. Glicynia w ubiegłym roku pięknie zakwitła, ale zimni ogrodnicy zniszczyli jej piękne kwiaty, ciężko mi było przeboleć tę stratę, ale cóż, z przyrodą nie wygra.
PAWLE- dziękuję za odwiedziny, w naszym ogrodzie "mała architektura" jest surowa i prosta, sam wszystkie podpory roślinom zrobiłem z świerkowych tyczek i poprzecznie przybitych listewek. Tyczki stanowiące podstawę podpór nie są wkopane w ziemię ( szybko gniją), tylko są przykręcone śrubami do zabetonowanych w ziemi ( beton równo z ziemią) metalowych kątowników.
JUDYTKO- dziękuję za odwiedziny, pomylić datę 15 stycznia z 15 maja, jest poważną pomyłką, dobrze że to zauważyłaś, jeszcze raz Ci za to dziękuję. A co do fotek bzu koralowego, to cosik jeszcze w archiwum znalazłem.
IDO- dziękuję za odwiedziny,nasza szklarnia pokazana na zdjęciach jest już rozebrana, przeniesiona w drugie miejsce ( bliżej rzeki) i na nowo ja składam. Jako że chcę ją wsadzić miedza wcześniej postawiony budynek gospodarczy , a mniejszą szklarnią w której uprawiam winogrona, jest troszeczkę mniejsza) na tak z 5 m kw.).
Uprawiając z siewu paprykę musisz pamiętać że papryka lubi być w suchszej ziemi uprawiana niż pomidory, trzeba ją rzadziej podlewać . Każde naczynie w której będziesz uprawiać sadzonki papryki ,czy pomidorów muszą mieć otwory w dnie, by nadmiar wody z podlewania mogło odpłynąć .
JOLU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, wybierając się do szkółki w Płoskim radzę przyjechać samochodem z przyczepką, szkółka jest ogromna, wiele gatunków i odmian roślin i co nie mniej ważne , ceny są bardzo, bardzo przystępne.
Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym