Ależ mi wątek zarósł!
Brak weny, brak czasu, brak zapału ... to nie trwało chwię, to trwało wieeeki

. Decyzja o sprzedaży działki nadal wisi na włosku.
Po latach zapału przyszedł czas refleksji, że jednak działce należy się o wiele więcej uwagi i pieniędzy niż jesteśmy w stanie dla niej poświęcić. Dla dzieci wyjazd na działkę nie jest już atrakcją więc nie możemy spędzać weekendów i urlopu oddając się wyłącznie pracy w ogrodzie a pracując "z doskoku" zrobi się niewiele. Pozostaje nająć służbę

ale to wiązałoby się z podjęciem pracy zarobkowej na trzecim etacie ... nie dam rady

.
Justnko, podczas wakacyjnych porannych obchodów z kawką pewnie niejednen pomysł ogrodowych zmian przychodzi Ci do głowy

. Jestem pewna, że cisy prędzej czy później pojawią się w
Rozczochranym. Bardzo zazdroszczę Ci tych porannych spacerów, bo dla mnie najpiękniejszą porą dnia jest właśnie poranek, a już poranek z widokiem na przyrodę to prawdziwe szczęście.
Kasiu, dziękuję za treściwą, konkretną obronę szpalerów tujowych. Trudno się nie zgodzić z tymi argumentami ale jak sobie przypmnę Twoje jaśminowce ...

. Jednak piękniejsze ci one niż tuje (chociaż moje jaśminowce w tym roku wcina mszyca).
Aniu, przy tworzeniu szpaleru z tuj trzeba wziąć pod uwagę fakt, że ich korzenie sięgają daleko na boki i rośliny mają trudne warunki w ich sąsiedztwie. Ja umieściłam rabatę stanowczo za blisko tuj. Odległość 1 m to wg mnie minimum.
Aniu, z tego co pamiętam, wyjazdy na działkę to atrakcja dla całej Twojej rodziny

. W takich układach ogrodnicze hobby można realizować w nieskończoność. W odróżnieniu od mojej "strefy mroku" Twoja działczka jest śliczna, zadbana i bardzo zachęcająca.
Krysiu, zaraz do Ciebie zajrzę, bo jestem ciekawa przede wszystkim Twoich róż. U mnie zima i wiosna wykończyła dorodną Sympathię, Gruss An Aachen i Maigold. Tyle róż jednocześnie nie straciłam nigdy. Oprócz tego straciłam morelę.
Ilonko, żyyyjęęę

i pozdrawiam sedecznie

. Różyczki kiepsko. Rozsady świetnie. Mam wspaniałe papryki na balkonie. Norrrrrrmalnie takie, jak w sklepie

.
Grażynko,

. Na Forum jest tyle przepięknych ogrodów, że to dla mnie prawdziwy zaszczyt kiedy ktoś zechce zbłądzić na moje chwastowisko. Załóż swój wątek a na pewno Cię odwiedzę

.