Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Co tam słychać w ogrodzie Alu? Jak roślinki? Popadało trochę u Ciebie, czy nadal susza?
U mnie sucho i ciągle muszę podlewać :?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluś pisałaś, że u Ciebie nuda w ogrodzie? To ja poproszę więcej tej nudy ;:306
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ale wypadło, jakbym ponad tydzień świętowała mistrzostwo świata :D Śmiechem żartem, to radość była ogromna, bo od 16 lat kibicuję siatkówce, jeżdżę na mecze kadry i ligowe, a taki finał MŚ w katowickiej świątyni, to spełnienie najgłębszych (i nieśmiałych) marzeń, chyba każdego kibica siatkówki. Wybaczcie odejście od tematu, ale to wydarzenie, było i jest dla mnie baaardzo ważne :) Bo u mnie w tematach działkowych nadal to samo - susza, panie susza... Podlewać, nie podlewamy, bo nie mamy czym, z domu wody nieść nie ma sensu, za daleko. A rów wyschnięty, bo sąsiedzi i działkowcy trochę dalej nie czyszczą swoich części i wszystko pozarastane. Tylko my jak durnie czyścimy, odmulamy itp :evil: Spójrzcie jak wyglądają chociażby hosty, hortensje i niektóre jednoroczne:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko, do dalii mam słabość już od dawna, tylko kiedyś martwiło mnie zimowanie karp, ale jak ten problem zniknął, to zaczęły się zalania działki i gnicie dalii... A podpórki to ważna sprawa, bo silne wiatry wyłamują całe krzaczki. Ale u Ciebie widziałam ładne metalowe podpory (swoją drogą gdzie takie cudeńka kupujesz? :D).

Gabi, pierwsza działka ma 270m, druga 300 m, pomiędzy nimi rów, a połączone jedynie mostkiem. Tłoku nie ma jako takiego, bo np. kilka dalii w ogóle nie wyrosło ;) Ale poważnie mówiąc, to wiosenne przekwitając, robią miejsce letnim, jesiennym itd... Mam nawet spore braki roślin ;)

Aniu, ten pierwszy widok i mnie zauroczył, niestety obecnie niewiele z niego zostało. A dalie niech nam kwitną tak długo, jak się da (oby przymrozków szybko nie było).

Jolu, radość przeogromna, to była impreza, tak zwieńczona, prawdę mówiąc, nie wierzyłam, że z takim finałem. Miałam iść nawet pieszo na ewentualny finał z Polakami, ale za daleko trochę ;:224 A dalie poważnie skromne, bo pewnie pamiętasz ile odmian miałam jeszcze kilka sezonów temu, tylko jedna z nich mi się ostała chyba. Sposobu na oznakowanie jako takiego nie mam, ale biorę kartoniki różnej wielkości, wypisuję markerem nazwę danej karpy, nawlekam na mocny sznurek i obwiązuję karpę. Ale zimą i tak coś tam się pomiesza.

Doroto, nuda, a jakże, liście też grabie, tylko nasz "chochlik" chory i nie ma komu liście rozrzucać.

To lecimy dalej z aktualnymi widokami:

Obrazek

Painted Girl
Obrazek

Inka nieco oskubana
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy raz od kilku sezonów wyrosły nam jako takie astry, piękna budowa kwiatów, niesamowite barwy, aż natchnienie mnie ogarnęło i zaczęłam małe podobizny robić z bibuły :wink:
Obrazek

Obrazek

A na koniec mały spóźnialski, nieco za późno zauważył, że wiosna się zaczęła, a nawet skończyła... ale co tam :wink:
Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aluś ja tam cały czas świętuję MŚ ;:138 Trzeba jednak powoli zejść na ziemię, w końcu zaczyna się już sezon plus ligi :D
Szkoda tylko, że "mój" Michu do Turcji się przeniósł, chyba nawet na CP nie ma takiego kanału coby dawał mecze tamtejszej ligi :;230
Sorry za off- topic, wracam grzecznie do tematu - dalia Painted Girl śliczniutka :D
Astry bardzo ładne - masz może zapisane, co to za jedne? Ja w tym roku miałam igiełkowe, ale już przekwitają i to smutny widok :?
Widać, że roślinkom chce się pić, a tu deszczu jak na lekarstwo... U mnie podobne widoki, aż się nie chce do ogrodu wychodzić...
Miałam posadzić cebule w ostatni weekend, ale nie szło nawet wbić szpadelka w ziemię, taka skorupa :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Szkoda, że Twoi sąsiedzi nic nie robią aby poprawić tę sytuację...czyżby nie zależało im na roślinach jakie u nich rosną? A nie można na nich jakoś wpłynąć... no tak wiem jak to jest z ludźmi :?
Dalie mimo tej suszy u Ciebie jakoś sobie radzą. Cudna ta Painted Girl ;:167
A astry ślicznie kwitną i te kolorki ;:333 Lubię astry mimo, że to jesienne kwiaty i przypominają nam o nadchodzącej zimie.
Te podpory kupuję u siebie w ogrodniczym :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alanko, dawno nie byłam, ale to dobrze, bo teraz dużo miałam do oglądania. Też wysiałam łąkę kwietną (nasiona na taśmie), ale nie zobaczyłam ani jednego kwiatka. Amelkowe kwiatki podziwiam i spróbuję w nowym sezonie raz jeszcze wysiewu.
Dalie masz przepiękne, zwłaszcza podobaja mi się te malowane [/i] :D
Chyba namówilaś kilka osób do kupna Heritage :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:7
Ale u nas wieje mocno, aż głowę urywa, z balkonów wszystko co lżejsze wywiewa, a na działce zapewne wszystkie pozostałe na drzewie jabłka opadły. Dobrze, że w sobotę wzięłam drabinę i powspinałam się gdzie mogłam i nazbierałam 3 skrzynki jabłek. Żeby jeszcze mieć warunki do dłuższego przechowywania jabłek :wink:

Jolu, to astry peoniowe, igiełkowe też wysiewałam, ale u mnie przodują te pierwsze, to moja ukochana odmiana, bardzo podobna do chryzantem ;) a kupowałam chyba z firmy Polan. U mnie też ziemia w bryłach, ale takie typowe bloczki torfowe. Liga się zaczęła, to u mnie na przód wychodzi jak zawsze AZS... :wink:

Dorotko, tak niestety jest z ludźmi, co tam, że płacimy nie byle jakie pieniądze na zarządy itp. jak nic w tym kierunku nie robią, widza problemy tam gdzie ich nie ma, tylko aby uprzykrzyć życie pracowitym działkowcom.Dalie kwiaty jakoś trzymają, ale liście niestety zwiędnięte, pożółkłe i z mączniakiem niektóre :? A astry i jeszcze chryzantemy, to piękne i urokliwe rośliny i nawet przywoływanie jesieni im wybaczamy ;)

Irminko, u nas zwykła mieszanka z sieciówki :wink: A do nasion na taśmie mam mieszane uczucia. Miałam jeszcze podobną dalię do tej wspominanej - tak samo ciapkowana, ale czerwona w tle, też była cudna.

Tych fotek chyba jeszcze nie było (dzisiaj na różowo):

Babylon Rose (?)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Veritable
Obrazek

Obrazek

Kupiona jako Franz Kafka
Obrazek

Handel
Obrazek

Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aluś ale piękne te dalie!! Babylon Rose ma ogromniaste kwiaty ;:oj
Veritable wpisuję na listę chciejstw, może uda się ją gdzieś kupić wiosną :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pierwsza i druga mnie zauroczyły ;:oj -chyba lubię róż ;:306
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ależ piękna ta Babylon Rose ;:167
W oko wpadła mi też Franz Kafka. Nie mam tyle miejsca na dalie, ale w przyszłym roku ze dwie to jeszcze wcisnę :) Chciałoby się więcej...
Twoja Handel pięknie się prezentuje. A jak u Ciebie z jej podatnością na plamistość?
Moja do tej pory jeszcze nieźle wyglądała, ale wczoraj to już całkiem sporo liści jej oberwałam :( ...płaci wysoką cenę za tak obfite kwitnienie.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ dzisiaj było ciepło :D ponoć cały weekend ma takowy być, więc korzystajmy, bo od poniedziałku ma przyjść ochłodzenie (w radio zapowiadali). Może uda się porobić pozostałe porządki działkowe, ale o przesadzaniu mogę zapomnieć. Ciekawe czy w następnym tygodniu będą przymrozki, czy nasze dalie jeszcze trochę pocieszą nasze oczy...

Dziewczyny (dzisiaj trochę hurtem porozmawiam), Babylon Rose oczywiście miała być inną dalią (jaką, już nie pamiętam), a Veritable o dziwo była zgodna, ale raczej kłopotów z kupnem tej odmiany być nie powinno, w razie czego, jak się moja rozrośnie, to służę chociażby jedną bulwką :D Dajcie wiosną znać.
Dorotko (dorotka350), Handel łapie niestety plamistość, jest jedną z tych najbardziej podatnych.

Ciąg dalszy jesiennych klimatów:
Aaa, zapomniałam, sprawdziłam tegoroczne zamówienia ta czerwona dalia (przed Yellow Star) to Wittemans Best.
Obrazek

Obrazek

Yellow Star (jest super, kwiaty w pewnym momencie wyglądają jak kule chryzantemowe)
Obrazek

Yellow Happines (straszny liliput)
Obrazek

Trójsklepki (miały być w dwóch kolorach ;:224 )
Obrazek

Obrazek

Seattle
Obrazek

Perovskia od Wioli (tulipanki)
Obrazek

Klematis JPII
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alicjo,

masz wyjątkowo urodziwą trójsklepkę. A widoczek na ostatnim zdjęciu jakiś taki letni...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aluś u Ciebie jak zwykle kolorowo i kwieciście! JPII jeszcze tak kwitnie? Moje powojniki coś mało chętne do współpracy..
Cynie masz boskie - miałam też takie, ale już wywaliłam, przekwitły (pewnie przez tę suszę..).
Policzyłaś swoje róże? :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli jakąś małą bulwkę tej Babylon Rose miałabyś, albo jakiejś innej różowej na ' zbyciu ' ....to ja bardzo chętnie ;:108 Mogę w zamian jakieś floksy Ci wysłać, jeśli byś chciała.
Kolorowo na Twoich rabatach, rośliny na szczęście jakoś dają radę mimo takiej suszy.

Potwierdza się opinia o Haendel, że ona ma skłonność do plamistości, ale można jej to wybaczyć, ponieważ kwitnie zjawiskowo i dłuugo... moja od sierpnia cały czas ma kwiaty. Co prawda już mało, ale jeszcze są :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

U mnie tez cieplutko:) Dalie jeszcze kwitną,oby jak najdłużej,róże tworzą pąki :heja
Clematis Jan Paweł II ależ wigorny :uszy

Miłego weekendu :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”